WBC: Nederland in zeven innings langs Cuba

KNBSB2
Nederland heeft met speels gemak de laatste groepswedstrijd in de tweede ronde gewonnen. Tegen Cuba werd het 14-1 in zeven innings. Als Japan van Israël wint gaat Nederland naar de halve finale.


Manager Hensley Meulens bracht Kalian Sams in de plek van Randolph Oduber in de line-up die verder ongewijzigd bleef aan de start van het derde groepsduel. Het koninkrijksteam liet direct zien dat het zaken kwam doen. Na een fly out van Andrelton Simmons, een walk van Xander Bogaerts en een single van Jurickson Profar kwam Wladimir Balentien aan slag. Die bedacht zich geen moment en deed waar hij bekend om staat, een homerun slaan. Hij nam Bogaerts en Profar mee en Nederland kwam op 3-0.

Honkslag op honkslag

Ook in de tweede inning wist de Nederlandse slagploeg de ene na de andere honkslag te produceren. Na een tweehonkslag van Kalian Sams kon diezelfde Sams binnenlopen op een single van Simmons. Ook Bogaerts produceerde een single en daarmee was het gedaan voor de Cubaanse starter.
Zijn vervanger had het echter nauwelijks gemakkelijker. Hoewel hij de tweede inning wel uit maakte, kreeg hij op de eerste pitch in de derde inning direct een homerun van Balentien om de oren. De stand was daardoor inmiddels naar 5-0 opgelopen. Opnieuw begon men voorzichtig aan de Mercy Rule te denken. Nadat Didi Gregorius (groundout) en Jonathan Schoop (strikeout) uit gingen kwam Shawn Zarraga wel op de honken. Hij werd geraakt door de werper en was vrij om naar het eerste honk te vertrekken. Toch was hij al snel weer terug in de dug-out. Achter hem sloeg Yurendell DeCaster de tweede homerun van de wedstrijd en de runs die Zarraga en hij scoorden betekenden 7-0 voor Nederland.

Doorpakken

Omdat Diegomar Markwell niet veel moeite kende met de Cubaanse slagploeg kon Nederland inning na inning snel de draad weer oppakken. In de vierde slagbeurt kwam Simmons al snel op de honken na vier wijd. Een honkslag van Profar was genoeg voor Simmons om de score weer verder op te voeren, 8-0. Profar zelf scoorde 9-0 op een single van Jonathan Schoop. Die scoorde vervolgens zelf weer op een single van DeCaster, iets wat ook Balentien deed, 11-0. Omdat ook de relief pitchers van Cuba niet bepaald in goede doen staken kon Zarraga 12-0 aantekenen op een wilde worp met Sams aan slag.
De Cubanen wisten de inning uit te krijgen, maar de stand was hoog genoeg om in de zevende inning de mercy rule te laten gelden. Als het Nederlands team kon doorpakken was het zelfs nog mogelijk om in de vijfde inning (bij een verschil van 15 runs) de wedstrijd te doen sluiten. Hensley Meulens sloeg dan ook aan het wisselen. pinch-hitter Dwayne Kemp kwam Bogaerts aflossen en pinch-runner Oduber nam het op het tweede honk van Profar over na een tweehonkslag. Diezelfde Oduber bracht direct 13-0 op het bord op een honkslag van Balentien. Daar bleef het voor deze inning echter bij.

Slotstuk

Nederland had dus net niet voldoende gescoord om de wedstrijd in vijf innings uit te maken. Bovendien besloot Meulens ook defensief wissels toe te passen. Stijn van der Meer nam het over van Simmons als korte stop. Sharlon Schoop kwam zijn broer Jonathan vervangen op het tweede honk. Het vele wisselen had wel tot gevolg dat een tweehonkslag van Willian Saavedra en een tweehonkslag van Victor Mesa ervoor zorgden dat Saavedra er 13-1 van kon maken.
De zesde inning ging als enige inning voorbij zonder enige score. De zevende begon met een homerun van Kalian Sams, 14-1. Shairon Martis kwam Diegomar Markwell vervangen. Hij kreeg een honkslag te verwerken, maar daar bleef het bij. Nederland had daardoor aan het einde van de zevende inning een marge van dertien runs en dat was voldoende om de wedstrijd te eindigen.
Hoewel Nederland Cuba zeker achter zich houdt is het afhankelijk van de uitslag van Japan-Israël om te weten of de halve finale bereikt is.
Foto: KNBSB

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen