Post gedraft, Edwards, Leons en Enaruna vinden NBA-team

De tweede dag van de 2024 NBA Draft heeft veel succes opgeleverd voor het Nederlandse basketbal. Quinten Post werd aan het einde van de tweede ronde zelfs gedraft, terwijl Jesse Edwards, Malevy Leons en Tristan Enaruna voor nu ook een NBA-team hebben gevonden na de draft.

POST GEDRAFT DOOR DE WARRIORS IN TWEEDE RONDE

Het grootste Nederlandse succesverhaal is dat van PF/C Quinten Post, die afgelopen seizoen zijn beste seizoen speelde voor Boston College en gedurende de voorbereiding op de NBA Draft steeds hoger te vinden was op de Big Boards. Toch was de verwachting dat de 7’0’er na de draft pas een team zou vinden. Het bleek echter allemaal wat sneller te gaan, want de Nederlander werd met de 52ste pick in de 2024 NBA Draft gedraft door de Golden State Warriors van Stephen Curry.

Er is genoeg ruimte voor een passer als Post bij de Warriors, simpelweg omdat het team van head coach Steve Kerr altijd naar dat soort spelers (en schutters) op zoek is. Schieten kan Post namelijk ook. De Nederlander scoorde afgelopen seizoen in 35 werden 17.0 PPG met 8.1 RPG en 51% FG. Zijn driepuntpercentage was 43% met gemiddeld drie pogingen per wedstrijd.

De Warriors hebben momenteel alleen Kevon Looney als center op hun roster. Er is dus ruimte voor iemand als Post om een plek te verdienen. De kans lijkt het grootst dat de Nederlander een two-way contract kan gaan verdienen. Dat is een speler die een bepaald aantal duels per seizoen voor zowel het NBA-team als G League-team (ontwikkelingsniveau van de NBA) van de Warriors uit mag komen. De Nederlander werd in ieder geval al verwelkomd door Looney.

EDWARDS TEKENT TWO WAY CONTRACT BIJ DE TIMBERWOLVES

PF/C Edwards werd niet gedraft. De Nederlander werd gezien als een van de betere spelers die na de draft nog beschikbaar was. Edwards tekende na de draft een contract bij één van de beste teams in de Western Conference afgelopen seizoen: Minnesota Timberwolves. Edwards tekent daar een two-way contract. Daardoor mag hij voor zowel het NBA-team als G League-team van de Timberwolves uitkomen. Elk team heeft drie plekken voor two-way spelers. De kans lijkt dus groot dat hij deze plek ook kan gaan behouden.

ENARUNA EN LEONS VINDEN TEAM NA DRAFT

Ook voor forwards Enaruna en Leons was het een mooie dag. Allebei de spelers hielden er rekening mee dat ze niet gedraft werden. Na de draft hebben ze wel een kans gekregen om zich te bewijzen. Enaruna tekende bij de Boston Celtics, de kampioenen van het seizoen 2023-24, terwijl Leons bij de Oklahoma City Thunder tekende. Het gaat in allebei de gevallen om een Exhibit 10-deal, een contract van een jaar met een minimum salaris dat niet gegarandeerd is. Elk NBA-team kan hier dus relatief makkelijk vanaf komen. Tijdens het offseason mogen teams 21 spelers op hun roster hebben, terwijl dat aan het begin van het seizoen in oktober nog maar 15 is. Dit geeft spelers als Enaruna en Leons dus de kans om zich te bewijzen.

De kans dat Leons en Enaruna het roster van de Celtics en Thunder halen, is klein. Niet alleen om deze reden. Allebei de teams hebben hun roster eigenlijk al nagenoeg gevuld richting het nieuwe seizoen. Wat mogelijk is, is dat zowel Leons en Enaruna richting het nieuwe seizoen gewaived worden, maar dat de twee teams hun rechten behouden. Dan zouden zowel Enaruna als Leons in de G League actief kunnen zijn namens de Celtics en Thunder. Een andere optie is dat ze gewoon gewaived worden door de twee teams. Dan zouden ze daarna vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen. Europa is dan een logische vervolgstap.

SUMMER LEAGUE 2024

Wat er ook gaat gebeuren de komende maanden, Post, Edwards, Leons en Enaruna zullen waarschijnlijk in juli wel in actie gaan komen in de Summer League. De Summer League is in juli de plek waar veel tweede en soms zelfs derdejaars NBA-spelers, NBA-rookies (zoals Post) en spelers die niet gedraft zijn en nog proberen een plek bij een NBA-team, een ander team in Europa of een andere plek in de wereld te veroveren (zoals Edwards, Leons en Enaruna), bij elkaar komen om in een competitie te strijden namens de 30 NBA-teams. Voor Post kan het met de Warriors al beginnen op 6 juli. Dan gaan de Warriors beginnen aan een korte Summer League in Californië. Voor Leons kan het op 8 juli beginnen in Salt Lake City, waar de Thunder in actie komen tijdens een ander kort Summer League-toernooi.

Alle teams komen vervolgens in Las Vegas samen van 12 tot 22 juli om daar in het grootste Summer League-toernooi tegen elkaar te spelen. De kans dat Post, Edwards, Leons en Enaruna daarbij aanwezig zullen zijn, is groot. Het is een mooie kans voor de Nederlanders om zich te meten. Ze kunnen het opnemen tegen de grootste NBA-talenten, nieuwe rookies en spelers die proberen net zoals de Nederlanders een contract af te dwingen bij hun huidige team of een ander NBA-team.

Foto: Ryan M. Kelly/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen