ALDS: Yankees snel klaar met Twins

Klokslag kwart voor zeven Nederlandse tijd plaatsten de New York Yankees zich als eerste voor de Championship Series. Waar de Houston Astros een paar uur eerder faalden, konden de pinstripes wel de bezems uit de kast halen. Game 3 leverde een betrekkelijk eenvoudige 5-1 overwinning op voor de bezoekers. Na deze eenzijdige serie kunnen zij zich nu gaan opmaken voor een ALCS tegen divisiegenoot Tampa Bay of voor een titanenstrijd met de ‘Stros.SEVERINO VROEG IN DE PROBLEMEN

Hoe anders had de avond kunnen verlopen als Luis Severino zichzelf niet uit de problemen had weten te pitchen in de tweede inning. Eddie Rosario was de inning begonnen met een double, waarna Mitch Garver met vier wijd en Luis Arraez met een honkslag de honken vol lieten stromen. Omdat er nog niemand was uitgemaakt in de inning leek het een kwestie van tijd dat de Twins hun eerste punt van de avond op het bord zouden zetten.

 
De eerste slagman die het mocht gaan proberen was Miguel Sano. In een bloedstollend duel was het uiteindelijk pitcher Severino die aan het langste eind trok. De achtste worp werd door de slugger hoog de lucht in geslagen, maar kwam niet voorbij de pitchers heuvel en kon makkelijk gevangen worden door DJ LeMahieu. Omdat Marwin Gonzalez en Jake Cave vervolgens met drieslag uitgegooid werden, kwamen de Yankees alsnog ongeschonden uit de inning.

TORRID TORRES

Daarmee werd de vroege voorsprong succesvol verdedigd. Gleyber Torres had op dat moment de Yankees al op voorsprong gezet. Zijn solo homerun moest nog wel herbekeken worden, omdat er mogelijk sprake zou zijn geweest van fan interference. Uit de review bleek dit echter niet het geval te zijn geweest en het punt bleef staan.

 
Het was niet het enige wapenfeit van de tweede honkman. Uiteindelijk was hij ook nog goed voor twee doubles. Met drie runs nam hij bovendien meer dan de helft van de punten voor zijn rekening. Samen met onze landgenoot Didi Gregorius vormde hij een dodelijk duo onderaan in de lineup. De diepte van de Yankees’ slagploeg zal menig tegenstander angst aanjagen.

ODORIZZI

Twins’ starter Jake Odorizzi kende al met al geen slechte outing. Toch moest hij in de inning na Severino’s Houdini-act wel toestaan dat Brett Gardner de voorsprong verdubbelde. Die wist de tweehonkslag van openingsslagman Gio Urshela namelijk wel te verzilveren met een lage honkslag richting linksvelder Cave. Daar bleef het wel bij en na 5 innings stond het nog slechts 2-0, toen de bullpen het overnam.

 
Net als in de eerste twee wedstrijden wisten de Yankees ook nu weer de relievers van de Twins pijn te doen. In de zevende inning was het Gregorius die het derde punt van de avond binnensloeg. Zijn maatje Torres was de inning begonnen met een van zijn twee doubles en kon binnenkomen op de honkslag van de koningsrijksspeler. Dat alles gebeurde op het gooien van closer Taylor Rogers, die daarmee debuteerde in deze ALDS. Net als voor veel van zijn collega’s draaide zo deze serie dus ook voor hem op een teleurstelling uit.

BOMBA’S OORVERDOVEND STIL

De schuld van de eenzijdige serie ligt echter zeker niet alleen bij een falende bullpen. Ook de zo indrukwekkende lineup beet erg weinig van zich af in de laatste twee wedstrijden. Op een solo homerun van Rosario na bleef het weer oorverdovend stil aan Twins’ zijde. De ploeg kreeg verder geen honkloper meer voorbij het tweede honk. Pas in de negende inning leken ze weer gevaarlijk te kunnen worden. Toen stond het echter al 5-1. Cameron Maybin had een slagbeurt eerder de bal het veld uitgeslagen.
Toch leek het er nog even op dat closer Aroldis Chapman in de problemen zou komen. Gonzalez sloeg een linedrive het outfield in en bereikte zo het eerste honk. Omdat Cave vervolgens een vrije loop wist af te dwingen, had de thuisploeg plots met nul man uit het gelijkmakende punt in de on deck circle staan. Met de top van de lineup aan de beurt kwamen bovendien niet de minste mannen in het slagperk. Max Kepler onderstreepte nog maar eens dat dit niet zijn series waren. De Duitser wist in geen van de drie wedstrijden een honkslag te produceren.

DIDI DID

Jorge Polanco leek het beter te doen. De kortestop kende sowieso een veel betere ALDS dan zijn kompaan en het had er alle schijn van dat zijn klap punten op zou leveren. Ware het niet dat zijn collega kortestop dat wist te voorkomen. Gregorius moest zich volledig strekken om met een prachtige duik de linedrive uit de lucht te plukken. Deze vangbal maakte een einde aan het laatste sprankje hoop. Nelson Cruzstrikeout was slechts het uitroepteken waarmee de Cubaan de series definitief in het slot gooide.
Met deze clean sweep plaatsen de Yankees zich dus als eerste voor de championship series. Daarin wachten zeer waarschijnlijk de Astros, die na de nederlaag van gisteravond echter de champagne nog een dagje koel moesten zetten. Komende nacht zullen zij zich in Game 4 alsnog vroegtijdig hopen te kwalificeren voor de titanenstrijd.

Coverfoto: AP

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen