Rockies On A Roll: Colorado wipt Cubs uit postseason


Dat het in het honkbal snel kan gaan, bewezen de Colorado Rockies en de Chicago Cubs afgelopen nacht. In een ‘win-or-go-home’-duel tussen de beide clubs waren starters Kyle Freeland en Jon Lester vrijwel ongenaakbaar in de eerste zes innings, waarna de bullpens ook lang standhielden. Tony Wolters werd uiteindelijk de grote man voor de Rocks, met een two-out RBI-single in de dertiende inning.

PITCHING DOMINANT

Beide startende werpers zich van hun beste kant zien. De 25-jarige Kyle Freeland leek niet onder de indruk van de postseason-ambiance in Wrigley Field, want in zijn eerste play-off-optreden ooit gooide de lefty 6.2 innings (1 walk, 6 strikeouts, 4 hits, 0 runs).
Chicago’s starter Jon Lester deed niet onder voor zijn negen jaar jongere concullega, hoewel de eerste inning niet het beste deed beloven. Een vrije loop voor lead-off-hitter Charlie Blackmon leidde tot de eerste run van het duel. DJ LeMahieu sloeg Chuck Nasty naar drie met een ground-rule double, waarna Nolan Arenado hem over de plaat sloeg met een sac fly.
Het was wel meteen de laatste aanvallende impuls voor de komende innings, want Lester noteerde negen strikeouts in 6.0 innings (1 ER, 4 H, 1 walk). Het duurde tot de achtste inning voordat één van beide ploegen opnieuw een run over de plaat wist te duwen. Een Anthony Rizzo-single leidde tot een gestolen honk van pinch-runner Terrance Gore, die door MVP-kandidaat Javy Baez over de plaat werd geslagen: 1-1.
De beslissing van Maddon om met twee uit in de achtste inning zijn captain Rizzo te wisselen, werkte op dat moment dus. Toch moet je je afvragen of het verlies van de slugger achteraf de beste oplossing was. Maddon wist natuurlijk niet dat de wedstrijd in extra innings zou resulteren, maar voor een manager die altijd met alle scenario’s pretendeert rekening te houden, leek de move een twijfelachtige.

UNLIKELY HERO

In de preview stond al beschreven dat de Cubs-bullpen zwaar te lijden had gehad onder de laatste paar wedstrijden van het regular season, dus moest Maddon creatief omgaan met zijn reservekorps. Starter Cole Hamels werd in de tiende inning op de heuvel gezet om de bullpen te sparen, maar na twee hits en een walk werd ook hij vroegtijdig vervangen. Eén werper later stond starter Kyle Hendricks op de heuvel. Het was juist de steady Hendricks die de Rockies niet in toom kon houden.
Zachte singles voor Trevor Story en Gerardo Parra brachten met twee uit Tony Wolters aan slag. Wolters, de onbekendere catcher van het collectief uit Colorado, is een sleutelfiguur binnen de ploeg. Toen eerder dit jaar Matt Holliday een presentje van zijn team kreeg, werd de achtervanger naar voren geschoven om het team toe te spreken, wat wel iets zegt over zijn status binnen de ploeg. Uitgerekend één van de minstbesproken spelers groeide uit tot de held, die de Rockies doorschoof naar de play-offs.

UP NEXT

De Rockies treffen nu in de National League Division Series de Milwaukee Brewers. De club uit Wisconsin heeft thuisvoordeel voor de serie. Game 1 staat gepland voor 5:07 ET (23:07 uur Nederlandse tijd) en is te zien via MLB.TV en Fox Sports NL, kanaal 5.

Coverfoto: USA TODAY SPORTS

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen