NFL 4-on-4: De blessure van Tua

Er ging een schok door de NFL. De blessure van Tua leek zondag tegen de Bills niet op een rugblessure, maar op een hersenschudding. Vier dagen later stond de quarterback van de Dolphins opnieuw op het veld en weer ging hij naar de grond. Dit keer ook officieel met een hersenschudding. Er wordt gevreesd voor het seizoen en de loopbaan van Tua. Wat moet er gebeuren om dit te voorkomen? Dat en meer in deze editie van de NFL 4-on-4.

1. Tua Tagovailoa viel donderdag opnieuw uit, waarschijnlijk met zijn tweede hersenschudding in een week. De spelersvakbond is dan ook woest. Wat moet er in dit geval gebeuren?

Marc Dorenbos: “De beelden van Tua waren niet leuk om naar te kijken en de ophef is meer dan terecht. De regels omtrent hersenschuddingen zullen verder aangescherpt moeten worden. Zolang geld echter belangrijker is binnen de NFL en de teams zie ik de situatie nog niet zo 1, 2, 3 verbeteren.”

Jurian Ubachs: “Onderzoek, heel goed en diepgravend onderzoek naar wat de protocollen inhouden, hoe ze uitgevoerd worden en door wie. Laten we hopen dat Tua oké is. Mocht dat echter niet zo zijn, dan is dat ze hem zo snel weer laten spelen hoofdzakelijk schuldig aan zijn blessure. Helemaal voorkomen zal niet kunnen, maar elke tv-kijker zal zich af hebben gevraagd hoe het kan dat iemand door zijn hoeven zakt, maar daarna kennelijk oké is. Wat daar aan de zijlijn gebeurd is, verdient veel aandacht, zodat de league er hopelijk van kan leren.”

Luuk Dokter: “Kijken of de protocollen zijn nageleefd. Als dat zo is, is er in ieder geval gehandeld binnen het toelaatbare van dat moment. Echter, zoals Tua er bij beide wedstrijden aan toe was (wankelen tegen de Bills, verkrampte handen tegen de Bengals), roept vragen op. Daarom vind ik dat er ook kritisch naar de protocollen gekeken moet worden.”

Seán van Zon: “Het geld klotst tegen de plinten bij de NFL. De league moet dat geld gebruiken om de sport veiliger te maken. Er zal samengewerkt moeten worden met helmmakers om ervoor te zorgen dat helmen ook echt werken tegen hoofdblessures zoals die van Tua. De technologie is er (waarschijnlijk) nog niet, het geld wel.”

2. Ondertussen zijn alleen de Eagles nog ongeslagen. Zijn ze ook het beste team? En hoelang blijven ze nog zonder nederlaag?

Marc Dorenbos: “Ik denk dat de Bills nog steeds het beste team zijn, ondanks hun blessureproblemen in de verdediging. De Eagles kunnen nog wel een tijdje ongeslagen blijven als je naar hun schema kijkt. Tot de bye week hebben ze de Jaguars, Cardinals en de Cowboys, die zijn allemaal te verslaan.”

Jurian Ubachs: “De Eagles lijken het meest compleet, maar dat komt ook omdat de Bills hun hele secondary missen. Als beide teams compleet zijn, denk ik dat de Bills net iets sterker zijn, maar in de NFC zijn de Eagles de te kloppen ploeg. Wat dat over drie maanden waard is, moet blijken. We zien vaak andere teams later op stoom komen en snelle starters stilvallen, dus het zegt nog weinig. Wanneer de Bucs hun wapens terugkrijgen en Rodgers meer ingespeeld raakt met zijn ballenvangers, kan de NFC er ineens heel anders uit gaan zien.”

Luuk Dokter: “Ze zijn op dit moment in ieder geval het beste team in de NFC, maar in de NFL zijn de kaarten pas echt geschud als we de tweede seizoenshelft bereiken. Het zou me niet verbazen als de Jaguars ze verrassen, maar de Cardinals en Cowboys zijn in de twee weken erna ook geduchte tegenstanders.”

Seán van Zon: “Ik denk niet dat de Eagles het beste team zijn, maar de verbeteringen vergeleken vorig seizoen zijn niet te missen. Dit weekend zijn de Jaguars al een potentiële valkuil voor Philly. De Jags speelden heel sterk tegen de Chargers, dat vertrouwen zullen ze meenemen.”

3. De Raiders hebben juist als enige alles nog verloren. Wat moet daar gebeuren om nog een succes van het jaar te maken?

Marc Dorenbos: “De offensive line zal Derek Carr beter moeten beschermen. Carr zal op zijn beurt die college connectie met Davante Adams moeten gaan aanhalen, want anders wordt het helemaal niks met de Raiders.”

Jurian Ubachs: “Om eerlijk te zijn: geen idee. Op papier klopt het plaatje, maar in de praktijk verzinnen de Raiders steeds manieren om de L te pakken terwijl ze helemaal niet slecht spelen. Hoe ze het weggaven tegen de Cardinals was natuurlijk ridicuul, een close potje verliezen tegen de Chargers is geen schande, maar de L tegen Tennessee moet pijn hebben gedaan. De Broncos komen nu op bezoek en dat lijkt me een team dat wacht op een bepaalde klik voor ze exploderen voor 40+ punten. Hopelijk voor Las Vegas komt dat moment niet dit weekend al.”

Luuk Dokter: “In de zware AFC West wordt het dit jaar met het huidige roster geen succes meer. De 0-3 start zal funest blijken voor de play-offaspiraties van Las Vegas, want er komen veel verliespartijen aan in de eigen divisie. Aan beide kanten van de bal komt het team daarin tekort en er lijkt ook geen hogere macht, bijvoorbeeld een Dan Campbell of een extreem teamgevoel, aanwezig om dit roster naar een hoger niveau te tillen.”

Seán van Zon: “Als ze een tijdmachine hebben, moeten de Raiders terug de tijd in gaan en Rich Bisaccia op permanente basis aanstellen, maar die hebben ze natuurlijk niet. Het moraal zal laag zijn bij de Raiders, dat moeten ze weten op te krikken. Ik zie ze niet meer de play-offs halen, misschien haalt het druk bij ze weg als ze de verwachtingen bijstellen.”

4. Welke speler heeft jou in de eerste weken van het seizoen verrast en moeten we dit weekend dus op letten?

Marc Dorenbos: “Ik had niet veel vertrouwen in Trevor Lawrence aan het begin van dit seizoen, maar hij heeft de afgelopen twee weken mijn ongelijk bewezen. Het zou leuk zijn als hij die vorm door kan trekken de komende tijd.”

Jurian Ubachs: “Op hem letten is lastig, want zijn enkel doet zeer en hij speelt dit weekend niet. Maar Amon-Ra St. Brown is natuurlijk heerlijk om naar te kijken. Ik riep deze zomer dat ik weinig vertrouwen had dat hij zijn prestaties van eind vorig seizoen zou kunnen herhalen. I stand corrected. St. Brown is geweldig en als Jameson Williams is wat we allemaal hopen dat hij is, wordt die aanval echt heel goed. Hoe goed? Tja, de verdediging en de QB zitten natuurlijk niet op hetzelfde niveau, maar die aanval zou wel eens Super Bowl-waardig kunnen zijn.”

Luuk Dokter: “Ik vond dat Jalen Hurts vorig seizoen al mooie dingen liet zien, maar zoals hij nu speelt, wil ik hem gewoon iedere week zien. Met een dergelijke O-line kan het ook niet anders dan dat een beetje fatsoenlijke quarterback goed speelt, maar hij is meer dan dat. Plus, ik vind het fantastisch dat Saquon Barkley weer lekker staat te spelen.”

Seán van Zon: “Saquon Barkley. Ik had na zijn blessureleed niet verwacht dat hij dit seizoen zo sterk zou beginnen. Spelen als running back levert bovengemiddeld veel blessures op, vaak komt een speler zwakker terug. Een goed voorbeeld daarvan is Christian McCaffrey.”


Lees hier de previews voor week 4.

Coverfoto: Megan Briggs/Getty Images

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen