NLDS: Ozuna en Molina leiden Cardinals naar Game 5

Dakota Hudson kreeg van manager Mike Shildt geen tijd om even aan de play-offs te wennen. De 25-jarige starter uit Chattanooga moest er in Game 4 direct staan. Anders was het seizoen voor de Cardinals voorbij. Hudson kon terugvallen op een akelig constant seizoen, zijn tweede in de majors, waarin alleen de maand juli met een 5.47 ERA een schoonheidsfoutje was. Hij won 16 wedstrijden voor de Cards dit jaar en hij leek dan ook de juiste keuze voor dit do-or-die-duel.
Tegenover ‘m stond de ervaren Dallas Keuchel. De 31-jarige lefty (4.2 IP, 1 ER, 0 K, 3 BB) werd in Game 1 al na 74 pitches van de heuvel gehaald. Helaas voor de Braves kon hij niet de show stelen. Dat deed een routinier die het shirt van de Cardinals droeg. Yadier Molina nam z’n ploeg aan de hand en dwong een Game 5 af.MARVELOUS MARCELL OZUNA

In de negende inning van Game 3 besloot het momentum de kant van de Atlanta Braves te kiezen en de mannen van Brian Snitker wilden dit maar al te graag behouden. Met een infield single voor Ronald Acuna begonnen de bezoekers ook goed, maar een double play hielp Hudson uit de inning. Ook Dallas Keuchel opende met twee snelle outs, maar back-to-back homeruns van Paul Goldschmidt en Marcell Ozuna sloegen een deuk in het zelfvertrouwen van de starter. De fans in Busch Stadium gingen er eens goed voor zitten, maar moesten in de derde inning toch even slikken toen Dansby Swanson na een sac fly van Ozzie Albies de 2-1 over de thuisplaat kon lopen.


Keuchel had zich inmiddels redelijk herpakt van die twee homeruns, maar zag in de vierde inning Ozuna opnieuw het slagperk betreden. In de eerste inning ging de tweede bal het stadion al uit, maar dit keer wachtte Ozuna tot de vijfde pitch. Voor de tweede keer in dit duel haalde de outfielder verwoestend uit en daarmee bracht hij de marge weer op twee runs. Het bleek één van de laatste wapenfeiten van Keuchel (3.1 IP, 3 ER, 4K, 1 BB) deze dag, want met één uit in de vierde inning werd hij vervangen door reliever Luke Jackson.

ALBIES COMES THROUGH

Defensief waren de Cardinals dit seizoen niet te overtreffen, maar in deze serie gaat de ploeg toch regelmatig de fout in. Zo ook in de vijfde inning. Met één uit kwam Swanson door met een double en een wild pitch stelde hem in staat op te schuiven naar het derde honk. Daar ging het even later ook fout. Swanson kon scoren na een error van Matt Carpenter. Daardoor bereikte Adam Duvall ook nog eens het eerste honk.
Voor de Cards was het bijna om moedeloos van te worden, want voor de zoveelste keer in deze serie sloegen de Braves even later toe met twee man uit. Ozzie Albies liet de spierballen rollen en knalde de bal de tribunes in. Onze landgenoot nam Duvall mee over home plate en bezorgde Atlanta een 4-3 voorsprong. Daarmee kwam er ook een einde aan de werkdag van Hudson (4.2 IP, 1 ER, 2K, 2 BB). Met Tyler Webb op de heuvel hoopte Mike Shildt de Braves het zwijgen op te leggen.

YADI TIES IT…

De opzet van Shildt lukte deels. Zijn bullpen stond nog de nodige honklopers toe, kwam een paar keer goed weg, maar runs scoorden de Braves niet meer. Namens Atlanta wisten achtereenvolgens Luke Jackson, Darren O’Day, Sean Newcomb en Josh Tomlin de tegenstander van scoren te houden. In St. Louis ebde, met deze achterstand, het geloof in een goede afloop langzaam weg. In de achtste inning veerde de fanbase nog een keer op. Paul Goldschmidt, weer hij, bereikte dankzij een double de honken. Aan slag had Yadier Molina nog niets gepresteerd, maar met zijn single kreeg hij Goldy binnen voor de 4-4.
Met z’n vierde hit van de avond kreeg Acuna (4-for-5) de fans in de negende inning weer even stil. Carlos Martinez had het in deze serie al twee keer moeilijk, maar deze inning verliep verder foutloos voor de closer. Hij droeg het over aan Miles Mikolas, die de tiende inning voor zijn rekening nam. Shane Green had de gelijkmakende run al opgegeven en kwam nog heel even onder druk te staan toen Tommy Edman het tweede honk kon bereiken na een throwing error van de doorgaans betrouwbare Nick Markakis. Greene ontsnapte en Snitker vertrouwde de tiende inning toe aan Julio Teheran, die in eerste instantie niet eens op het roster voor deze NLDS stond.

…AND YADI WINS IT!

Waar de ene starter in relief (Mikolas) een simpele inning kende, daar had Teheran zijn handen vol. De Opening Day starter van de Braves werd door Kolten Wong welkom geheten met een double. Goldschmidt kreeg vier wijd om zo een dubbelspel mogelijk te maken. Ozuna kon zijn toch al mooie avond niet nog mooier maken en was de eerste nul. Wong maakte er echter wel een productive out van door op te schuiven naar het derde honk. Molina (3-for-16 in de serie) had in zijn laatste at-bat al voor de gelijkmaker gezorgd en bracht Busch Stadium nu opnieuw in vervoering. De eerste bal die hij zag sloeg hij hoog het leftfield in. Ver genoeg voor Wong om de 5-4 binnen te lopen en daarmee een Game 5 af te dwingen.

UP NEXT

De teams in deze NLDS zitten zo dicht bij elkaar dat het wel in vijf wedstrijden moest eindigen. In die Game 5 doet Shildt een beroep op zijn ace. Jack Flaherty (7.0 IP, 3 ER, 8K, 1BB) gooide zes innings lang goed in Game 2, maar zijn manager liet hem één inning te lang staan. Tegenover hem stond toen een fenomenale Mike Foltynewicz (7.0 IP, 0 ER, 7 K, 0 BB). Dit is ook woensdagavond (23.02 uur CET) zijn tegenstander. Folty mag proberen zijn Braves naar de overwinning te loodsen. De franchise smacht naar een succesje, want Atlanta won voor het laatst in 2001 een serie in de play-offs.

Coverfoto: Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen