Season Preview 2020: New York Mets


Ondanks het uitstel van de competitiestart, gaat de 30-in-30 Season Preview-reeks verder. Vandaag is het de beurt aan de New York Mets. Na een tumultueus en wispelturig 2019, lijkt het team op papier over een sterke basis te beschikken. Vlak de Mets zodoende niet uit in de NL-East, al is het meestrijden om de divisietitel mogelijk een brug te ver. Je leest alles over de New Yorkers in onze Mets Preview.

TUMULTUEUS BEGIN VAN 2019

De New York Mets kenden een traditioneel bewogen seizoen in 2019. In de eerste maanden werd er matig gespeeld in New York en regeerden de randzaken de voorpagina’s. Het team eindigde de eerste seizoenshelft met een 40-50 record, waarbij de kans op een postseason-plekje volgens FanGraphs een kleine 6% was. Intern bleek het nodige te broeien. Zo zou general manager Brodie Van Wagenen bij een nabespreking van een verloren wedstrijd in juli uit frustratie een stoel door de kamer hebben geslingerd in aanwezigheid van de coachingstaf. Een maand eerder werden de pitching- en bullpen coach ontslagen. Manager Mickey Callaway voerde op zijn beurt diverse heetgebakerde discussies met de pers. Hetzelfde gold voor werper Jason Vargas, die in toom moest worden gehouden toen een journalist kritische vragen stelde. Kortom, een eerste seizoenshelft met veel gedoe.

FLIP THE SWITCH

Blijkbaar kan er vanuit alle heisa iets moois ontstaan, want de wereld van de New York Mets veranderde na de All-Star break. Ineens leek het team de vorm en juiste formule te hebben gevonden. Twee kort op elkaar volgende winning streaks van zeven en acht wedstrijden in de periode eind juli-begin augustus gaven de Mets-fan hoop. De achterstand op de leider in de divisie was nog maar zeven wedstrijden. Van Wagenen had de hoop ook nog niet opgegeven en besloot rond de trade deadline nog wat versterkingen binnen te hengelen, onder wie werper Marcus Stroman.

Marcus Stroman (Mary Altaffer/Associated Press)

#LGM-MODE FALLS SHORT

De hashtag #LGM (Let’s Go Mets, soms voorzien van een krachtterm met een F) werd trending in augustus, maar toch zou er nog steeds een mirakel nodig zijn om de play-offs te halen. De afstand bleek uiteindelijk te groot; het team eindigde drie wins achter op de wild card. Dat neemt niet weg dat New York in de laatste drie maanden van het seizoen een winning percentage van minimaal .607 noteerde. De fans zullen, gezien de goede tweede seizoenshelft, 2020 met vertrouwen tegemoet zien.

DUBBELE WISSEL VAN COACH

Gezien een aantal confrontaties gedurende het seizoen, werd Callaway na afloop van het seizoen ontslagen. Van Wagenen kon zodoende op zoek naar de eerste manager die onder zijn bewind kon worden aangesteld. Voormalig Met Carlos Beltran werd de gelukkige. Echter, nog voordat Beltran een line-up card in had mogen dienen, moest ook hij het veld ruimen. De ex-outfielder was namelijk één van de betrokkenen in het Houston Astros sign stealing-schandaal. Het was de aanleiding voor de Mets om opnieuw een zoektocht te starten. Helaas viel de keuze niet op onze landgenoot (en nieuwe Mets bench coach) Hensley Meulens, maar op Luis Rojas. Rojas is de zoon van oud manager Felipe Alou en heeft ervaring als manager in de Mets minor leagues. Vorig seizoen was de Dominicaan bij het MLB-team de quality control coach. Nu krijgt hij de kans zich te bewijzen als hoofdcoach.

HET INFIELD

Het infield van the Amazin’s is voor 2020 nagenoeg ongewijzigd. Rookie sensatie Pete ‘Polar Bear’ Alonso is de eerstehonkman. Hij imponeerde in 2019 met één van de beste debuutseizoenen ooit. De man uit Tampa won de homerun derby won en schreef het record van meest aantal homeruns in een rookie-jaar op zijn naam met 53. De 25-jarige eerstehonkman speelde verder een 5.0 WAR bij elkaar, met een slashline van .260/.358/.583. Daarmee werd hij onbetwist verkozen tot Rookie of the Year.

Amed Rosario en Eduardo Nunez (Mets Twitter)

Het middle infield bestaat uit veteraan Robinson Canó en de jongeling Amed Rosario. De positie van derdehonkman komt op naam van Jeff McNeil. Als back-ups zijn Luis Guillorme en nieuwkomer Eduardo Nuñez beschikbaar. Achter de thuisplaat doet Wilson Ramos zijn werk als catcher. Ramos speelde vorig seizoen 141 wedstrijden. Dat is het meeste aantal wedstrijden in één seizoen uit zijn carrière. Een positief teken, nadat Ramos in 2016 een zware knieblessure opliep en lang uit roulatie was.

METS OUTFIELD

Als aanvulling op het outfield kwam Jake Marisnick in de wintermaanden over van de Houston Astros. Marisnick zou een defensieve back-up moeten zijn op het trio J.D. Davis, Brandon Nimmo en Michael Conforto. Michael Conforto, die vorig seizoen zijn persoonlijk homerunrecord aanscherpte naar 33, verrekte afgelopen week zijn rechter oblique. Hierdoor moeten de Mets de outfielder enkele weken missen en gloort voor Marisnick een basisplek. Qua outfield opties heeft manager Rojas ook nog Dominic Smith achter de hand, hoewel de gezette slugger eigenlijk een eerstehonkman is.
Een ster die wat verlichting kan bieden in de outfield-puzzel is Yeonis Céspedes. In 2018 werd de Cubaan geopereerd aan zijn hielen en in mei 2019 brak hij op zijn ranch vorig jaar zijn enkel. Een lang hersteltraject volgde en inmiddels is de outfielder weer fit genoeg om op het honkbalveld te staan. De grote vraag blijft: wanneer zien we Céspedes weer in een wedstrijd? In de afgelopen weken is die comeback er nog niet van gekomen. Het uitstel van de competitiestart geeft hem wat extra tijd om verder fit te worden. Ervan uitgaande dat Céspedes zijn oude niveau weer weet te behalen, kan zijn comeback een significante boost geven aan het team.

PITCHING

Met Jacob deGrom en Noah Syndergaard hebben de Mets één van de best mogelijke 1-2’s in de rotatie. Met de komst van Marcus Stroman halverwege vorig seizoen is daar een solide toevoeging aan gedaan. Als free agents zijn Rick Porcello en Michael Wacha met éénjarige deals binnengehaald. Beide werpers hebben in het verleden momenten van succes gekend, maar zijn geen automatische zekerheden in de rotatie van de Mets. Het duo gaat de concurrentie aan met de homegrown Steven Matz voor de resterende twee plekken. Tot op heden zijn deze startende werpers gedurende spring training in goede vorm. Het zestal kreeg tien runs tegen in 38.1 innings.

Noah Syndergaard (AP Photo/Jeff Roberson)

RELIEF CORPS

In de bullpen zijn veel bekende namen van vorig seizoen terug te vinden, zoals Edwin Díaz, Jeurys Familia, Seth Lugo en Robert Gsellman. Qua prestaties was het echter geen geweldige groep. De bullpen van de Metropolitans eindigde als 26e in baseball qua ERA en 22e in WHIP. Tegelijkertijd beschikken de spelers over voldoende talent. Consistentie en stabiliteit zullen noodzakelijk zijn om in 2020 betere resultaten te noteren.
Om te helpen werd Dellin Betances gecontracteerd. Hij tekende een éénjarig contract ter waarde van $10,5 miljoen. Vermoedelijk zal één van de werpers die de rotatie niet haalt, worden toegevoegd aan de bullpen. Verder werd het aflopende contract met Brad Brach een jaar verlengd. Brach maakte vorig seizoen na zijn overstap naar de Mest voldoende indruk met een in 14.2 IP een 3.68 ERA, 1.23 WHIP en 15 K’s.

CONCLUSIE

De New York Mets hebben op papier een team om rekening mee te houden. De line-up beschikt met Pete Alonso en Michael Conforto over de nodige stootkracht die verder toeneemt als/wanneer Céspedes uiteindelijk terugkeert in de line-up. In combinatie met de op het oog sterke rotatie kunnen de Mets de concurrentie aangaan met de overige teams in de divisie. Op het moment dat uit de basisselectie wat namen wegvallen, zal het team wel snel op het tandvlees lopen. De tegenvaller wat dat betreft met Michael Conforto vormt een eerste testcase. Vermoedelijk komt het team zodoende te kort voor de divisietitel, maar meedingen om een wild card plaats moet tot de mogelijkheden behoren.

Coverfoto: @Mets Twitter

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen