Season Preview 2020: Detroit Tigers


Spring Training is weer begonnen, we zijn een maand verwijderd van Opening Day 2020, dus begint SportAmerika weer met de jaarlijkse 30-in-30 Season Preview-reeks! In omgekeerde volgorde van de eindstand van 2019 blikken we per team vooruit op het nieuwe seizoen, met als eerste de hekkensluiter van vorig jaar. Lees hieronder onze Detroit Tigers Preview.

DRAMA IN DETROIT

Elk seizoen gaan er een paar teams door een 162-wedstrijden-durende hel. Gelukkig voor Detroit hoefde de club in 2019 maar 161 keer aan te treden; een duel tegen de White Sox verregende en werd niet ingehaald. Een hel werd het echter wel voor Tigers-aanhangers, want de club eindigde met afstand als slechtste ploeg in de Majors. Dit was opzich een prestatie, met de stand van zaken in Baltimore en Miami, maar niet één waar de Motor City Kitties trots op zullen zijn geweest.
Normaal gesproken benaderen we deze artikelenreeks met een ‘wat ging goed, wat moet beter’-insteek. Bij de Tigers is het echter vrijwel onmogelijk een positieve noot uit het afgelopen seizoen te halen, dus.. houd je vast, Tigers-fans.
Zomaar even wat Tigers-stats uit het afgelopen seizoen:

  • 47 winstpartijen, 114 verliespartijen
  • .292 winstpercentage (Orioles: .333, Marlins: .352)
  • 53.5 wedstrijden achter de divisiewinnaar Twins; grootste gat in de Majors
  • Thuis vaker verloren dan uit
  • Geen enkele speler met een OPS boven de .790 (Castellanos)
  • Eén speler met een OPS+ boven de 100 (Castellanos)
  • 1.595 strikeouts voor slagmensen (meeste in de Majors)
  • 582 runs scored (laatste in de Majors)
  • Homerunleider: Brandon Dixon (15)
  • Team-ERA: 5.24 (4.84 FIP).

Yikes!

2019: NOTHING TO WRITE HOME ABOUT

Wanneer je meer wedstrijden achter de divisiewinnaar eindigt dan dat je wint, heb je een slecht seizoen achter de rug. Het derde ‘verliezende’ seizoen op rij maakte van de Tigers het lachertje van de Majors; de meeste teams konden rustig in Detroit hun win-total opschroeven. 2019 werd het op één na slechtste jaar in de geschiedenis van de roemruchte organisatie uit Michigan. In 2003 stelde de club met 119 verliespartijen het American League-record scherp. Het pythagoreaanse win/loss record van afgelopen jaar was zelfs slechter dan dat uit dat rampzalige 2003, wat 2019 het slechtste seizoen ooit voor de Tigers zou kunnen maken.
Toen Nicholas Castellanos halverwege het seizoen ook nog naar de Cubs vertrok, was het jaar wel afgelopen in Detroit. De normaal gesproken hondstrouwe fans bleven massaal weg en het fraaie stadion in het centrum van Detroit bleef grotendeels leeg. Ik bedoel: het highlightfilmpje van 2019 was maar drie minuten lang.. Dat zegt wel genoeg.
Op naar 2020 dan maar, right?

2020: BETER, MAAR HOEVEEL?

Als er iets is geweest dat de Tigers hebben overgehouden aan hun leegverkoop en drie afschuwelijke jaren, is het wel talent. Met hoge draft picks (en de #1 pick in 2020), plus het verkopen van vrijwel al hun sterren heeft GM Al Avila het ooit door Dave Dombrowski vernietigde minor league-systeem weer aardig kunnen bijvullen. De club hoopt dan ook in 2020 voor het eerst te kunnen gaan steunen op een paar jonge talenten.
PECOTA voorspelt dat Detroit dit jaar 69 (nice) wedstrijden gaat winnen. Dat zou een jump van 22 winstpartijen betekenen, wat misschien iets te optimistisch is. Er zijn echter wel weer wat aanknopingspunten in de Motor City te vinden.

OFFENSE

Jeimer Candelario maakte afgelopen jaar al deel uit van de selectie en zal de jongerenkar moeten trekken. Hij krijgt hulp van ervaren krachten CJ Cron, Austin Romine en Koninkrijksspeler Jonathan Schoop, terwijl Niko Goodrum z’n multi-inzetbaarheid vanaf de kortestoppositie mag invullen. Hij krijgt daar hulp van Jordy Mercer of één van de twee Castro’s die momenteel in Spring Training camp voor een plekje vechten. Dawel Lugo had een aardig eerste seizoen in Detroit en ook hij doet mee in de rotation van tweede en derde honk. Miguel Cabrera blijft het blok aan het been. De slugger wordt in april alweer 37, is frequent geblesseerd en geen schim meer van de ster die hij ooit was. Na een 0.0 WAR-seizoen in 2019 en een contract dat nog tenminste drie en mogeljk vijf (!) jaar doorloopt, is er geen hoop meer dat hij ooit produceert naar wat hij betaald krijgt.
In het outfield is een vergelijkbare shuffle aan de gang. Met slechts één nieuwe aankoop (Cameron Maybin is teruggehaald naar Detroit) bestaat de rest van de buitenveldopties uit Honkbalweekveteraan Christin Stewart, Jacoby Jones, Victor Reyes, Travis Demeritte en een groepje rookies als Troy Stokes Jr en Daz Cameron, plus 2019 breakout Harold Castro (één van de twee eerder genoemde Castro’s). Met vooral veel jonge upside is het outfield nog wel aardig om van dichtbij te volgen.

PITCHING

De pitching staff van Detroit was een verhaal met twee gezichten in 2019. Hun 5.15 combined ERA was het drie na hoogste in MLB. De rotation verzamelde ook de meeste losses van allemaal. Toch was er een sprankje hoop te ontdekken. Een 10.6 fWAR en 4.66 FIP plaatste de groep middenin de Majors en de 15e positie in strikeoutrate deed hetzelfde. Met Matthew Boyd als doorbreker en Spencer Turnbull en Daniel Norris met een extra jaartje ervaring onder de riem, is er iets te zeggen voor het feit dat de rotation dit jaar (nog) beter zou moeten kunnen zijn. Jordan Zimmermann zit z’n dagen uit in Detroit (zijn wurgcontract loopt na dit seizoen eindelijk af), maar Ivan Nova was nuttig voor de White Sox in 2019 en kan ervaring brengen. Ohja, dan loopt er ook nog een zekere Michael Fulmer rond, maar die is pas in juli weer gebruiksklaar.
De bullpen leunt enorm op de kanonskogelarm van Joe Jimenez. Over de rest van de werpers is weinig positiefs te melden, hoewel Tyler Alexander een aardige eerste indruk maakte. De ‘pen blijft het zwakke punt in Detroit.

TOEKOMST

Er zit echter wel weer wat muziek in de toekomst voor de Tigers. In de Minors loopt een onwaarschijnlijke hoeveelheid (pitching)talent rond, in de vorm van Franklin Perez, Casey Mize, Alex Faedo, Matt Manning, Joey Wentz en Tarik Skubal. Ook Beau Burrows en Honkbalweekveteraan #2 in de organisatie Kyle Funkhouser doen nog mee. Het dichtst tegen de Majors aan zit Perez, maar Mize ramde zichzelf een weg door de Minors in 2019.
Aan de aanvallende kant zitten alleen de eerder genoemden Cameron en Willi Castro tegen de Majors aan. De overige talenten (Riley Greene, Isaac Paredes, Parker Meadows) zijn nog veel te jong of niet Major League-ready met de knuppel (Jake Rogers).

CONCLUSIE

Het wordt nog een jaartje of twee op een houtje bijten in Detroit. Met de Twins en White Sox mijlenver vooruit qua teamopbouw en de Indians pas afgeschreven als er reden voor is, zullen de Royals en Tigers uit moeten vechten wie er vierde wordt in de divisie en wie laatste. Het wederopbouwproces in Michigan is ingezet, maar verloopt langzamer dan bij enkele concurrenten het geval was. Er komt aardig wat geld vrij met het aflopende contract van Zimmermann, maar dat levert ook maar weinig op als je weer stijf onderaan eindigt. Rebuild, rebuild, rebuild. Het is te hopen voor de fans dat er dit jaar een tipje van de sluier wordt opgelicht en een paar talenten doorstromen naar de Majors.

Coverfoto: Kirthmon F. Dozier, Detroit Free Press

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen