2021 NFL Draft OL Prospects: Penei Sewell

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Tijdens week vijf krijgen de offensive lineman de aandacht die ze verdienen. Beginnend met een top 10 pick: Penei Sewell.


PENEI SEWELL – OREGON

Leeftijd: 20 | Lengte: 1.98 m | Gewicht: 149 kg | Junior


Samen met Rashawn Slater is Penei Sewell de beste offensive lineman van deze draft class. Daar waar Slater wellicht al wat completer en volwassener is, beschikt Sewell over het pure talent dat hem een top 10 pick maakt. Sewell speelde afgelopen seizoen niet namens Oregon, maar had daarvoor al een status opgebouwd als OL1 in deze draft. Hij is echter nog wel een ruwe diamant die flink wat werk te verrichten heeft op het volgende niveau. Hou bij het zien van de gifjes rekening met het feit dat Sewell #58 is en meestal als left tackle speelt.

THE GOOD: ATLETISCH | RUN BLOCKING | LENGTE

Waar Sewell echt in uitblinkt is zijn run blocking. Als left tackle was hij bij Oregon fantastisch in het zetten van de edge en het creëren van gaten voor een RB. Zeker geen automatisch gegeven voor een tackle, en zeker niet op 20-jarige leeftijd.Daarnaast heeft hij ook het atletisch vermogen om achter de line of scrimmage door te lopen en on the move gaten te creëren. Dit is wanneer zijn relatieve snelheid en atletisch vermogen tot zijn recht komt.


Als pass protector was hij alles behalve consistent (zie kopje ‘the bad’), maar er waren wel degelijk momenten waarop hij hoog niveau pass protection liet zien. Zeker wanneer hij zijn tegenstander vast kan pakken, laat hij de controle meestal niet meer los. Knappe vent die dan nog langs Sewell weet te komen.Maar ook met voetenwerk liet hij zien rushers prima bij te kunnen houden. Het probleem is alleen dat goede momenten zoals het eerste moment hieronder te vaak worden afgewisseld met matige moment zoals het tweede moment van hieronder.


THE BAD: CONSISTENTIE | KRACHT | MATIG VS BETERE TEGENSTANDERS

Er zijn echter ook flink wat nadelen aan Sewell. Ten eerste is hij 20 jaar en heeft hij voor het laatst begin 2020 op het veld gestaan. Daarnaast bleek dat hij het, zeker tegen de sterkere tegenstanders in college, best lastig te hebben en was alles behalve consistent. Dit had dan vooral met zijn techniek te maken. Zij inzicht is, zeker voor een OT, echter alles behalve goed genoeg. Hij herkent pressure nog niet snel genoeg en vergeet soms gewoon wie zijn man is. Dit wordt zelfs op college-niveau afgestraft. Dit is een kwestie van tijd en coaching, maar het laat wel goed zien hoe ruw hij als talent nog is.Zijn toekomst lijkt dan ook eerder als guard dan als tackle te zijn. Zoals bij de positieve punten te lezen en zien is, is Sewell al fantastisch als run blocker. Hij slaat in pass protection echte de plank nog vaak mis. Dit komt vooral vanwege zijn voetenwerk en balans, die vaak niet goed of snel genoeg is om de beste en meest atletische rushers tegen te houden.Kortom: Sewell is een top OL in wording die, kijkend naar zijn plus en minpunten, zeker later in zijn carriere vroeg of laat de switch zal maken naar guard. Hij zal wellicht in de eerste jaren zijn atletisch vermogen nog kunnen gebruiken om als left tackle goed uit de voeten te komen, maar zijn krachten komen toch meer overeen met een guard. Een team dat versterking bij de offensive line nodig heeft, maar ook geduld heeft met de ontwikkeling van Sewell kan met hem een enorme slag slaan. De medaille kan echter ook de andere kant op vallen. Sewell is dan ook misschien wel het grootste hit or mis talent in deze draft.

(Photo: AP Photo/Ron Jenkins)

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen