2023 NFL Prospect Watch: offensive line

Drie offensive tackles lijken gegarandeerd de eerste ronde te gaan halen, terwijl er ook op guard wel wat kanshebbers zijn voor de eerste dag. Centers lijken het dit jaar niet te gaan halen. De vraag is of het er meer worden en zo ja hoeveel en wie? De best beschikbare offensive tackles van 2023.

JOHNSON

Paris Johnson Jr speelde het afgelopen seizoen left tackle voor Ohio State, waar hij de opdracht kreeg om CJ Stroud te beschermen en een belangrijke rol te spelen in de productieve run game van de Buckeyes. Dit deed hij in beide gevallen uitstekend. Johnson heeft lengte, gewicht, atletisch vermogen en goed voetenwerk om in de NFL een goede left tackle te zijn die niet makkelijk verslagen wordt. Johnson speelt op een agressieve manier en creëert in zijn eentje gaten in de run game. In pass protection laat hij goed voetenwerk en atletisch vermogen zien om snelle en atletischer pass rushers tegen te kunnen houden.

Er zijn een paar puntjes van kritiek. Johnson, die ook flink wat ervaring heeft op right guard, heeft maar een jaar ervaring op left tackle en zal vooral qua handtechniek nog stappen moeten zetten om vooral zichzelf niet in de problemen te brengen. Daarnaast zou functionele kracht ook een aandachtspunt moeten zijn, zodat hij niet verslagen kan worden door power rushes en ook in de NFL in de run game gaten kan blijven creëren. Al met al allemaal dingen die vooral met ervaring en hard werk prima opgelost kunnen worden. Johnson is een tackle die meteen zou kunnen starten in de NFL en met wat ervaring een pro bowler kan worden. Hij zou ook prima op guard uit de voeten kunnen.

SKORONSKI

Dan Peter Skoronski, die drie jaar speelde als left tackle en Rashawn Slater op een prima manier zou vervangen. Wat duidelijk is, is dat Skoronski zijn kwaliteiten vooral liggen in de run game. Skoronski creëert gaten voor running backs en weet zich goed te positionering in welke scheme dan ook. In pass protection laat Skoronski al zien dat hij stappen heeft gezet en zijn balans goed weet te houden.

Toch zijn er redenen om te denken dat Skoronski wellicht een betere guard dan tackle gaat zijn in de NFL. In pass protection, iets wat hij in het systeem van Northwestern niet enorm veel hoefde te doen, was hij zeer wisselvallig en inconsistent. Hij werd verslagen op verschillende manieren, kracht, snelheid en techniek, en had het lastig in bepaalde duels. Er waren wel degelijk goede momenten en hij zal zich in de NFL wel staande kunnen houden op die positie, maar de vraag is of het de positie is waar hij het best tot zijn recht komt.

Skoronski is niet zo atletisch en wendbaar als de andere twee top tackles in deze draft class. Daarnaast mist hij ook lengte en vooral wingspan om technische pass rushers het lastig te maken. Combineer dit met zijn kwaliteiten als runner en de pure kracht die hij al bezit, en een verplaatsing naar guard zou niet zo gek zijn. De vraag is dan wel hoe hij daar zal presteren, want in college speelde hij alleen maar tackle. Toch zorgde het systeem van Northwestern ervoor dat hij al als een soort derde guard speelde. Al met al lijkt zijn toekomst in de NFL te liggen op guard.

JONES

Dan naar de Anthony Richardson of Darnell Washington van de offensive tackle class: Broderic Jones. Niet geheel toevallig ook vanuit Georgia. Jones speelde afgelopen seizoen als left tackle van het kampioenschapsteam en maakte indruk tijdens de combine. Jones is de grootste atletische freak van deze draft class met bizar veel potentieel op zowel tackle als guard. Veel teams in de NFL zullen hem vooral als tackle zien, gezien zijn atletische vermogen. Jones is een fantastische run blocker die ook in motion met zijn atletische vermogen funcioneel kan blocken. Zijn grootste verbetering zit hem in pass protection.

Aangezien Jones nog niet al te veel snaps als left tackle achter de rug heeft, waren zijn pass protection snaps soms wat wisselvallig. De vraag is vooral of zijn voetenwerk en wendbaarheid goed genoeg gaat zijn om in de NFL ook snellere en atletische rushers tegen te houden. Qua lichaamsbouw is er geen reden waarom hij dit, met meer ervaring, niet zou kunnen. Het zal vooral een kwestie zijn van ontwikkelen en consistenter worden qua voetenwerk en handtechniek om een erg goede left tackle te worden. Werkt dit niet, dan kan Jones ook prima naar guard toe. Al met al heeft Jones waarschijnlijk de meeste upside van deze draft class, maar is hij ook de grootste gok.

OVERIGE OT CLASS

Als we het over upside hebben moeten we het ook over Anton Harrison hebben. Harrison speelde de afgelopen jaren voor Oklahoma als left tackle en maakte indruk. Harrison is een prima atletische verschijning die alle fysieke tools in huis heeft om een goede run blocker en pass protector te zijn. In run blocking zal hij niet per se fantastisch zijn in space, maar rondom de line of scrimmage kan hij prima running lanes voor de running back creëren. Daarnaast heeft Harrison ook al vergevorderde handtechniek, iets wat hij zeker in pass protection laat zien.

Hij zal misschien nog wat functionele kracht moeten toevoegen om echt met overtuiging gaten te creëren op NFL-niveau, en daarnaast is zijn voetenwerk in pass protection nog niet consistent genoeg, waardoor hij zichzelf in de problemen brengt. Zijn kick backs zijn niet snel en explosief genoeg, waardoor hij zichzelf in een nadelige positie brengt ten opzichte van de rusher of niet snel genoeg bij snelle rushers is. Toch is dit, gezien zijn atletische vermogen, prima aan te pakken. Net zoals zijn functionele kracht. Gezien het feit dat hij nog maar 21 jaar is als hij zijn debuut in de NFL maakt (een jaar jonger dan de rest van de top offensive lineman), zullen veel teams richting het einde van de eerste ronde interesse hebben. Harrison heeft wellicht de meeste upside van alle OL in deze draft class. Een prima concurrent van Jones in ieder geval.

Verder zijn Darnell Wright, Dawand Jones en Blake Freeland ook zekerheidjes op dag twee van de draft, met daarachter nog een paar tackles die de potentie hebben om op de tweede dag gedraft te worden en waarschijnlijk op dag drie goed in de markt zullen liggen. Denk dan aan Tyler Steen, Warre McLendon, Jaelyn Duncan en Matthew Bergeron.

GUARDS

Op het gebied van de guard-positie zijn Skoronski, O’Cyrus Torrence en Cody Mauch de beste opties die een goede kans maken op de eerste ronde. Zeker Skoronski en Mauch kunnen ook op tackle spelen.

Daarachter hebben we onder meer Ryan Hayes, Emil Ekiyor Jr, Andrew Voorhees, Nick Broeker en Steve Avila die interessante picks zijn tijdens de tweede dag. Hayes kan zowel op tackle als op guard uit de voeten, terwijl Broeker dat ook kan en Avila naast guard ook op center kan spelen. Hou verder ook Wanya Morris, Chandler Zavala en Antonio Mafi in de gaten.

CENTERS

Op center zijn er een paar interessante namen. De meest complete center lijkt Joe Tippmann te zijn, die lengte en atletisch genoeg is om zowel in pass protection als in run blocking een belangrijke rol te spelen. Alle andere centers hebben specifieke kwaliteiten in huis. Wat opvalt is dat alle centers in deze draft class veel ervaring als starter hebben. Centers zoals John Michael Schmitz, Steve Avila, Jarrett Patterson en Ricky Stromberg zullen vooral goed zijn in schemes waar ze vooral kunnen run blockers kunnen fungeren en niet veel ruimte weg kunnen geven. Als pass protectors zijn ze inconsistent vanwege het missen van kracht, armlengte of techniek/atletisch vermogen.

Luke Wypler, Olusegun Oluwatimi, Alex Forsyth en Brett Neilon zijn juist weer centers die op hun best zijn als ze hun atletisch vermogen en techniek kunnen gebruiken in pass protection en in outside zone schemes waarin ze kunnen blocken on the move. Het ontbreekt bij deze spelers aan kracht om in de run game echt gaten te creëren of 1vs1 te winnen tegen defensivel lineman of nose tackles. Vooral Avila, Patterson, Forsyth en Stromberg hebben ook ervaring op guard en brengen multifunctionaliteit met zich mee als center en guard.

SPORTAM 2023 OL CLASS RANKINGS

Foto: Joe Robbins/Icon Sportswire via Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen