2021 NFL Draft QB Prospects: Trevor Lawrence

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. En zoals dat hoort beginnen we deze week met de belangrijkste positie: Quarterback. En geen andere naam om dan mee te beginnen dan met de toekomstig #1 pick. Meet Trevor Lawrence.


TREVOR LAWRENCE – CLEMSON

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.98 m | Gewicht: 99 kg | Junior


Het grootste QB-talent sinds Andrew Luck. Zo wordt Trevor Lawrence omschreven. Wie naar de beelden kijkt van afgelopen seizoen zal daar niet veel tegenin kunnen brengen. Hij heeft drie stabiele jaren bij Clemson achter de rug, was bezig aan zijn beste seizoen (zijn stats waren beter geweest na 15 duels als de jaren daarvoor) en heeft tevens laten zien een complete QB te zijn die alleen nog aan details moet gaan werken om echt te excelleren op het hoogste niveau: de NFL.

THE GOOD: LENGTE | DOORLOOPT ZIJN READS | FOOTBALL IQ | ALLROUND PASSER | MOBILITEIT | GOED ONDER DRUK | GEEN BLESSUREGESCHIEDENIS

We kunnen hier een hele lange lijst van maken. Een paar dingen zijn echter simpel samen te vatten. Zo is zijn combinatie van lengte en mobiliteit (komen we nog op terug) een droom voor elke head coach en offensive coördinator. Daarnaast heeft Lawrence een goede historie qua blessures, namelijk geen.

Goed. Nu we dat allemaal uit de weg hebben kunnen we ons focussen op de leuke dingen. Zoals zijn armtalent. Trevor Lawrence heeft in zijn drie jaar bij Clemson laten zien elke pass goed, consistent en accuraat te kunnen gooien. Van diepe ballen tot screen passes, out routes en slant routes. Zelfs on the move is hij een hele goede QB. De vraag is echter: wat maakt hem zo goed? Antwoord: zijn vergevorderde football IQ.

De vervolgvraag is dan: hoe kun je dit zien? Neem het voorbeeld hieronder. Voor de snap gebruikt Lawrence zijn handen om te doen alsof hij de bal gaat snappen. De OL merkt hier niks van, maar let vooral op de korte maar vrij verraderlijke beweging van de LB en/of S. Zo bijzonder is dit op zich niet, aangezien minimaal de helft van alle QB’s dit doet. Het gaat er echter om of hij dingen herkent en ook wat doet met deze informatie. Zo’n kleine beweging is voor Lawrence namelijk, zo is gebleken, genoeg om in te kunnen schatten hoeveel mensen er op hem af zullen komen en hoeveel tijd hij (in combinatie met de routes) nodig zal hebben. Resultaat: completion.


Ook hieronder laat hij zien het spelletje op jonge leeftijd al goed door te hebben. Dankzij de fake snap weet hij dat er druk op hem af zal komen. Hier komt vervolgens zijn tweede teken van een hoog football IQ (en tevens goede coaching) naar boven: zijn head movement. Hij kijkt na de snap naar links, om zo de safety rechts te houden. Hierdoor komt zijn receiver bovenin (die zijn man verslaat) helemaal vrij. De bal is vervolgens perfect: touchdown.De completion hieronder is op het oog niet zo bijzonder, maar ook hier zorgt hij met zijn hoofdbeweging ervoor dat de DB (die normaal Etienne moet opvangen) stappen naar links doet. Hierdoor komt RB Travis Etienne op de wheel route vrij voor een flinke gain.

POCKET MOBILITY

Nog een goede kwaliteit van Lawrence is zijn pocket movement. Hieronder laat hij dat zien, in combinatie met zijn kennis om van tevoren al te zien dat er pressure op hem af zal komen.


Het doorlopen van reads is ook een kwaliteit die elke QB onder de knie moet hebben. Spelers als Tua Tagovailoa en Justin Fields raken (nog) te vaak in paniek als hun eerst read niet open staat. Lawrence niet. Dit is ook een reden waarom hij bijna nooit under center staat. Hij doorloopt al zijn read en maakt een snelle beslissing, zoals hieronder.


Tot slot nog even deze throw. Want wie na al deze momenten zich afvraagt of hij ook armkracht heeft: aanschouw deze gecontroleerde fade away completion onder druk.

ATLEET

Mede dankzij zijn uiterlijk en lengte verwachten niet veel mensen dat Lawrence atletisch is. Met het atletisch vermogen van Lawrence zit het echter wel snor. En elke scout zal dat weten. Kijk alleen al naar het moment van hieronder en je weet genoeg. Functionele mobiliteit.


Maar hij gebruikt zijn atletisch vermogen niet alleen om te rennen, maar ook om zijn receivers extra tijd te geven om vrij te komen. Hieronder kunnen de routes van de receivers zich zo ontwikkelen omdat Lawrence al snel ziet dat hij niet genoeg tijd gaat krijgen in de pocket. Terwijl hij rent houdt hij zijn target in het oog. Gevolg: completion en touchdown.

THE BAD: NIET DE SNELSTE RELEASE | STAART SOMS NOG IETS TE VEEL | LEREN SLIDEN

Tuurlijk zijn er, ook bij Lawrence, punten van kritiek. Niemand is ten slotte perfect. Hij heeft bijvoorbeeld niet de meest snelle release van alle QB’s die je ooit gezien hebt. Zeker naarmate hij ouder zal worden, kan dit een rol gaan spelen. Snelle passes zoals hieronder zullen, tenzij accuraat (wat vaak het geval is), dan ook niet zijn specialiteit zijn in de NFL.


Lawrence heeft echter allang laten zien dat dit in college geen probleem was. Dit zal hij in de NFL opnieuw moeten gaan bewijzen, maar een grote zorg is het niet. Wat een grotere zorg is, is zijn gewoonte om naar receivers te staren. Gedurende zijn tijd bij Clemson heeft de coaching staff dat er bij hem uit kunnen krijgen, maar soms komen oude gewoontes weer bovendrijven. Dit levert, zoals hieronder goed te zien is, vaak penibele situaties en interceptions op.

SLIDEN

Tot slot nog een puntje van kritiek: sliden Trevor! Ondanks zijn lengte is Lawrence niet de meest stevig gebouwde QB die je ooit gezien hebt. Toch vindt hij het vaak onnodig om te sliden. Zijn mobiliteit en lengte maken het extreem moeilijk voor tegenstanders om hem te tackelen, maar om blessure in de NFL te voorkomen zou het toch verstandiger zijn als hij bij momenten zoals hieronder gewoon slide. Zoals het tweede voorbeeld hieronder laat zien weet hij namelijk allang hoe hij dat moet doen. Nu nog wat vaker uitvoeren.Conclusie: Trevor Lawrence wordt de #1 overal pick en zal de komende jaren de starting QB van de Jacksonville Jaguars gaan worden. De vraag is nu: kan hij zijn oude habbits (staren) onder controle houden op het hoogste niveau (waar alles een tikje sneller gaat), of hij fit kan blijven (sliden!) en of hij omringt kan worden met een goede OL en wapens. Dat laatste is aan de directie van de Jaguars.

(Photo: Christian Petersen/Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen