2021 NFL Draft WR Prospects: DeVonta Smith

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Week drie ligt de focus volledig op de beste gevulde positie van de 2021 NFL Draft: de receivers. We gaan verder met de grootste concurrent van Ja’Marr Chase en de Heisman-winnaar van 2020: DeVonta Smith.


DEVONTA SMITH – ALABAMA

Leeftijd: 22 | Lengte: 1.85 m | Gewicht: 79 kg | Senior


DeVonta Smith gaat de NFL Draft in met een Heisman Trophy op zak. Als receiver. Een ongekende prestatie die ervoor heeft gezorgd dat hij, in plaats van aan het einde van de eerste ronde, nu als top tien pick wordt gezien. Sterker nog: als Smith ook maar vijf kilo meer had gewogen was hij zonder twijfel WR1 geweest in deze draft. Smith en Chase zijn echter complete tegenpolen van elkaar, waardoor het eigenlijk niet fair is om beide spelers met elkaar te vergelijken. Beide zijn top-10 picks en beide gaan in de NFL een grote rol spelen bij hun nieuwe NFL-team.

THE GOOD: ALLROUND RECEIVER | FANTASTISCHE ROUTE RUNNER | SNELHEID EN EXPLOSIVITEIT | BALL SKILLS | LENGTE | BLOCKING

Waar moeten we beginnen? We laten eerst de beelden maar even het werk doen.


Dat DeVonta Smith een fantastische receiver is zal bij veel mensen inmiddels wel bekend zijn. Toch hebben veel mensen het gevoel dat hij vooral snelheid en YAC is. De catch van hierboven bevestigt dat dit niet het geval is. En dit was zeker niet de eerste keer. Hieronder nog een paar catches die bevestigen dat Smith een enorme vertical heeft en tevens enorm goed is in het vangen van een lastige bal.ROUTE RUNNING

Toch is dat niet zijn grootst kwaliteit. Dat is namelijk zijn route running. Hooguit Kadarius Toney komt in de buurt van zijn route running-kwaliteiten. Hij heeft in zijn vier jaar in college een uitgebreide route tree ontwikkeld die zowel vanuit de slot als vanaf de zijkant uitgevoerd kan worden. Het resultaat is meestal hetzelfde: defensive backs zijn kansloos.
Ook zijn explosiviteit en snelheid bij de line of scrimmage zorgt ervoor dat veel verdedigers eigenlijk bij de snap al 1-0 achter staan. Dit is ook de reden dat veel teams geen press coverage speelde vs Smith. Als hij deze coverage namelijk verslaat, is hij weg en zie je hem niet meer terug.


YAC

Dan zijn er nog zijn kwaliteiten na de catch. Deze kwaliteiten heeft hij natuurlijk vooral omdat hij van nature zo snel en explosief is. Geef DeVonta Smith, op wat voor manier dan ook, de bal en hij doet er iets moois mee. Uit wat voor positie dan ook.Dit is nog een kracht van Smith. Hij kan vanuit de slot of vanaf de outside spelen, kan in motion komen en een mismatch veroorzaken, kan een screen pass vangen en er vervolgens het maximale uithalen en hij kan als sneller running back fungeren en de verdediging zo compleet op het verkeerde been zetten.

BLOCKING

Tot slot nog een gedeelte van zijn game waar weinig mensen het over hebben: zijn blocking. Aangezien hij niet veel weegt denken mensen dat hij amper tot niet effectief is als blocker in de running game. Niets is minder waar. Vaak was het dankzij Smith dat een Najee Harris voor een enorme gain yards op kon pikken.
Kortom: de beste man kan eigenlijk alles op het veld en heeft jaar in jaar uit zichzelf verbetert totdat het eigenlijk niet meer beter kon. Met een Heisman Trophy als gevolg. Oh ja: hij kan ook nog kicks en punts returnen. Waarvan akte.

THE BAD: KRACHT

Iedereen is het er eigenlijk wel over eens dat er maar een groot vraagteken is bij DeVonta Smith: kracht en gewicht. Smith weegt net geen 80 kilo, en de historie van dit soort receivers in de NFL is niet zo best. In dit millennium zijn er maar twee receivers boven de 1.80m en onder de 80 KG geweest die gedraft zijn: Snoop Minnis en Paul Richardson, respectievelijk in de derde en tweede ronde van de 2011 en 2014 draft. Richardson heeft zo zijn momenten bij de Redskins gehad, maar Snoop Minnis zal waarschijnlijk amper tot niemand weer wat van weten.

Hij zal flink de gym in moeten en daarnaast moeten gaan wennen aan het feit dat NFL-verdedigers deze zwakte gaan opzoeken. In college deden universiteiten dat amper tot niet, waardoor Smith in zijn element was. Op het moment dat er fysiek kracht bij kwam kijken, werd het lastiger.


Hij heeft echter ook al laten zien wel degelijk door fysieke hinder heen te kunnen vechten. Dit zal hij op reguliere basis moeten gaan doen om zijn status als top-10 pick en WR1 van deze draft definitief te bevestigen.


Kortom: op de speler DeVonta Smith valt niet veel aan te merken. Op zijn ervaring en de tegenstanders waartegen hij in de SEC gespeeld heeft ook niet. Zijn enige vraagtegen (en ook de reden dat hij door veel analisten niet als WR1 wordt gezien) is zijn kracht en gewicht. Als hij daar voor het NFL-seizoen begint een schepje bovenop kan doen is Smith easy WR1 van deze draft.

Photo: Crimson Tide Photos / UA Athletics

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen