32-in-32 | New Orleans Saints: Opnieuw de NFC South kroon?

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 27 het team dat verrassend de macht greep in de NFC South: New Orleans Saints.

LEES HIER DE SEASON IN REVIEW VAN DE NEW ORLEANS SAINTS


FREE AGENCY


Ondanks het succesvolle jaar werd het roster flink opgeschud in New Orleans. De Saints lijken daarmee een nieuwe stap vooruit te hebben gezet. Na een jaar zonder betrouwbare tight end is er nu in ieder geval de ervaren Benjamin Watson. Hij was in Baltimore goed voor 1.347 yards en 10 touchdowns in de laatste twee seizoenen. De komst van Tom Savage als back-up QB is al weer overschaduwd door de trade voor Teddy Bridgewater. Een fitte Bridgewater voor de vertrokken Chase Daniel is een duidelijke upgrade.
Daarnaast werd een kwalitatieve investering gedaan in de secondary. Verloren zoon Patrick Robinson, één van de sleutelspelers bij de Super Bowl-winst van de Eagles, is een enorme aanwinst als slot corner. Demario Davis is een versterking voor het linebackercorps en de run defense. Verder gaat Kurt Coleman zeker speeltijd krijgen en als mentor fungeren voor de twee jonge safeties.

Bij de vertrekkers vooral spelers die niet meer meekonden in de ontwikkeling van het team. De New Orleans Saints ontdeden zich van de overbetaalde tight end Coby Fleener, Kenny Vaccaro (voorbij gestreefd door zijn jongere concurrenten), Willie Snead (enorme terugval in 2017) en een verzameling back-ups of spelers die helemaal niet in actie kwamen.


NFL DRAFT


De tweede ronde pick van 2018 was in 2017 al opgegeven omhoog te traden voor Alvin Kamara. Dit jaar maakten de Saints weer een move om een impact player toe te voegen. De 27ste pick van dit jaar en de eerste ronde pick van volgend jaar werden opgegeven om edge rusher Marcus Davenport als 14de overall te kiezen. Een gewaagde move, zeker omdat Davenport nog een ruwe diamant is. De overweging van GM Mickey Loomis was echter simpel: als je dit jaar goed presteert geef je twee late eerste ronde picks voor een speler die, als alles mee zit, direct het verschil kan maken.

Zonder tweede ronde pick (Kamara trade 2017) was het lang wachten op de tweede toevoeging. Het werd Tre’Quan Smith, die toch een goede kans maakt op speelminuten in 2018 gezien de beperkte concurrentie. Smith won met UCF alle 13 wedstrijden in 2017. Zijn bijdrage: gemiddeld 90 yards per duel en 8 touchdowns. Zijn snelheid en big-play ability moeten opwegen tegen de minder kanten van zijn spel: drops en inconsistentie.


OFFENSE


De aanval schoof afgelopen jaar iets meer op richting een ‘run-heavy offense’ dankzij Mark Ingram en Alvin Kamara. In 2016 was het aantal passing yards/rushing yards nog 5.074/1.742, in 2017 4.189/2.070. Het zal even wennen zijn geweest voor quarterback Drew Brees, maar het leverde zeker resultaat op. Bovendien konden de Saints altijd een tandje bijschakelen via Brees.

Als we dit jaar het beste van zowel Brees als het running back duo gaan zien, kan het een mooi jaar worden voor de Saints. Die combo gaan we echter pas op zijn vroegst vanaf week 5 in actie zien. Tot die tijd is Ingram geschorst. Trey Edmunds kan de vacature wel invullen, maar is nog geen gelijkwaardige vervanger. Veel druk zal wat dat betreft dus komen te liggen op de schouders van Alvin Kamara. Hij maakte in 2017 grote indruk als ongrijpbare back/pass catcher.
Brees kan, naast Kamara, ook rekenen op een zeer degelijke offensive line en de ijzersterke Michael Thomas. Hij bevestigde in zijn tweede jaar zijn status als top-10 receiver in de NFL. Tedd Ginn Jr. is de deep threat als #2 receiver. Wie na dit tweetal en tight end Watson het kwartet targets completeert ligt nog open. Spelers met (enige) NFL-ervaring als Cameron Meredith, Tanner McEvoy, Tommylee Lewis, Brandon Tate en Michael Floyd concurreren met rookie Tre’Quan Smith en Austin Carr, de Patriots-sensatie van preseason 2017.


DEFENSE


De doorbraak in 2017 van Kamara was opvallend, de vooruitgang van de defensie nog opmerkelijker. Eén van de slechtste defensies in de NFL veranderde in een stabiele middenmoter onder dezelfde defensive coordinator. De grote stap voorwaarts was vooral te danken aan rookies Marshon Lattimore en Marcus Williams. Lattimore bleek in zijn eerste jaar al één van de beste cornerbacks in de NFL, Williams speelde ook op ProBowl-niveau tot zijn fatale fout in het play-off duel tegen de Vikings.

De secondary wordt in 2018 alleen maar sterker nu Lattimore en Williams gezelschap krijgen van Robinson. Voor de front seven is het vooral hopen dat Marcus Davenport dezelfde impact gaat hebben als Lattimore uit 2017. Davenport is echter een ruwe diamant die waarschijnlijk niet een Myles Garrett-achtige entree maakt in de league. De pass rush met Davenport en Cameron Jordan is een factor die, op termijn, de defensie nog verder naar de top van de NFL kan brengen. De wankele run defense zou ook iets verbeterd moeten zijn met Davis en de terugkeer van Alex Okafor. Laatstgenoemde is ook een meerwaarde als (rotatie) edge rusher.


CONCLUSIE


De toekomst van de New Orleans Saints ziet er zeker zonnig uit met Lattimore, Thomas, Davenport en Williams op het roster, maar er staat nog geen team dat op alle punten zo sterk is dat het zich kan meten met NFC-favorieten Philadelphia Eagles, LA Rams en Minnesota Vikings. Wel gaan ze voor het tweede jaar op rij bewijzen dat ze weinig of niets onderdoen voor de concurrentie in de NFC South.
Ondanks de vooruitgang op een paar posities zal het evenaren van het 11-5 record toch lastig worden. De Saints hebben namelijk het één na sterkste strength of schedule en vorig jaar hadden ze het vooral zwaar in de grote wedstrijden. Bovendien zal power back Ingram in de eerste vier wedstrijden gemist worden en is het team nog niet op alle fronten (run defense, pass rush, tight end, receivercorps) even sterk als de NFC-concurrentie.
VOORSPELLING: 9-7

2 REACTIES

  1. Hallo,
    Allereerst, mooie stukjes! Ik ben een beginnende volger, vandaar mijn misschien beetje domme vraag;
    ‘Het werd Tre’Quan Smith, die toch een goede kans maakt op speelminuten in 2018 gezien de beperkte concurrentie.’ Met Kamara, Ingram, Vereen, West en Scott is de concurrentie toch juist moordend op de RB positie?
    Met vriendelijke groet, Dennis

  2. Hey Dennis, Smith is één van de wide receivers. De spelers die jij noemt zijn allemaal running backs. Gezien er over het algemeen 2 of 3 wide receivers bij elke aanval op het veld staan maakt hij een goede kans om af en toe op het veld te verschijnen. Thomas is de nummer 1, Ginn de nummer 2 en daarna is het redelijk open strijd tussen vier spelers die allemaal waarschijnlijk wel hun kansen gaan krijgen. Bij de running backs zal er vooral speeltijd komen voor Kamara en Ingram als hij terug is van zijn schorsing. De net aangetrokken Gillislee vervangt vermoedelijk Ingram als goal-line back en Scott zal bij afwezigheid Ingram ook zijn minuten gaan maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen