NBA 30-in-30 | Celtics klaar voor volledig seizoen Hayward en Irving

Het NBA-seizoen komt steeds dichterbij. De NBA redactie gaat jou als volger van SportAmerika optimaal voorbereiden op het nieuwe seizoen. We nemen in de 30-in-30 reeks elk team onder de loep! Van Free Agency, tot de draft en de vernieuwde depth chart. We beginnen bij het team met de minste overwinningen en eindigen bij de kampioenen. In de 27ste editie kijken we naar een team dat dit seizoen hoopt zijn sterspelers wel een volledig seizoen te kunnen gebruiken in de strijd om de Eastern Conference: de Boston Celtics.


NBA DRAFT


De Boston Celtics hadden dankzij hun prestaties afgelopen seizoen geen groot aandeel in de NBA draft van 2018. De ploeg uit Boston had alleen de 27ste pick tot zijn beschikking. Met deze pick namen de Celtics dan wel meteen een risico. Aan het einde van de eerste ronde kozen de Celtics voor power forward/center Robert Williams van Texas A&M. De Celtics profiteerden van het terugvallen van Williams, die door veel mensen als een top vijftien prospect gezien werd. Waarom de keuze risicovol was werd binnen een paar dagen duidelijk. Robert Williams kwam een paar keer te laat opdagen bij de Celtics en maakte zo meteen geen goede indruk. Zijn persoonlijkheid zal samen met zijn aanvallende spel het grootste verbeterpunt zijn.

Dankzij zijn atletisch vermogen is Williams nu al effectief rondom de basket. Daarnaast is hij dankzij zijn atletisch vermogen al een goede verdediger Zijn jumpshot/aanvallende speelstijl zijn alleen nog in ontwikkeling. Williams heeft geen jumpshot en heeft ook niet de beschikking over post moves. Op dit moment is Willams vooral waardevol als speler vanaf de bank. Williams is namelijk wel een fantastische verdediger en rebounder en geeft altijd de volle 100%. Zeker vanaf de bank kunnen al deze eigenschappen zeer waardevol zijn.


FREE AGENCY


Ook tijdens free agency bleven de Celtics het rustig aan doen. De meest opvallende naam die vertrok was Greg Monroe, die bij de Raptors tekende. Abdel Nader werd getrade naar de Oklahoma City Thunder, Shane Larkin is nog steeds een free agent en Kadeem Allen speelt komend seizoen voor de Knicks.

Naast rookie Robert Williams is ook Brad Wanamaker een nieuwe naam.  De point guard ging in 2011 undrafted en ging vervolgens langs de Europese velden om zo zijn geld te verdienen. Uiteindelijk streek hij vorig seizoen neer bij Fenerbahçe, waar hij de sterren van de hemel speelde. Dit viel meerdere NBA-teams op, waaronder de Celtics. De ploeg uit Boston aarzelde niet en wist Wanamaker al te contracteren voordat free agency überhaupt begonnen was. Verder werden center Aaron Baynes (2 jaar, $11 miljoen) en point guard Marcus Smart (4 jaar, $52 miljoen) teruggehaald en bleef het team van vorig seizoen intact.


DEPTH CHART


De Celtics hebben zoveel opties dat het voorspellen van drie van de vijf positie’s eigenlijk niet te doen is. Wat we zeker weten, is dat Kyrie Irving de point guard zal zijn. Irving heeft al aangegeven graag in Boston te blijven en hoopt komend seizoen langer fit te zijn dan vorig seizoen. Als back-up zullen Terry Rozier, Marcus Smart en Brad Wanamaker de minuten moeten verdelen, ook al zullen Wanamaker en Rozier zo af en toe ook als shooting guard fungeren. Op deze positie lijkt Jaylen Brown de starter te zijn. Naast Wanamaker en Rozier zouden Jabari Bird, Jayson Tatum en Gordon Hayward daar ook kunnen spelen. Hayward is weer fit en zal waarschijnlijk te koste van Tatum de small forward-positie innemen.

In de frontcourt is de startende center ook duidelijk: Al Horford. De grote vraag is wie er naast hem zal staan. De Celtics beschikken met Aaron Baynes, Daniel Theis en Marcus Morris tot een paar goede kanshebbers. Het zou zelfs mogelijk kunnen zijn dat de Celtics small ball gaan spelen en Tatum of Hayward op power forward zetten. Dit zal vooral afhangen van de tegenstander en hun speelstijl. Feit is wel dat de Celtics erg flexibel kunnen zijn op shooting guard, small forward en power forward. Met Semi Ojeleye en Guerschon Yabusele hebben de Celtics tevens genoeg back-up achter de hand op deze posities.


CONCLUSIE


Dat de Celtics de grote favoriet zijn in de Eastern Conference staat wel vast. Als Irving en Hayward dit seizoen wel fit kunnen blijven en het team dezelfde inzet toont als het tweede gedeelte van vorig seizoen lijken zelfs de Raptors en de 76ers vooral in de breedte niet opgewassen te zijn tegen dit team. Met de beste coach van de Eastern Conference (Brad Stevens) zal het in ieder geval niet aan de tactiek liggen komend seizoen. Fitheid is het enige wat er tussen de Celtics en de eerste seed van de Eastern Conference lijkt te staan.
Voorspelling: 62-20

(Cover Photo: Maddie Meyer/Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen