Prospect Watch 2018: Tampa Bay Rays

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2018 is aangekomen in de American League East, met in deze aflevering: Tampa Bay Rays.

APPOINTMENT TELEVISION

Wacht nog even Spring Training en de officiële datum af, maar zet je wekkers als Brent Honeywell zijn Major League-debuut gaat maken. De screwballspecialist met vijf Major League-ready pitches gaat er aankomen in 2018. Na een Minor League-seizoen waarin hij 172 strikeouts opstapelde in 136.2 innings (slechts 35 vrije lopen!), staat niets de 2017 Futures Game MVP meer in de weg.
PROSPECT WATCH 2017: TAMPA BAY RAYS
Vorig jaar stond Honeywell nog op de tweede plek achter kortestop Willy Adames, maar na 2017 kan niemand meer om de werper heen. Hij is pas 23 jaar als het seizoen begint, maar hij heeft niets meer te bewijzen in de Minors. Zijn debuut kan één van de prospecthoogtepunten van het jaar worden.
Even voor de mensen thuis, Brent: hoe gooi je zo’n screwball?

TOP DRIE

Het is in Tampa de laatste maanden heel erg ‘Honeywell en de rest’, maar dat is niet helemaal eerlijk. Er zitten namelijk nog meerdere echte talenten in het systeem van de Rays, te beginnen met Willy Adames, de nummer één van vorig jaar. De kortestop, in 2014 overgenomen van Detroit in ruil voor David Price, begint uit te groeien tot een absolute All-Star in-wording, zowel op als naast het veld. In AAA sloeg de 22-jarige Dominicaan afgelopen seizoen .277 met 30 doubles, 5 triples, 10 homeruns en 11 steals, terwijl hij defensief ook uitblonk. Hij heeft niets meer te bewijzen en moet dit jaar wel zijn Major League-debuut maken.
Nummer drie Brendan McKay komt uit de Draft van 2017, waarin hij als vierde overall werd gekozen. McKay is een two-way prospect, die zowel in het veld als op de heuvel altijd tot de besten heeft behoort. Hij gooide en sloeg voor Single-A Hudson Valley in 2017. Aan slag (.232, 4 HR, 4 doubles, 33 strikeouts in 125 slagbeurten) viel het allemaal niet mee, maar op de heuvel (20.0 IP, 21 strikeouts, 5 walks, 1.80 ERA, 0.75 WHIP) was het een eitje voor hem. Two-way players doen er meestal even over om zich te ontwikkelen, dus er is geen haast voor McKay.

DE REST: VELDSPELERS

Met McKay en Honeywell hebben de Rays twee erg goede pitching prospects, maar dat is maar goed ook. De rest van de top 10 bestaat namelijk uit veldspelers. Jake Bauers en Jesus Sanchez completeren de top vijf, waarbij we vooral wat agressief zijn met de ranking voor Bauers. De outfielder sloeg .263 in AA, maar parkeerde wel 13 homeruns over de hekken in 486 slagbeurten. Hij ontwikkelde zich de laatste maanden van het seizoen goed, dus 2018 zou zomaar zijn jaar kunnen worden.
Sanchez vernielde Single-A pitching in 2017: .305, 15 homeruns, 29 doubles en slechts 91 strikeouts in 475 slagbeurten. De pas 20-jarige outfielder maakt al sinds zijn profdebuut in 2015 een solide indruk, die nu vooral bovenaan de lineup schade kan aanrichten. Wanneer hij wat ouder wordt, kan hij een middle of the order masher van de bovenste orde worden.

NOG DRIE KORTESTOPS

Naast Willy Adames beschikt het Rays-systeem over veel meer goede kortestops, waarvan er nog drie in de top 10 terechtkomen. Wander Franco (#7), Christian Arroyo (#8) en Lucius Fox (#10) geven Tampa Bay allemaal verschillende mogelijkheden om een All-Star infield te bouwen in de toekomst. Franco en Arroyo zijn de nieuwere gezichten in de organisatie. Franco (het neefje van Erick Aybar) tekende afgelopen zomer voor ruim $3 miljoen, maar omdat hij pas 16 is zal zijn VS-debuut op zich laten wachten. Zijn power-speed-combo deed scouts geloven dat er een ster in hem schuilt, maar dat zal de tijd moeten leren.
Christian Arroyo kwam naar Florida als onderdeel van de trade die van face of the franchise Evan Longoria een San Francisco Giant maakte. Het feit dat de Rays — een club met een geweldig track record op het gebied van scouting — Arroyo wilde hebben, moet haast wel betekenen dat er enig talent in de infielder schuilt. Persoonlijk ben ik enorm sceptisch over de kwaliteiten van de 22-jarige.

Christian Arroyo, Arizona Fall L 2016 (Phrake Photography/Freek Bouw)

HYPE

Hoe dat nog mogelijk is nadat hij .396 sloeg in AAA in 2017 is mij ook een raadsel, maar iets klopt er niet aan de hype die men in San Francisco probeerde te genereren. Misschien zijn het de nogal ‘lege’ stats die Arroyo bij elkaar slaat. Een superhoog slaggemiddelde is leuk, maar voor de rest levert hij helemaal niets. Sinds 2013 noteerde de infielder in 1629 plate appearances slechts 24 homeruns en 18 gestolen honken (gemiddeld 4.8 en 3.6 per seizoen). Daarbij is hij slechts twee-derde van de tijd succesvol bij zijn steelpogingen. Zijn season high in RBI’s is 62 (en dat was één uitschieter; hij middelt op 41.6) en hij krijgt drie keer zoveel strikeouts als vrije lopen.
Lucius Fox is zijn hype een beetje voorbij. Ook hij kwam van de Giants, in de Matt Moore trade. De Bahamiaanse kortestop is een begenadigd atleet, die van San Francisco maar liefst $6 miljoen aan tekenbonus kreeg in 2015. Na wat problemen bij de Giants draaide Fox in Single-A bij de Rays aardig: .278, 27 steals. De infielder moet het vooral hebben van zijn snelheid, dus als hij op het honk kan blijven komen, heeft hij een toekomst. In Single-A (Adv.) had hij het zwaarder, dus de 20-jarige Fox moet in 2018 op herhaling.

NOG TWEE OUTFIELDERS

Garrett Whitley en Justin Williams completeren het tiental. Whitley is een tovenaar in centerfield, met geweldige snelheid op de honken (21 steals) als bonus. Hij heeft wat moeite met contact maken, maar als hij het doet, is het hard (18 doubles, 13 homeruns). In Single-A draaide hij prima, dus AA lijkt in het verschiet voor de 20-jarige. Williams, ook 22, is wat beter in het contactgebeuren (.301 in AA), met vergelijkbare power (21 doubles, 14 homeruns), maar minder snelheid en defensieve capaciteiten. Hij lijkt echter op pad om in 2018 de Majors te halen.

TOTAALPLAATJE

Het feit dat een voormalig supertalent als Jose De Leon van dit lijstje afgevallen is, zegt al genoeg. Dat heeft vooral alles te maken met de dramatische laatste twaalf maanden die de voormalig top prospect doormaakt, zowel sportief als fysiek. Er bestaat geen twijfel dat hij de arm heeft om een Major Leaguer te zijn, maar conditionering en mentale zaken spelen ook een rol. Hij moet zich dit jaar, als hij 26 wordt, echt bewijzen.
Het is niet alleen De Leon’s schuld dat hij buiten de lijst valt, want de Rays hebben weer een aardige verzameling jong talent bij elkaar geharkt. Waar de Major League-ploeg wel wat steun kan gebruiken, heeft Tampa Bay dit jaar de kans wat van de jonge garde te laten doorstromen. Honeywell wordt hopelijk de eerste.
HOUD IN DE GATEN
Joshua Lowe (OF), Jose De Leon (RHP), Jelfry Marte (SS), Ryne Stanek (RHP).

Cover photo: Mark J. Rebilas/USA TODAY Sports

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen