NBA Poll: Gordon Hayward versus Chandler Parsons

Hayward vs Parsons
Deze rubriek betreft slechts een simpele vraag: Wie is er nou eigenlijk beter? In Versus bekijken we iedere week een match-up tussen twee op het oog gelijkwaardige spelers of teams uit heden of verleden. Ze worden gewikt en gewogen en uiteindelijk beslist u, door middel van een poll onderaan het artikel, wie er beter is. In de vorige Versus won Tim Duncan vrij eenvoudig met 83% van Kevin Garnett.
Deze week gaat de strijd tussen twee jongere spelers. Want Gordon Hayward van de Utah Jazz neemt het op tegen Chandler Parsons van de Dallas Mavericks!
Gordon Hayward
Hayward werd in de NBA Draft van 2010 als negende speler gekozen door de Utah Jazz. Na een moeizaam rookie seizoen heeft hij zich vervolgens ieder jaar ontwikkeld met het huidige seizoen als voorlopig hoogtepunt. Hayward is stiekem één van de beste under the radar spelers in de NBA geworden en verdient meer aandacht dan hij tot nu toe krijgt.
Gordon Hayward is namelijk uitgegroeid tot één van de meest veelzijdige small forwards in de NBA. Met een usage rate percentage van 26% is de net 26 jarige Utah speler bovendien erg bepalend voor zijn team. (Met andere woorden 26% van de aanvallen van de Jazz worden door Hayward geïnitieerd).
GH kan van afstand schieten, is onzelfzuchtig en een betere (team)verdediger dan vaak wordt gedacht. Hij heeft een goeie drive, genoeg ballhandling skills om een pick ’n roll te laten werken en genoeg overzicht om zijn teamgenoten beter te laten functioneren. Waar Gordon Hayward vorige seizoenen afwisselend op de ‘2’ en ‘3’ posities speelde zien we hem tegenwoordig bijna uitsluitend als SF (en soms zelfs als PF) op het veld staan. Hayward is dan ook fysiek zichtbaar sterker geworden en het lijkt wel alsof hem dat ook mentaal stabieler/sterker heeft gemaakt.
Gordon Hayward is de leider van een jong Utah Jazz team. Een ploeg die wat geluk nodig heeft wat blessures betreft en nog 1 á 2 goeie spelers kan gebruiken om echt potten te kunnen breken in de stad der mormonen.

Chandler Parsons
Parsons lijkt een typische mooiboy uit Florida. Een jongen die alles meeheeft en ook nog eens goed kan basketballen. Na vier jaar gestudeerd en gespeeld te hebben onder de huidige coach van de Thunder Billy Donovan aan de Universiteit van Florida, werd hij als 38ste door de Houston Rockets gekozen in de draft van 2011. Na drie zeer goede seizoenen (voor een tweede ronde draft pick) bij de Rockets verhuisde Parsons naar de Dallas Mavericks (because he got an offer he couldn’t refuse…..).
Chandler Parsons is een iets minder baldominante speler dan Gordon Hayward al heeft dat vooral te maken met de spelers waar Parsons de bal mee moet delen. Dallas speelt namelijk vaak met twee en soms met wel drie spelverdelers tegelijk op het parket. Bovendien is Dirk Nowitzki nog altijd effectief genoeg om via hem veel aanvallen te laten verlopen. Idealiter zou Chandler Parsons als point forward de aanval van zijn team op moeten zetten want hij lijkt zeker in het bezit te zijn van de creativiteit en balbehandeling die daar voor nodig is.
Parsons is het huidige NBA seizoen begonnen terwijl hij herstellende was van een vervelende blessure, zijn spel en stats zijn daarom ook niet zo goed als voorafgaand werd verwacht. Sinds halverwege januari speelt hij echter zeer sterk en leek hij zijn oude vorm weer te pakken te hebben. Leek inderdaad. Vorige week werd bekend dat Parsons helaas de rest van het seizoen zal moeten missen vanwege weer een blessure.
Chandler Parsons zou komende zomer transfervrij kunnen worden indien hij die optie in zijn contract licht. Normaal gesproken zou een geblesseerde speler dat ook niet doen maar aangezien er komend seizoen een kruiwagen aan extra dollars onder voornamelijk de spelers te verdelen valt, in verband met het nieuwe tv-rechtencontract dat de NBA heeft afgesloten is de verwachting dat ook Parsons onder zijn huidige contract uit wil.

Traditional Stats HAYWARD vs PARSONS
Advanced Stats HAYWARD vs PARSONS

surveys & polls


Foto & Infographics: Erik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen