World Series: Cole bezorgt Astros volle buit in DC

Na twee overwinningen in Minute Maid Park leken de Washington Nationals op rozen te zitten. Na zeges op Gerrit Cole en Justin Verlander zagen de matchups in eigen huis op papier er zelfs voordeliger uit dan in die eerste twee duels. Anibal Sanchez en Patrick Corbin verloren echter beiden hun wedstrijd. Dat lag niet alleen aan de startende werpers, want ook de slagploeg gaf op eigen bodem niet thuis. Anthony Rendon en co werden vakkundig aan banden gelegd door de Astros. Toen voorafgaand aan Game 4 ook nog eens bleek dat een blessure ace Max Scherzer aan de kant zou houden, leek een tweede ontmoeting met Cole een zware opgave te gaan worden. Dat angstige vermoeden werd volledig bevestigd. Weer bleef de thuisploeg offensief stil, terwijl starter Joe Ross al vroeg runs moest incasseren. De 7-1 eindstand brengt de kampioen van ’17 in deze World Series op matchpoint.

BLESSURE SCHERZER

Op zondag werd er plots bekend gemaakt dat Scherzer niet zou pitchen namens de Nationals. Hij was wakker geworden met hevige pijn in zijn schouder en nek, nauwelijks in staat om uit bed te komen. Na de twee verloren thuiswedstrijden zullen ze in Washington gehoopt hebben op een prettigere aanloop naar de belangrijke Game 5. De plek van Mad Max werd ingenomen door de 26-jarige Ross. Het was de eerste start voor de jonge werper in dit postseason. Hij had in de NLDS en NLCS zelfs niet bij de selectie gezeten. In Game 3 van de World Series nam hij als reliever overigens wel al twee puntloze innings voor zijn rekening. Ross gooide zeker geen slechte wedstrijd, maar twee two-run-shots en een ontketende Cole betekende toch dat hij uiteindelijk als verliezer de heuvel afstapte.

ALVAREZ

De eerste van die twee homeruns kwam op naam van Yordan Alvarez. Manager AJ Hinch had in deze laatste wedstrijd zonder designated hitter een plekje in het linksveld gereserveerd voor de Cubaan. De rookie betaalde dit vertrouwen geheel terug. Hij kwam in drie slagbeurten tot evenzoveel honkslagen, noteerde twee RBI’s en scoorde zelf twee runs. Zijn eerste hit was dus goed voor een homerun en bracht zijn landgenoot Yuli Gurriel met hem over de thuisplaat. Met deze klap doorbrak de jonge slugger een reeks van 21 wedstrijden zonder homerun.

COMEBACK IN KIEM GESMOORD

Meteen in de gelijkmakende inning leken de Nationals iets terug te doen. Juan Soto opende de slagbeurt met een honkslag en ook Howie Kendrick verraste Cole met een single. Daarmee waren de corners bezet en was er nog geen nul gevallen. Ryan Zimmerman werd echter in de luren gelegd door een afdraaiende worp van Cole, waarna er middels een dubbelspel op een klap van Victor Robles een einde kwam aan het dreigende gevaar. Het zou de laatste keer zijn dat er een honkloper van de thuisploeg in scoringspositie kwam.

SPRINGER

George Springer begint steeds nadrukkelijker te solliciteren naar de titel Mr. October. Nadat Carlos Correa in de vierde inning de voorsprong verdubbeld had, nam Spriger het stokje over. Hij opende in de achtste inning de slagbeurt met een tweehonkslag door het midden. Op een single van Gurriel kon hij daarna het vijfde punt voor de Astros aantekenen. Daar liet de buitenvelder het echter niet bij. In de daaropvolgende inning kwam hij andermaal aan slag en weer was het raak. Ditmaal verdween de bal in het publiek. Hij nam Martin Maldonado mee over de thuisplaat. Het was voor Springer al de 15e homerun in de playoffs. Met 7 homeruns in de World Series als lead off hitter heeft de 30-jarige slagman zelfs al een record in handen.

UP NEXT

Nu keren de World Series dus terug naar Houston, waar de Nationals hun huzarenstuk van eerder in deze serie zullen hopen te herhalen. Zeer waarschijnlijk kunnen ze in de resterende wedstrijden wel beschikken over Scherzer en Stephen Strasburg. Laatsgenoemde zal waarschijnlijk in Game 6 aantreden. Daarin neemt hij het dan op tegen Justin Verlander, die revanche zal willen nemen op zijn nederlaag in Game 2 van deze serie. De eerste vijf duels werden gewonnen door de uitspelende ploeg. Nog nooit werden er zes wedstrijden op rij gewonnen door de uitspelende ploeg. De statistieken zijn dus in het voordeel van de Astros, maar in deze World Series lijkt niks te gaan zoals je verwacht.
Game 6 wordt dinsdagnacht om 2 uur Nederlandse tijd gespeeld in Houston en zal te volgen zijn via Fox Sports en MLB.tv.

Coverfoto: Mike Stobe/Getty Images

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen