Prospect Watch: Washington Nationals

Deze winter neemt SportAmerika.nl per divisie een kijkje in de Minor Leagues: de Prospect Watch. Per team maken we de Prospect Top 10 voor het komend jaar op. Na de Marlins is het nu de beurt aan lucky number 13, de Washington Nationals.

AFLEVERING 13: WASHINGTON NATIONALS

nationalsx

Er was eens…

…in een land hier ver, ver vandaan, een propvol Minor League-systeem. Dat systeem behoorde toe aan de Nationals uit Washington, die met Lucas Giolito, Reynaldo Lopez, Victor Robles, Dane Dunning en Erick Fedde vijf top-prospects in huis hadden die zich konden meten met elke top-5 in baseball.
Totdat de gemene stiefmoeder langskwam. De grote boze wolf Washington bezocht. The Grinch het kerstfeest van de Nationals-fans stal. Kortom: totdat White Sox GM Rick Hahn de telefoon ter hand nam en outfielder Adam Eaton aan Washington aanbood.

Prospecthoofdprijs

Nationals GM Mike Rizzo, nog gefrustreerd door het mislopen van Chris Sale, hapte toe. Eaton werd een National in ruil voor Giolito, Lopez en Dunning en de hele honkbalwereld viel over de Nationals heen.
In één klap werd de kop van de Nationals-prospectlijst afgehakt. Giolito was zelfs de hoogst geklasseerde werper in de algemene Prospect Top 100 van MLBPipeline.com. Dat allemaal in ruil voor Adam Eaton, die vorig seizoen 6.0 WAR (Wins Above Replacement) waard was.

Lucas Giolito (L) en Reynaldo Lopez (R) (Getty Images)
Lucas Giolito (L) en Reynaldo Lopez (R), op naar Chicago (Getty Images)

Nu werd de trade voor Eaton natuurlijk niet alleen maar slecht ontvangen. Daarnaast gaat dit stuk niet over Eaton, maar over de minor league. Er is wel een groot verschil tussen het Nationals-systeem van twee weken geleden en het systeem van nu. De top is echter nog steeds indrukwekkend.

Prospect Top 3

Nr. 1: Victor Robles (OF)

Outfielder Victor Robles is één van die échte five tool players, waarvan er uiteindelijk maar weinig te vinden zijn. De jonge Dominicaan is een speler die kan rennen, contact maakt, met power slaat, kan verdedigen en kan gooien. Vanaf het moment dat de outfielder bij de profs in Amerika zijn debuut maakte, is hij consequent beter geworden.

Victor Robles (Glenn Gaston)
Victor Robles (Glenn Gaston)

Na een geweldig 2015, schoven de Nationals hem aan het begin van 2016 zonder problemen als 18-jarige naar Single-A Hagerstown. Als één van de jongste spelers in de league, leek het voor de hand te liggen dat Robles wat aanpassingsproblemen zou ondervinden. Niets was echter minder waar.
Een triple-slash van .305/.405/.459 in 233 slagbeurten toonde aan dat Robles het niveau prima aankon. Tel bij die gemiddeldes 9 doubles, 6 triples, 5 homeruns en 19 steals op en je hebt een promotie-waardig optreden. De Nationals dachten hier hetzelfde over, want Single-A (Adv.) Potomac was de volgende stap voor de toen net 19-jarige Robles.
Victor Robles (Twitter.com)
Victor Robles (Twitter.com)

Komeet

Bij Potomac verloor Robles wat tijd met een duimblessure na geraakt te zijn door één van zijn tegenstanders op de heuvel. De bliksemsnelle Robles staat namelijk heel dicht op de plaat, wat er in 2016 toe leidde dat hij maar liefst 34 keer geraakt werd. Hij zal hier nog wat aanpassingen moeten doen, wil hij in de toekomst veiliger aan slag staan.
Zijn gemiddeldes daalde iets bij Potomac, maar de doubles (8), triples (2), homeruns (3) en gestolen honken (18) bleven op schema. In slechts 168 slagbeurten liet Robles zien dat hij waarschijnlijk het niveau prima aankan. Vanwege de gemiste tijd mag hij Potomac waarschijnlijk overdoen, voordat hij later in het seizoen naar Double-A of Triple-A doorschuift. Hij is nog niet klaar voor het grote werk, maar het zou niemand verbazen als 2018 zijn jaar wordt. Robles schiet als een komeet door de minors en kan de volgende superjonge superster worden.

Nr. 2: Erick Fedde (RHP)

Erick Fedde, de voormalige college sterpitcher van Nevada-Las Vegas, werd in 2014 als 18e overall door de Nationals gedraft. Dit was, toen al, een ongelooflijk koopje, want Fedde werd tot kort voor de draft nog gezien als potentiële top-10 keuze. Hij had echter, zoals zoveel jonge werpers tegenwoordig, een probleem met zijn Ulnar Collateral Ligament (UCL), die middels Tommy John-surgery gereconstrueerd moest worden.
Halverwege 2015 stond Fedde eindelijk goed en wel op de heuvel in de Minors. De lange revalidatie en het op kracht komen na de ingrijpende elleboogoperatie duurde eigenlijk nog het hele seizoen, maar in 2016 kon Fedde eindelijk laten zien wat hij waard was.

Erick Fedde (Potomac Nationals)
Erick Fedde (Potomac Nationals)

Beter en beter

In Single-A (Adv.) Potomac startte Fedde 17 duels. De righty gooide 92 innings, waarin hij 95 keer drie slag en 19 keer vier wijd verzamelde. Het enige grote probleem waar Fedde op stuitte, was de homerun; hij kreeg er 7 tegen, wat over een heel Major League-seizoen verspreid op 15 – 20 uit zou komen. Dit is nog wat aan de hoge kant, maar de Nationals zagen geen noodzaak hem langer in Potomac te houden dan nodig.
Richting einde seizoen mocht Fedde nog 29 innings gooien voor Double-A Harrisburg. De strikeouts bleven (28), maar de homeruns verdwenen (1). Deze positieve ontwikkeling, gecombineerd met de stuff waarover de 23-jarige starter beschikt, lijkt erop aan te sturen dat Fedde in sneltreinvaart door de Minors heen gaat lopen.

In 2017 begint Fedde in Double-A, maar het is niet uit te sluiten dat hij zijn Major League-debuut maakt voor het seizoen voorbij is. Hij past naadloos in de rotation in Washington en kan uitgroeien tot een nummer 3, misschien wel nummer 2 achter Max Scherzer. Het is een kwestie van tijd voordat Fedde zijn plus-fastball en goede slider op het hoogste niveau laat zien.

Nr. 3: Koda Glover (RHP)

Glover is typisch zo’n pitcher waar niemand het echt over eens is. MLBPipeline heeft hem op plek 9, Baseball America (€) op plek 6. We blijven in drietallen denken, want SportAmerika schuift hem het podium op, naar plek 3.

Koda Glover (Will Bentzel/Harrisburg Senators)
Koda Glover (Will Bentzel/Harrisburg Senators)

Koda Glover brak in 2015 door als bullpenwapen, toen nog voor Oklahoma State. De Nationals selecteerden hem in de achtste ronde van de 2015 Draft en de rechtshandige reliever ging vanaf dat moment helemaal los.
In 2016 begon Glover in Single-A (Adv.) Potomac, waar hij 15 strikeouts gooide in 9 innings. Stevig leunend op zijn 100 mph fastball (gemiddeld 97-98 mph) en een wipeout slider, maaide Glover de ene na de andere slagman neer. Een promotie naar Double-A Harrisburg volgde. Het bleef strikeouts regenen wanneer Glover zijn plek op de heuvel innam: 29 in 22 innings, met slechts 7 vrije lopen en één homerun tegen.
De Nationals, normaal gesproken een vrij conservatieve organisatie als het op hun werpers aankomt, bleven de righty agressief promoveren. Op 21 juni 2016 was Glover toe aan zijn derde team van het jonge seizoen, toen hij bij Triple-A Syracuse terechtkwam. Tussen 21 juni en 14 juli gooide Glover 11.1 blanco innings (weliswaar met slechts 5 strikeouts), wat hem op 20 juli een call-up naar Washington opleverde.

Heen-en-weer

Koda’s verblijf in de hoofdstad was van korte duur, want hij werd na drie dagen weer retour naar Syracuse gezonden. Het waren echter wel drie goede dagen voor de hardgooiende rechtshanders: 2 innings, 7 slagmensen, 1 honkslag. Hij noteerde echter ook maar één strikeout, wat een trend voortzette die in Triple-A al begonnen was.
Van 26 juli tot 15 augustus gooide Glover zijn pitches weer in centraal-New York, waar hij zijn strikeouts weer terugvond. In zijn laatste 8.1 innings zond Glover 14 slagmensen onverrichterzake naar de dugout terug. De Nationals wisten genoeg en op 17 augustus werd de werper opnieuw naar de Majors opgeroepen.
Hij gooide tot het einde van het seizoen nog 17 innings in Washington: 15 hits, 3 homeruns, 7 walks, 16 strikeouts.

In 2017 gaat Glover zijn prospectstatus verliezen, want de kans dat hij in Spring Training een plek in de bullpen van Washington afdwingt is groot. Ooit zal Glover een geweldige closer worden. In 2017 zal hij echter nog niet klaar zijn voor deze rol in de Majors.

Nr. 4 – 10

4. Andrew Stevenson (OF)
In 2016: Single-A (Adv.) Potomac & Double-A Harrisburg
Leeftijd: 22

Teamgenoot van superprospect Alex Bregman (Houston Astros) bij Louisiana State University (LSU). Stevenson was twee seizoenen op rij zelfs een betere slagman dan Bregman, maar zijn gebrek aan power zorgde ervoor dat Bregman als 2e overall gekozen werd en Stevenson tot de tweede ronde moest wachten.
Stevenson is een superieure verdediger, met een enorm hoge topsnelheid. Hij werd over het algemeen beschouwd als de beste verdedigende outfielder in het volledige college-landschap in 2015. Sinds zijn profcarrière begon, is er nog geen reden geweest te twijfelen aan zijn kwaliteiten. Hij ziet de bal als geen ander en zijn inschattingsvermogen is vergelijkbaar met dat van de beste outfielders ooit.
Mist zoals gezegd wel power. Splitte afgelopen seizoen tussen Potomac en Harrisbug. Draaide geweldige in Single-A (.304, 12 doubles, 8 triples, 27 steals), maar zakte wat af in Harrisburg. Lijkt een prototype lead-off hitter te worden. Keert terug in Harrisburg in 2017.

Andrew Stevenson - AFL 2016 (Phrake Photography - Freek Bouw (c))
Andrew Stevenson – AFL 2016 (Phrake Photography – Freek Bouw (c))

5. Juan Soto (OF)
In 2016: Rookie League GCL & Single-A Auburn
Leeftijd: 18

Won als 17-jarige de MVP Award voor de Rookie Gulf Coast League, waar hij de lijsten aanvoerde op het gebied van slaggemiddelde (.361) en slugging (.550). Stond tweede als het op on-base percentage aankwam (.410). Mocht het seizoen afmaken bij Single-A Auburn, waar hij opnieuw goed voor de dag kwam.
De linkshandige Dominicaanse outfielder is vooral een bovengemiddeld goede slagman. Hij is gemiddeld snel en beschikt over een aardige arm, dus hij lijkt het beste in het rechtsveld te passen. De Nationals zullen nog wel wat experimenteren met de tiener. De verwachting is dat hij in 2017 Single-A Hagerstown mag gaan uitproberen, waar hij met afstand één van de jongste spelers in de league zou zijn.

6. Carter Kieboom (SS)
In 2016: Rookie League GCL
Leeftijd: 19

Jongere broertje van Nationals catcher-prospect Spencer Kieboom. Als 28e gedraft in 2016. In onze Draft Recap schreven we over Kieboom:

Met Trea Turner als potentiële korte stop, lijken de Nationals geen baat te hebben bij nog een ‘veldpositie 6’. Kieboom zal waarschijnlijk dus de move naar het derde honk maken. Fun fact: Kieboom is ook een switch-pitcher.

Met het aantrekken van center fielder Eaton schuift Turner inderdaad terug naar zijn vertrouwde plek in het infield, dus Kieboom wordt geblokkeerd op kort. Een noodzaak voor de move naar ‘drie’ is echter niet nodig, want Turner heeft bewezen ook een uitstekende tweede honkman te zijn. Tegen de tijd dat Kieboom Major League-ready is, wordt het eenvoudiger dan in eerste instantie gedacht om beide spelers in te passen.

Carter Kieboom in high school (Cecil Copeland)
Carter Kieboom in high school (Cecil Copeland)

De jongere Kieboom is een goede slagman met goede instincten in het veld en op de honken. Hij moet nog wat aan zijn strikeouts werken (28% is wat hoog), maar hij lijkt in alles op een toekomstige Major Leaguer.

7. Luis Garcia (SS)
In 2016: –
Leeftijd: 16

Zou je Luis Garcia willen omruilen met Kieboom op deze lijst, zou niemand je een strobreedte in de weg leggen. Garcia is echter wel heel jong en nog jaren verwijderd van de Majors. Als 16-jarige een Prospect Top 10 halen is echter indrukwekkend, dus Garcia kan wel een potje ballen. Dat kon zijn vader trouwens ook. Garcia Sr. speelde in 1999 voor de Detroit Tigers in de Major League.
Zijn vader. 1999. Juist, zo jong dus.
Het is nog een beetje gokken met een 16-jarige, maar Garcia lijkt op alle vlakken meer getalenteerd dan zijn leeftijdsgenoten. Hij maakt hard contact met de bal en de verwachting is dat hij meer power ontwikkeld als hij groeit.

8. Austin Voth (RHP)
In 2016: Triple-A Syracuse
Leeftijd: 24

Ondanks al het (voormalig) pitchergeweld in de Nationals-organisatie, is Austin Voth de ongekroonde strikeoutkoning van het hele stel. In de seizoen 2014 t/m 2016 voerde Voth alle werpers aan als het op strikeouts aankwam; een geweldige 414 K’s in totaal.
In 2016 gooide hij exclusief voor Triple-A Syracuse en de Nationals voegden hem na de Arizona Fall League toe aan hun 40-man roster. Hij is namelijk enorm betrouwbaar. Zijn drie pitches gooit hij consequent en wanneer hij wil slag. Een fastball in de lage 90’s (top van 95 mph), een goede change-up en een breaking ball geven hem voldoende materiaal om succesvol te zijn. Hij is duurzaam (150+ innings met gemak in de Minors), maar heeft een kleine marge om mee te werken. Desondanks is hij aan de beurt om een plek in Washington af te dwingen in 2017.

Austin Voth (Elizabeth Frantz, PennLive)
Austin Voth (Elizabeth Frantz, PennLive)

9. Pedro Severino (C)
In 2016: Triple-A Syracuse & MLB Washington
Leeftijd: 23

Catcher Pedro Severino maakte in 2015 al kort zijn Major League-debuut. Hij werd afgelopen seizoen noodgedwongen opnieuw naar Washington gehaald toen Nationals All-Star-catcher Wilson Ramos de ACL in zijn knie scheurde. Middenin een postseason race en later zelfs in de play-offs hield Severino zich bewonderenswaardig staande.
De 23-jarige Dominicaan staat niet bekend om zijn goede aanvallende spel; hij is echter wel een uitmuntende verdediger met een geweldige arm (35% uitgegooide honkstelers in zijn carrière). In 28 slagbeurten met Washington sloeg Severino ineens .321 met 2 doubles en 2 homeruns, maar het ligt niet in de lijn der verwachting dat hij ineens het licht heeft gezien. Washington lijkt hetzelfde te denken, want de club kocht San Diego’s catcher Derek Norris aan om komend seizoen de nummer 1 te zijn. Severino als back-up is echter geen gekke optie voor de Nats.

10. A.J. Cole (RHP)
In 2016: Triple-A Syracuse & MLB Washington
Leeftijd: 24

Met de nummer 10 op de lijst hadden we alle kanten op kunnen gaan. Wilmer Difo gooit hoge ogen, Rafael Bautista doet het erg leuk in de Minors, maar uiteindelijk gaat het ook om hoe spelers uiteindelijk uitkomen. A.J. Cole is een werper waar de Nationals het wel (gedraft in de vierde ronde), niet (weggedaan in ruil voor Gio Gonzalez) en weer wel (teruggehaald in ruil voor Mike Morse) in zagen.
Cole is een enigma. Hij heeft het materiaal (goede fastball, goede change-up, behoorlijke slider, aardige curveball), maar hij heeft ook de neiging om zo nu en dan kapotgeslagen te worden. Hij splitte het seizoen tussen Triple-A (4.26 ERA, 109 K’s in 124 innings) en de Majors (5.17 ERA, 39 K’s in 38 innings). Daarnaast kreeg hij een ongelooflijke hoeveelheid homeruns tegen: 16 in Triple-A, 7 in de Majors (ca. 1 per 5 innings). 2017 is make-or-break voor Cole. Hij verliest hoe dan ook zijn prospectstatus als hij nog een paar innins gooit voor Washington.

Conclusie

De Nationals hadden een geweldige farm, totdat Giolio, Lopez en Dunning van de hand werden gedaan. Het verlies van de drie potentiële sterren heeft een negatief effect op de ranking van de Nats als het op de Minors aankomt, maar om nou te zeggen dat ze heen talent meer hebben: zeker niet. Met Robles hebben de Nationals nog steeds één van de top outfieldprospects in baseball en ook Fedde barst van het talent.
Met een aardige mix van wat oudere en superjonge prospects, heeft Washington een goede balans gevonden die doorstroom naar de Majors mogelijk maakt. Ook na de top 10 is er genoeg talent te vinden dat op de lange termijn een impact kan maken. Tenminste, zolang Mike Rizzo niet in noodtempo al het talent blijft verkopen.

Remember the names

Rafael Bautista (OF), Osvaldo Abreu (2B/SS), Drew Ward (3B), Tyler Watson (LHP), Anderson Franco (3B), Wilmer Difo (2B/SS).

Ben Ward - AFL 2016 (Phrake Photography - Freek Bouw (c))
Drew Ward – AFL 2016 (Phrake Photography – Freek Bouw (c))

Met dank aan Freek Bouw (@PhrakePhoto) voor de foto’s uit de Fall League
Design prospectgraphic: Jasper Roos

Eerdere delen in deze serie

NL WEST

Arizona Diamondbacks
Colorado Rockies
Los Angeles Dodgers
San Francisco Giants
San Diego Padres

AL WEST

Los Angeles Angels of Anaheim
Houston Astros
Oakland Athletics
Seattle Mariners
Texas Rangers

NL EAST

New York Mets
Miami Marlins
Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen