White Sox ontslaan manager Rick Renteria, pitching coach Don Cooper

De Chicago White Sox hebben gisteren de contracten van manager Rick Renteria en pitching coach Don Cooper per direct ontbonden. Dat maakte General Manager Rick Hahn gisteren bekend tijdens de jaarlijkse ‘End of Season’ persconferentie.
De 58-jarige Renteria was sinds 2016 in dienst bij de White Sox, één seizoen als bench coach onder Robin Ventura, vervolgens sinds 2017 als eindverantwoordelijke voor het veldproduct. De 64-jarige Cooper was maar liefst 32 jaar in dienst bij de Southsiders, eerst in de Minor League en vanaf mid-2002 als pitching coach van het Major League team.

 
De ontslagen slaan twee grote gaten in de White Sox-coaching staff, die mogelijk nog verder uitgedund gaat worden. General Manager Rick Hahn meldde gisteren in een persconferentie dat de nieuwe manager zijn eigen coaching staff mag samenstellen. De kans is dan ook groot dat er nog meer coaches op zoek mogen naar een andere club.

RENTERIA: NA SUCCESJAAR TOCH WEG

Het ontslag van Renteria volgt na een seizoen waarin de jonge White Sox-kern doorbrak op het hoogste niveau en de manager zelf waarschijnlijk in de top 3 voor Manager of the Year gaat eindigen. Na jaren van rebuilden en opleiden liet de ploeg dit seizoen, aangevoerd door veteranen Jose Abreu en Dallas Keuchel en met jonge sterren als Tim Anderson, Eloy Jimenez, Lucas Giolito, Yoan Moncada en Luis Robert, zien dat er mooie jaren aan zitten te komen voor de club die in 2005 voor het laatst een titel won. De White Sox haalden voor het eerst in 12 jaar weer eens de playoffs, waarin ze in de eerste ronde uitgeschakeld werden door de Oakland Athletics.
Toch kostte het relatief succesvolle seizoen Renteria de kop. Hij leidde zijn ploeg weliswaar naar de postseason, maar de laatste 14 dagen van het seizoen verliepen dramatisch voor de Palehose. De club ging met een aardige voorsprong in de divisie de laatste stretch in als AL Central-aanvoerder, maar een reeks verliespartijen tegen de Indians, Reds en Cubs gaven een divisietitel weg. Ook viel de ploeg van de nr. 2 seed in de playoffs naar de zevende plek.
In diezelfde periode (en in de wedstrijden tegen de Athletics) maakte Renteria meerdere dubieuze beslissingen; moves die zijn ploeg mogelijk uiteindelijk het seizoen kostten.

GOEDE OPLEIDER, GEEN KAMPIOENENMAKER

Renteria werd in zijn tijd bij de White Sox geprezen om zijn manier van opleiding van jonge spelers. Tim Anderson roemde de manager al eerder als een belangrijke invloed op zijn doorbraak als superster in de American League en ook Yoan Moncada kon goed overweg met de tweetalige Renteria.
Echter, alleen goed kunnen opleiden en een aardige ‘people manager’ zijn, is niet genoeg voor de White Sox. De club wil volgend seizoen de definitieve stap naar de top maken (“Our window is wide open”, zo zei Rick Hahn gisteren). Renteria’s in-game management weerhield de club ervan die stap te kunnen maken.

COOPER: END OF AN ERA

Met het vertrek van Don Cooper eindigt een lange periode van succes op pitchinggebied. ‘Coop’ werkte vanaf 1988 bij de organisatie. Hij doorliep vrijwel alle Minor League-afdelingen en overzag later de geroemde pitchingfabriek van de White Sox, waaruit Mark Buehrle, Chris Sale, Matt Thornton en menig ander succesverhaal valt op te halen. De laatste jaren stokte de productie echter. Cooper ageerde meermaals in het openbaar tegen het gebruik van videocamera’s, spinrate-analyse en andere vernieuwingen. Daarnaast wordt het feit dat Lucas Giolito met hulp van buiten de club uitgroeide tot de ace die hij is Cooper nog steeds (niet onterecht) aangerekend.
Cooper’s opvolger zal vermoedelijk meekomen met de nieuw aan te stellen manager.

VIZIER OP HINCH, CORA, MEULENS?

Het ontslag van Renteria brengt de vraag: wie volgt hem op? Aan alle kanten gonst het van de geruchten rondom voormalig Astros-manager A.J. Hinch, wiens schorsing naar aanleiding van het cheatingschandaal in Houston na de World Series afloopt. Zo schijnt Hinch zelf in privé al aangegeven te hebben de baan direct te accepteren als hij hem aangeboden krijgt. Dat is opzich niet gek, want de White Sox is een begerenswaardige ploeg om te managen. De club barst van het talent en er is ook na dit seizoen weer geld te besteden.
Naast luide geruchten over Hinch wordt ook de naam van Alex Cora genoemd. De ex-Red Sox-manager is geen onbekende van de White Sox. Zijn broer Joey Cora was Ozzie Guillen’s bench coach tijdens de gloriedagen (en het titelseizoen) rond 2005. David Brown van Yahoo Sports suggereerde Hensley Meulens als optie. Toch is de roep om Hinch het hardst, wat de White Sox in het moeilijke parket zou brengen om de club te zijn die de verguisde manager weer zal rehabiliteren. Ook de Tigers zouden overigens interesse hebben getoond in Hinch.

Coverfoto: Getty Images

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen