NLCS: Braves pijnigen Jansen en Dodgers in laatste at-bat

Austin Riley bezorgde de Atlanta Braves de voorsprong in de NLCS en dus moesten de LA Dodgers in de achtervolging. Om die achtervolging te leiden, konden Dave Roberts en de zijnen zich geen betere starter wensen dan Max Scherzer. Op 1 oktober 2019, toen nog als speler van de Nationals, kreeg Mad Max voor het laatst meer dan 2 earned runs tegen in de play-offs.

Zijn laatste optreden was in Game 5 van de NLDS tegen de Giants, toen hij 13 pitches nodig had om LA naar de NLCS te begeleiden. Tegenover de 37-jarige Scherzer zet Brian Snitker de 14 jaar jongere Ian Anderson. Hij heeft slechts één loss achter z’n naam staan in het postseason. Dat was in Game 7 van de NLCS in 2020 tegen…de LA Dodgers.

LOS ANGELES DODGERS @ ATLANTA BRAVES

Op de dag dat Brian Snitker 66 werd, moest diens collega Dave Roberts zijn derdehonkman uit de line-up strepen. Justin Turner kampt met een nekblessure, maar de Dodgers verwachten hem terug in Game 3. Vanuit de dug-out zag Turner zijn team ijzersterk openen. Vanaf de eerste pitch had Anderson het lastig en een single van Mookie Betts was een logisch gevolg. Met het eerste honk bezet kwam Corey Seager aan slag en de kortestop had geen medelijden met de jonge starter. Met een homerun bracht Seager de Dodgers aan de leiding. In Game 1 lieten ze de nodige kansen liggen, maar nu sloegen ze bij de eerste de beste mogelijkheid toe.

KORT OPTREDEN ANDERSON

Met slechts 2 runs kwam Anderson in de eerste inning goed weg. Het kostte hem echter wel bijna 30 pitches. Max Scherzer liet daarna zien hoe je batters op relatief eenvoudige wijze aan de kant zet. De veteraan vermaakte zich prima op de heuvel en stuurde de ene na de andere batter onverrichter zake terug naar de dug-out. Adam Duvall was de uitzondering. De outfielder was in de tweede inning de eerste die Scherzer wist te raken, maar zijn ploeggenoten lieten hem achter op de honken.

Al na drie innings eindigde het optreden van Ian Anderson. De jongeling had het lastig op de heuvel, maar de Dodgers wisten na de eerste inning niet meer te profiteren. Jesse Chavez nam de honneurs waar en had slechts een paar pitches nodig om door de vierde inning te komen.

In diezelfde inning kwam er voor de Dodgers een einde aan een mooie reeks. Maar liefst 95 PA op rij werd er geen vier wijd weggegeven, maar bij Austin Riley stokte die reeks. Het was net dat sprankje hoop dat de Braves nodig hadden. Een blik op de kalender was voldoende om te weten wat er nu zou gebeuren. Joc “Joctober” Pederson wandelde richting het slagperk en strafte die walk meedogenloos af. Zijn 2-run homerun bracht de balans terug in deze Game 2.

SCHERZER OOK SNEL KLAAR

Brian Snitker besloot Chavez niet terug te brengen voor de vijfde inning. A.J. Minter nam zijn plaats in, maar opende met vier wijd voor Mookie Betts. Het ging bepaald niet vanzelf voor Minter, maar de man die in Atlanta ooit werd gezien als de opvolger van Craig Kimbrel stuurde zonder schade door de inning. Niet voor het eerst in deze serie lieten de Dodgers twee mensen achter op de honken.

Na een single van Dansby Swanson kwam Dave Roberts in de vijfde inning zijn starter halen. Max Scherzer verbruikte 79 pitches en werd na 4.1 IP vervangen door Alex Vesia. De reliever had zijn handen vol aan Eddie Rosario, die met een single Swanson naar het tweede honk dirigeerde. Vanaf daar nam Vesia de regie over. Ozzie Albies was de derde nul in de inning en Vesia deed geen enkele moeite om zijn vreugde te verbergen. Hij was ongeschonden door de inning gekomen.

DODGERS PAKKEN HUN KANS

Met wat hulp van Tyler Matzek kwam ook Jacob Webb door de zesde inning, maar in de zevende voerden de Dodgers de druk enorm op. Met twee honken bezet, maar ook twee nullen op het bord, moest Luke Jackson het brandje blussen. Justin Turner kwam als pinch hitter in de wedstrijd, werd geraakt door Jackson waardoor de Dodgers alle honken bezet hadden. Voor Jackson en de Braves werd de brand nog erger toen Chris Taylor met een double 2 runs over de thuisplaat sloeg. Eindelijk kwamen de Dodgers door met RISP en moesten de Braves opnieuw in de achtervolging.

In de gelijkmakende achtste inning moest het gebeuren voor Atlanta. Eddie Rosario zag de ballen goed in Game 2 en bereikte opnieuw de honken. Ozzie Albies had nog niet echt van zich laten horen in Game 2, maar zorgde met een RBI-single voor aansluiting. Ron Washington, de third-base coach van de Braves, had hier ook een vinger in de pap door Rosario naar de thuisplaat te sturen. Diezelfde Washington wees even later ook Albies, na een RBI-double van Austin Riley, door naar huis. De Braves wilden van geen wijken weten en weer was Riley belangrijk voor de thuisploeg, die met een 4-4 tussenstand aan de negende inning begon.

EDDIE! EDDIE!

Voorzichtig begon LA weer te denken aan de gemiste kansen, maar ook aan die walk-off in Game 1. De Dodgers wisten de Braves geen pijn te doen in de eerste helft van de inning. Hoe anders was dit in de slagbeurt van Atlanta. Met Dansby Swanson op het tweede honk en twee nullen op het bord moest Kenley Jansen de Dodgers naar de tiende inning leiden.

Eddie Rosario (3-for-4) pakte de eerste de beste bal die Jansen gooide aan, werd door de glove van Corey Seager van richting veranderd en dat was voldoende voor Swanson om te scoren. Weer sloegen de Braves genadeloos toe in hun laatste AB en net als in de NLCS van 2020 staan de Dodgers voor de zware taak om een achterstand van twee wedstrijden goed te maken. Vorig jaar lukte het ze, maar voorlopig hebben de Braves in deze serie de wind in de zeilen.

UP NEXT

Op dinsdagavond (23.07 Nederlandse tijd) gaat deze serie verder in Los Angeles. De managers hebben ook hun starters al bekend gemaakt. Charlie Morton krijgt de bal namens de Braves en Walker Buehler moet proberen de titelverdediger terug in deze serie te krijgen. De 37-jarige Morton opende Game 4 van de NLDS namens zijn ploeg en werd toen na 69 pitches vervangen. Buehler was de starter van LA in Game 4 tegen de Giants. In 4.1 IP stond hij 3 hits toe en kreeg hij 1 earned run tegen. De Braves kennen Buehler nog van vorig jaar. Destijds had Atlanta geen antwoord op de pitches van de nu 27-jarige werper uit Lexington.

Cover photo: Wally Skalij/Los Angeles Times

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen