Irving keert terug bij Brooklyn, NYC valkuil voor Miami

Het NBA-seizoen 2019-20 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en we blikken vooruit op de aankomende week.


9 JANUARI – 14 JANUARI


DE STAND

Atlantic Division:
1: Boston Celtics (27-11), 2: Toronto Raptors (25-14), 3: Philadelphia 76ers (25-16), 4: Brooklyn Nets (18-21), 5: New York Knicks (11-30).
Central Division:
1: Milwaukee Bucks (36-6), 2: Indiana Pacers (25-15), 3: Chicago Bulls (14-27), 4: Detroit Pistons (14-27), 5: Cleveland Cavaliers (12-29).
Southeast Division:
1: Miami Heat (27-12), 2: Orlando Magic (19-21), 3: Charlotte Hornets (15-28), 4: Washington Wizards (13-26), 5: Atlanta Hawks (9-32).

IN DE SPOTLIGHTS

KYRIE IRVING VEEL SNELLER DAN VERWACHT TERUG BIJ BROOKLYN

Kyrie Irving heeft onverwacht zijn rentree gemaakt. De point guard van de Brooklyn Nets kwam sinds 16 november niet meer in actie door het impingementsyndroom in zijn rechterschouder. Afhankelijk werd Irving binnen enkele dagen terugverwacht, maar al snel werd al duidelijk dat het langer zou duren. Op 9 januari sprak Irving voor het eerst weer met de pers, waar hij vertelde op 24 december een injectie van cortisonen gehad te hebben. Irving zou verder revalideren en een latere evaluatie zou moeten uitwijzen of Irving niet alsnog geopereerd moest worden. Echter kwam twee dagen later het nieuws dat Irving waarschijnlijk zou spelen tegen de Atlanta Hawks.
Ondanks dat Irving er bijna twee maanden uit is geweest, kent hij geen opstartproblemen. Tegen de Atlanta Hawks scoorde Irving 21 punten in slechts twintig minuten. Hij schoot tien van zijn elf schotpogingen raak en leidde daarmee de Nets naar de zege: 86-108. Ook tegen de Utah Jazz kende Irving een sterke wedstrijd. De point guard eindigde met 32 punten, 5 rebounds en 11 assists. Met een schotpercentage van 62.9% was Irving andermaal uiterst efficiënt. Echter was het niet genoeg om na de zeges tegen de Miami Heat en Atlanta Hawks de Nets een derde overwinning op rij te geven. Utah won met 118-107.

ANTETOKOUNMPO EENZAME LEIDER ALL-STAR VOTING

Giannis Antetokounmpo is als leider de laatste week ingegaan van het stemproces voor de All-Star Game. De Griek heeft al ruim 3.2 miljoen stemmen ontvangen. Nummer twee in de Eastern Conference is Joël Embiid met bijna anderhalf miljoen minder stemmen. Ook nummer drie van de frontcourt spelers, Pascal Siakam, kent een achterstand van anderhalf miljoen stemmen op de Greek Freak. De guard met de meeste stemmen is momenteel Trae Young. Echter heeft Young een veel kleinere voorsprong op zijn achtervolgers. Kyrie Irving en Kemba Walker staan slechts 40.000 en 60.000 stemmen achter.
Het stemproces loopt tot 20 januari en zal bepalen wie de teamcaptains en starters worden bij de All-Star Game. De speler met de meeste stemmen uit de Eastern Conference zal een teamcaptain worden, net als de koploper uit de Western Conference. De drie frontcourt– en twee backcourt-spelers met de meeste stemmen zullen starters zijn. Momenteel hebben Giannis Antetokounmpo en LeBron James de meeste stemmen in hun eigen conference, waardoor er hoogstwaarschijnlijk dezelfde captains zullen zijn als vorig seizoen. De starters uit beide conferences worden in een pool gegooid, waar de teamcaptains om en om een speler mogen kiezen.

DE TEGENVALLERS

MIAMI TWEEMAAL TEN ONDER IN NEW YORK CITY

De Miami Heat hebben een zware week achter de rug. De Heat speelde beide wedstrijden in New York City, maar tegen zowel de Brooklyn Nets als New York Knicks werd er verloren. In Brooklyn werd er met 113-117 verloren van de Nets, die het zonder Kyrie Irving en Garrett Temple moesten doen. Ook de New York Knicks waren te sterk voor Miami: 121-124. In beide wedstrijden wisten de Heat meer dan hun seizoensgemiddelde van 111 punten per wedstrijd te scoren, maar vooral defensief liet de ploeg veel te wensen over.
Tegen de Brooklyn Nets was het voor de thuisploeg zeer eenvoudig om in de paint punten te scoren. Centers Jarrett Allen en DeAndre Jordan mistten slechts twee van hun 11 schotpogingen gecombineerd. Ook Spencer Dinwiddie wist veelvuldig de bal eenvoudig door de ring te leggen. Ook liet de defensie van Miami regelmatig steken vallen van driepuntsafstand. Joe Harris werd vakkundig verdedigd. Echter gaf dit kansen aan Rodions Kurucs, Dzanan Musa en Timothé Luwawu-Cabarrot. De drie waren samen goed voor acht rake driepunters uit slechts elf punten.
Het lukte de New York Knicks daarentegen minder goed om de driepunters raak te schieten. Wel wisten zij veel gevaar te creëren rondom de ring. RJ Barrett en Taj Gibson waren gezamenlijk goed voor 13 scores uit slechts 15 schotpogingen. Ook de drie andere starters schoten allemaal boven 50% binnen de driepuntslijn. Verder wisten de Knicks veel vrije worpen af te dwingen, wat ze 23 ‘gratis’ punten opleverde.

KNICKS VERLIEZEN NU OOK BUITEN HET VELD

De New York Knicks kennen een stroef seizoen met veel nederlagen. Hoewel er werd gewonnen van de Miami Heat, kwam de ploeg toch naar voren als verliezers. Elk team heeft bijna momenteel een ‘money-shot’ tijdens een time-out. Een poging om vanaf de middenlijn een bal raak te schieten, in ruil voor een prijs. De universiteit van Oklahoma bood ooit een jaar collegegeld als prijs en bij de Los Angeles Lakers mag de winnaar honderdduizend dollar op strijken. Bij de New York Knicks is dat toch anders: duizend euro in de vorm van krasloten.
Anthony Peterson was de gelukkige tegen de Miami Heat. Peterson mocht tijdens een time-out een poging wagen en slaagde glorieus. Hij won duizend dollar in de vorm van krasloten. Na de wedstrijd heeft Peterson, in meerdere sessies, alle loten open gekrast. Uiteindelijk hield hij er vijfhonderd dollar en een pijnlijke pols aan over. Sociale media staken uiteindelijk de draak met de New York Knicks. Een halfcourt-shot voor duizend euro aan krasloten, terwijl andere sportteams duizenden euro’s weggegeven. YouTuber MrBeast bood uiteindelijk zelfs tien duizend dollar aan Peterson aan, om toch nog een groot geldbedrag over te houden aan het schot.

SPELER VAN DE WEEK

Giannis Antetokounmpo is door SportAmerika verkozen tot de Eastern Conference speler van de week. De Griek wist alle drie de wedstrijden met de Milwaukee Bucks te winnen. Daarnaast haalde Antetokounmpo sterke gemiddeldes: 27.3 punten, 12 rebounds en 5 assists per wedstrijd. Daarnaast schoot de Greek Freak 59.2 procent van het veld en 54.5 procent van driepuntsafstand.
De eerste wedstrijd tegen de Sacramento Kings begon Antetokounmpo rustig met maar 13 punten en 10 rebounds, maar tegen tegen Portland en New York was hij niet te stoppen. Met 32 punten, 17 rebounds, 6 assists en een schotpercentage van 56.5% was Antetokounmpo uiterst dominant tegen de Trail Blazers. Tegen de Knicks wist Antetokounmpo zelfs nog indrukwekkendere statistieken te noteren. In maar 21 minuten was hij goed voor 37 punten, 9 rebounds en schoot hij 71% van zijn schoten raak.

VOORUITBLIK

Na twee matige weken wat betreft ontmoetingen binnen de Eastern Conference is het deze week weer smullen geblazen. Aankomende nacht nemen de Philadelphia 76ers het thuis op tegen de Brooklyn Nets. Donderdag staan de Boston Celtics en de Milwaukee Bucks tegenover elkaar en twee dagen daarna krijgen de Brooklyn Nets de Milwaukee Bucks op bezoek. Als dessert nemen op maandag de Philadelphia 76ers en de Brooklyn Nets het voor de tweede keer in vijf dagen tegen elkaar op. Spektakel gegarandeerd!

Top- en coverfoto: Vincent Carchietta/USA TODAY Sports

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen