2019 NFL Draft Prospects: Offensive Line


Vrijdag 28 april klinkt als een doodnormale dag. Toch is het voor fans, spelers en NFL-teams een dag waarop de toekomst van een NFL-club een wending kan krijgen. Elke week zullen wij bij SportAmerika een positie doornemen richting de NFL Draft van 2019. De vijf best beschikbare spelers worden per positie geanalyseerd. In deel vijf van de serie bespreken we de Offensive Lineman.


JONAH WILLIAMS – ALABAMA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.96 m | Gewicht: 136 kg | Junior


Na de draft combine lijkt er geen twijfel over te bestaan wie de beste offensive lineman is van deze draft. Jonah Williams presteerde drie jaar lang op hoog niveau bij Alabama en wist een nationaal kampioenschap te winnen. Als left tackle was hij elk seizoen weer een vaste waarde. Deze zomer zal de 21-jarige Amerikaan de overstap maken naar de NFL. De grote vraag zal zijn op welke positie: guard of left tackle?

THE GOOD: POWER BLOCKING/PASS PROTECTION

Wie de SEC Championship Game van 2018 tegen Georgia terugkijkt ziet een nagenoeg foutloze prestatie van een offensive lineman. Jonah Williams werd als left tackle constant getest door de linebackers en edge rushers van de Bulldogs, maar hij hield stand. Op kracht weet hij gaten te creëren die andere lineman niet weten te creëren. Voor een RB als Josh Jacobs is het een genot om te spelen met iemand als Williams. Naast zijn kracht is Jonah Williams ook prima in pass protection. Zijn voetenwerk zorgt ervoor dat hij bijna nooit uit balans wordt gebracht. Als Williams zijn verdediger eenmaal vast heeft kan deze verdediger geen kant meer op.

THE BAD: BLOCKING IN OPEN FIELD

Minpunten zijn dan ook lastig te vinden bij Jonah Williams. Als we dan moeten zeuren, doen we dat maar op zijn blocking in het open veld. Jonah Williams is niet iemand die tientallen meters mee kan lopen met zijn running back om hem te begeleiden. Dit werd meestal gedaan door TE Irv Smith Jr. Toch is dit mankement zo makkelijk te vermijden dat het amper benoemd mag worden. Jonah Williams is zonder enige twijfel de beste OL die eind april beschikbaar zal zijn.


ANDRE DILLARD – WASHINGTON STATE

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.96 m | Gewicht: 140 kg | Senior


Net zoals Bradbury, die later aan bod komt, is ook Andre Dillard dankzij een goede draft combine nu waarschijnlijk een first round pick. Bradbury en Dillard zijn gestegen in de pikorde ten koste van Greg Little, die geen goede indruk maakte tijdens de combine. Andre Dillard heeft vier jaar lang voor Washington State gespeeld, waar hij vooral als pass protector in actie kwam. Washington State rent de bal namelijk niet zo vaak, waardoor we hem als left tackle niet vaak hebben zien run blocken. Andre Dillard kan dankzij deze ervaring en zijn fantastische voetenwerk wel gezien worden als de beste pass protector in deze draft.

THE GOOD: PASS PROTECTION/VOETENWERK/ATLEET

Andre Dillard zijn voetenwerk is namelijk fenomenaal, waardoor hij met gemak snellere verdedigers weg kan houden van de QB. Vooral afgelopen seizoen, toen Gardner Minshew de QB was, bleek de passing game van Washington State enorm succesvol. Dillard was misschien wel de belangrijkste reden dat dit zo soepel ging. Niet alleen zijn voetenwerk is fantastisch, maar het is ook nog eens een atleet. Dit liet hij zien tijdens de draft combine, waar hij de show wist te stelen.

THE BAD: RUN BLOCKING/KRACHT

Zijn zwakke punten zijn niet per se zwakke punten, maar meer punten waar hij niet zoveel ervaring mee heeft. De afgelopen vier seizoenen heeft hij simpelweg niet zoveel geblockt in de running game, omdat de running game amper onderdeel is van de offense van Washington State. De Cougars waren namelijk één van de teams in CFB die het meeste de bal gooiden. Hij zal dus vooral interessant zijn voor NFL-teams die de bal veel gooien en niet een run-heavy offense hebben.
Tevens zijn er ook wat vraagtekens over zijn kracht, en dan vooral zijn armkracht. Soms werd hij door sterkere verdedigers nog wel eens tegen de QB aangedrukt, maar meestal wist hij dit vanwege zijn atletisch vermogen nog wel zelf te herstellen. Of dit in de NFL ook het geval zal zijn, zullen we moeten afwachten.


CODY FORD – OKLAHOMA

Leeftijd: 22 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 153 kg | Junior


Als onderdeel van de beste CFB O-Line van 2018 is Cody Ford bijna een lock om in de eerste twee rondes van de draft gekozen te worden. De 22-jarige junior wist vorig jaar indruk te maken door Kyler Murray te helpen aan zijn Heisman Trophy. Tevens wist hij met Oklahoma in zijn laatste seizoen de play-offs te halen. In het play off-duel tegen Alabama maakte hij indruk. Ondanks een paar kleine momentjes hier en daar liet hij zien waarom veel NFL-teams hem in de gaten houden. Toch zijn er ook bij Cody Ford een paar mensen die zich afvragen of hij wendbaar genoeg is om right tackle te kunnen spelen. Wie naar zijn prestaties tegen Alabama kijkt, snapt waarom die twijfels bestaan.

THE GOOD: KRACHT/POWER BLOCKING/VOETENWERK

Maar laten we eerst beginnen met het positieve: Cody Ford is een ijzersterke OL. Ford weegt meer dan 150 kg, wat voor veel OL betekent dat ze als guard in actie komen. Toch kwam Ford bij Oklahoma in actie als right tackle. Dit komt omdat hij fantastisch voetenwerk heeft voor een speler van zijn gewicht. Hij heeft zijn knieën altijd gebogen en staat meestal op zijn hielen, zodat hij snel kan reageren op de bewegingen van zijn tegenstander. In de running game liet hij zien gaten te kunnen creëren in samenwerking met de rest van de O-Line. In pass protection zal Ford ook niet snel verslagen worden op kracht. Alle ingrediënten dus om zowel op guard als op tackle succesvol te zijn op het hoogste niveau.

THE BAD: SNELHEID/VERDWAALD/RUN BLOCKING

Toch is er een overduidelijke reden dat Ford door sommige toch als een guard gezien wordt. In het duel tegen Alabama werd hij een stuk of drie keer verslagen op basis van snelheid en wendbaarheid. In sommige gevallen komt dit omdat hij simpelweg te laat reageert op de snap van Kyler Murray. Toch is het meestal de snelheid van de tegenstanders die het hem lastig maakt. Hij mist soms het aangrijppunt, waardoor verdedigers onder hem door of langs hem heen kunnen gaan. Dit is meer incidenteel dan consistent het geval, maar het is wel de reden waarom sommige mensen hem liever als guard zien spelen.
Daarnaast maakt Ford soms een verwarde indruk. Bij running plays zien we hem soms om zich heen kijken op zoek naar iemand om te blocken. Dit is niet omdat hij niks te doen heeft, maar omdat hij soms gewoon zijn plek niet helemaal weet te vinden in een bepaalde running play. Ford heeft de potentie om, mitst goed gecoacht, deze problemen te verhelpen door bijvoorbeeld af te vallen en wendbaarder te worden. Deze keuze zal Ford samen met zijn NFL-team moeten gaan maken.


JAWAAN TAYLOR – FLORIDA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.96 m | Gewicht: 148 kg | Junior


Na drie succesvolle seizoenen bij Florida besloot Jawaan Taylor de draft in te gaan. Taylor kwam in actie als right tackle en deed dit zo goed dat hij door sommige gezien wordt als de best beschikbare OL van deze draft. Na de combine valt daar over te discussiëren, maar na de tweede ronde zou Jawaan Taylor normaal gesproken niet meer beschikbaar moeten zijn. Taylor was vorig seizoen onderdeel van een Florida offense die vooral goed presteerde dankzij de running game. Jawaan Taylor had hier een groot aandeel in. Toch moeten we ook bij Taylor dezelfde vraag stellen als bij Ford en Williams: right tackle of right guard?

THE GOOD: VOETENWERK/POWER BLOCKING

Jawaan Taylor heeft in ieder geval het voetenwerk van een right tackle. Afgelopen seizoen liet hij zien dat hij, ondanks dat hij veel stappen nodig heeft, deze positie kan invullen. Toch is Jawaan Taylor vooral goed in power blocking. Taylor weegt 148 kilo en heeft doorgaans geen enkele moeite om verdedigers op de grond te gooien of compleet uit balans te brengen. Op basis van kracht zal hij, net zoal Cody Ford, niet zo snel verslagen worden.

THE BAD: WISSELVALLIGHEID PASS BLOCKING

Maar net zoals bij Cody Ford zijn er zorgen over zijn reactievermogen en snelheid. Taylor heeft veel stappen naar achter nodig om in een goede positie te komen. Te vaak wordt hij verslagen door edge rushers die sneller en atletischer zijn. Wat tegen bijvoorbeeld Kentucky in de eerste helft goed te zien is, is dat hij twee pogingen nodig heeft om verdedigers die sneller zijn dan hem om de QB heen te begeleiden. Dit kost extreem veel energie. Dit is dan weer terug te zien in de slotfase van duels en heeft een negatieve invloed op het spel van het team. Naast Cody Ford zal ook Jawaan Taylor dus goed moeten gaan nadenken over zijn positie in de NFL.


GARRETT BRADBURY – NC STATE

Leeftijd: 22 | Lengte: 1.90 m | Gewicht: 136 kg | Senior


De eerste – en enige – center die we tegenkomen in dit artikel is Garrett Bradbury. Voorafgaand aan de draft had bijna iedereen Bradbury als een pick in de tweede ronde. Tijdens de draft combine maakte hij echter zoveel indruk dat hij nu als een first rounder gezien wordt. Bradbury heeft vijf jaar lang bij NC State gespeeld, waarna hij afgelopen zomer als senior afscheid nam van de universiteit. Bradbury is met afstand de best beschikbare center in de draft, alhoewel hij ook als tackle zou kunnen spelen vanwege zijn fantastische voetenwerk.

THE GOOD: SNAP/VOETENWERK/BLOCKING

Zijn voetenwerk is namelijk waar iedereen na de draft combine zo van onder de indruk is. Bradbury is ongelooflijk wendbaar voor iemand die 136 kilo weegt. In de TaxSlayer bowl tegen Texas A&M zien we na de snap, die overigens altijd goed gaat bij Bradbury, dat hij heel snel in positie kan komen om een block op zijn tegenstander uit te voeren of zijn guards te helpen door middel van een double team block. Een goede snap en goed voetenwerk in combinatie met snel reactievermogen is essentieel om als center succesvol te zijn.
Hierbij komt dan ook nog eens dat hij een fantastische blocker is in de running game. Hij vangt soms zelf twee a drie verdedigers op om zo in zijn eentje een gat te creëren voor zijn running back. Een running game met zone blocking zou in de NFL dan ook de perfecte match zijn voor Bradbury.

THE BAD: LENGTE

Het grootste vraagteken bij Bradbury is zijn lengte. Dit lijkt niet heel logisch, gezien het feit dat hij maar een paar centimeter kleiner is dan de andere OL in dit artikel. Toch kunnen deze paar centimeter behoorlijk veel verschil maken, zoals we dat na de combine wel met Kyler Murray hebben gezien.
Zijn kracht was voorafgaand aan de combine een groot vraagteken, ondanks dat dit in wedstrijden niet te zien is. Na de combine zag iedereen dat het met de kracht van Bradbury wel goed zit. Oftewel, Bradbury heeft zich in no time gemanifesteerd als één van de beste OL in deze draft met veel meer ervaring in college dan andere OL.


CONCLUSIE


De eerste zes OL van deze draft ontlopen elkaar niet zo heel veel, terwijl er toch duidelijk verschillen zijn. Andre Dillard is de beste pass protector. Cody Ford en Jawaan Taylor zullen moeten nadenken of ze tackle of guard gaan spelen in de NFL, maar beide spelers zijn fysiek gezien klaar voor het hoogste niveau. Bradbury is de best beschikbare center in deze draft. Elk NFL-team dat een center zoekt zal als eerste bij hem uitkomen. Ondanks dit alles lijkt Jonah Williams de best beschikbare OL te zijn in deze draft vanwege zijn veelzijdigheid en ervaring.
Achter deze vijf namen zullen onder meer Greg Little, Dalton Risner, Chris Lindstrom, Yodny Cajuste, Erik McCoy en Caleb McGary na de eerste vier rondes wel van het bord zijn. Wat hierbij helpt is dat de OL die in free agency beschikbaar zijn waarschijnlijk duurder en niet per se beter zullen zijn dan deze namen. De 2019 draft lijkt dan ook een hele goede te gaan worden voor offensive lineman.

(Top & Cover Photo: Robin Alam | Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen