NLDS: Riley en de Braves verpesten geweldig optreden Wheeler

Met twee wedstrijden in Philadelphia in het vooruitzicht was Game 2 in deze NLDS van cruciaal belang voor de Atlanta Braves. Zij troffen in Zack Wheeler echter een starter in geweldige vorm, maar in dit duel bleek eens te meer dat zelfs een magistrale Wheeler het niet alleen kan. Atlanta kwam in de late innings met een geweldige comeback op de proppen en stapt met een goed gevoel in het vliegtuig naar Philly.

TALE OF TWO STARTERS

Bij de Atlanta Braves waren er zorgen over hun starter Max Fried. Hun ace miste de laatste weken van het seizoen vanwege een blaar en het was de vraag hoe scherp Fried was in dit belangrijke duel. Niet scherp genoeg, zo luidde het antwoord. Fried had 30 pitches nodig om door de eerste inning te komen en liep door een RBI-single van Alec Bohm ook nog tegen een vroege achterstand aan. Trea Turner scoorde de enige run in die inning, maar het had voor de Braves veel erger kunnen zijn. De Phillies besloten die inning namelijk met alle honken bezet.

Van herstel was in de tweede inning nauwelijks sprake. Fried had minder pitches nodig, maar J.T. Realmuto bezorgde hem een dreun van jewelste. De Phillies-catcher timmerde een bal het stadion uit voor een 2-run homerun en daarmee een 3-0 voorsprong voor de bezoekers. Het zelfvertrouwen van de Braves liep daarmee een volgende deuk op. Zij hadden in de eerste wedstrijd geen antwoord op Ranger Suarez en de bullpen van de Phillies en in dit duel was Zack Wheeler werkelijk magistraal in de eerste innings.

Wheeler was in de NLWC tegen de Marlins al goed, maar schakelde in Game 2 van deze NLDS nog een tandje bij. In de eerste drie innings liet hij alleen Matt Olson toe op de honken en van de eerste negen outs noteerde Wheeler er maar liefst zeven via een strikeout. De starter gaf een nieuwe betekenis aan het begrip dominantie. En hij zadelde de Braves op met een gigantisch probleem. Dit werd, met Kirby Yates inmiddels op de heuvel, nog groter toen Bryson Stott met alweer zijn zevende RBI van dit postseason Nick Castellanos over de thuisplaat sloeg middels een sac fly.

BRAVES GEVEN TEKEN VAN LEVEN

De beste aanval in de majors stond na veertien innings in deze best-of-5 nog altijd droog. Atlanta wist in de eerste vijf innings zelfs geen hit te noteren tegen de fabuleuze Wheeler. Philadelphia had daar minder moeite mee. Zij hadden in elk van die innings minimaal één honkloper en trokken die lijn door tegen Joe Jimenez in de zesde. Noch Bryce Harper, noch J.T. Realmuto wist de lopers op het eerste en tweede honk echter binnen te slaan.

We zullen de komende dagen merken hoe duur dit was, maar in deze wedstrijd gaf het de Braves opeens wat momentum. Wheeler was vijf innings lang foutloos, maar moest in de zesde een run slikken. Na vier wijd voor Ronald Acuna Jr. ging zijn defensie de fout in na een hit van Ozzie Albies. De rappe Acuna ging van het eerste honk in één moeite door naar thuis en scoorde de eerste run van Atlanta in deze serie. Eindelijk kwam er een einde aan die lange periode (14 innings) van droogte.

Waar Rob Thomson in Game 1 Ranger Suarez snel van de heuvel haalde, daar liet hij z’n ace staan voor de zevende inning. Een duur foutje van de manager. Matt Olson kwam door met de tweede hit van de Braves waarna Travis d’Arnaud er vanuit het niets weer een wedstrijd van maakte. De catcher had al de minst slechte statistieken van alle Braves tegen Wheeler (6.1 IP, 3 H, 2 ER, 1 BB, 10 K) en diens 2-run homerun maakte een einde aan de werkdag van de starter, die vijf sublieme innings gooide maar daarna een paar tikken kreeg.

RILEY DRAAIT HET OM!

Jose Alvarado nam het stokje over van Wheeler. De reliever kreeg Truist Park stil door Kevin Pillar en Orlando Arcia weg te zetten en de voorsprong van de Phillies succesvol te verdedigen. Hoe anders was dit toen Jeff Hoffman de heuvel besteeg. Zijn eerste pitch raakte Acuna Jr. maar het was Austin Riley die Hoffman en de Phillies pas echt pijn deed. De derdehonkman bewoog zich vrij geruisloos door de eerste wedstrijden, maar dreunde in de achtste inning zijn eerste homerun de tribunes is. De Braves hadden hun 0-4 achterstand weggepoetst en van het ene op het andere moment omgezet in een 5-4 voorsprong.

Braves-manager Brian Snitker liet A.J. Minter in de negende staan om af te rekenen met Bryce Harper. De man die de Braves al zo vaak pijnigde, werd echter wel de eerste honkloper. Het was nu aan closer Raisel Iglesias om voor de drie laatste nullen te zorgen. Hij deed dit op een zeer onorthodoxe manier. Met één uit maakte Michael Harris II een geweldige catch tegen de muur. Dit verraste Harper, die al overweg was naar het derde honk. Met een schitterende play maakte Riley vervolgens van hem de derde en laatste nul.

UP NEXT

In de nacht van woensdag op donderdag gaat deze best-of-5 verder in Citizens Bank Park van de Philadelphia Phillies. Aaron Nola start dan namens de thuisploeg, die ten koste van alles zal proberen het momentum weer aan hun kant te krijgen. Op het moment van schrijven is nog niet bekend wie de bal krijgt voor de Braves. Zij zagen Nola dit seizoen al drie keer en wisten in 18 innings slechts 7 earned runs te scoren tegen deze Phillies-starter.

Cover photo: Hyosub Shin/Atlanta Journal Constitution

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen