MLB Rookie Watch: week 9

ROOKIE WATCH BANNER2
Met de oude MLB-garde op weg naar hun pensioen, is de doorstroom van jong talent naar de Majors in volle gang. Elke week checken we even hoe het de jonge talenten in hun Rookie-seizoen vergaat. Wie stijg, wie daalt? Wie is missschien wel op weg naar een Rookie of the Year-titel?
Getal tussen haakjes: klassering voorgaande week.
(-): nieuwe binnenkomer t.o.v. voorgaande week.

WEEK 9

10. James Pazos (LHP, Seattle Mariners)

Pazos9
Twee optredens deze week voor James Pazos, maar de lefty had problemen. Tegen de Tampa Bay Rays op 2 juni wist hij de strikezone niet voldoende te vinden en gaf hij 2 runs op in 1 inning. Hij zakt dus een paar plaatsen op deze lijst. Wel blijft hij één van de sterkere relievers in de Majors, dus een extra week in de Top 10 mag wel. ESPN heeft hem overigens inmiddels ook opgemerkt, dus Pazos heeft eindelijk een officiële mug shot in de graphic hierboven.

9. Allen Córdoba (OF, San Diego Padres)

Cordoba9
In eerste instantie stond Giants-werper Ty Blach op deze plek, maar met een stuitend laag K% (23 strikeouts in 58.1 IP) en heel hoge H/9 (52 hits in dezelfde 58.1 innings), was het eenvoudig om hem te vervangen voor de hot hitting rookie van de Padres, Allen Cordoba. Na 108 slagbeurten staat de teller voor Cordoba op .287, met 2 doubles, 2 triples en 3 homeruns.

Dit spekt de boel niet echt, maar er lijkt nog wel wat ruimte voor eventuele verbetering te zijn. Ondanks zijn level stroke, komt de bal niet echt hard van Cordoba’s knuppel (81 mph exit velocity), dus het is wel even de vraag hoe lang hij nog in deze lijst staat.

8. Andrew Benintendi (OF, Boston Red Sox)

Benintendi9
Terug van weggeweest is Andrew Benintendi. Na een gruwelijk slechte periode, was de BoSox-outfielder de afgelopen week weer wat op dreef, met meerdere steals en zelfs een twee-homerun-game. Desondanks moet Benintendi weer even werken aan zijn weg omhoog op deze lijst; een OPS van .755 gaat je geen Rookie of the Year maken. Ook in de All-Star-voting lijkt Benintendi’s cold streak niet onopgemerkt; hij is inmiddels voorbijgestreefd door White Sox-outfielder Avisail Garcia, die nu vijfde staat.

7. Wandy Peralta (LHP, Cincinnati Reds)

Peralta9
Net als James Pazos is Wandy Peralta uitgegroeid tot een vaste waarde in deze Top 10. Ook de afgelopen week deed Wandy wat hij moest doen. Na zijn matige optreden tegen de Blue Jays op 31 mei, gooide de lefty twee scoreless optredens in de week die volgde, dus een verwijdering uit de lijst heeft hij afgewend. Sterker nog, hij stijgt twee plekken.

 6. Cody Bellinger (OF, Los Angeles Dodgers)

Bellinger9
Net als Benintendi een paar weken geleden, maakt Cody Bellinger nu zijn eerste langdurige slump door. Sinds 20 mei is zijn slaggemiddelde met bijna 50 punten gezakt en met ‘slechts’ één homerun in de laatste week lijkt ook de power even wat gedoofd bij Bellinger. Nu is het zijn taak om

5. Jorge Bonifacio (OF, Kansas City Royals)

Bonifacio9
Ook Jorge Bonifacio doet het verrassend leuk voor de KC Royals. Met zijn 8 homeruns doet hij leuk mee voor de leiding in het rookie homerunklassement en ook zijn slaggemiddelde weet hij heel aardig op peil te houden.


Boni-2 begint wat meer aandacht te krijgen in de rookieland en dat is terecht. Hij begint langzaam een naam te worden om rekening mee te houden.

4. Bradley Zimmer (OF, Cleveland Indians)

Zimmer9
Nieuwste Indian Bradley Zimmer weet voorlopig ook nog niet van ophouden. Op 31 mei sloeg hij de hardste double door een Indian in het Statcast-tijdperk (114.6 mph exit velocity), wat aangeeft dat hij voorlopig de rem nog niet gevonden heeft. Zimmer zal nog wel wat aanpassingen moeten doen aan zijn lange swing, maar zoals voor alle rookie geldt: ride it out.

3. Ben Gamel (OF, Seattle Mariners)

Gamel9
Gamel verrast nu al weken achtereen en klimt na een goede laatste zeven dagen ineens naar plek twee. Hij profiteert hiermee van een matige stretch van een groot aantal aanvallende makkers en stijgt fors op deze lijst. Hoewel qua power er weinig spannends te vinden is in Gamels game, presteert hij uitstekend voor de Mariners en vangt hij het verlies van Mitch Haniger vrij aardig op.

2. Antonio Senzatela (RHP, Colorado Rockies)

Senzatela9
Over vaste waardes gesproken: Antonio Senzatela is inmiddels niet meer uit deze lijst weg te denken. Na een fenomenale start thuis, op Coors Field, tegen de gevaarlijke Cleveland Indians, verstevigde Tony Sensational zijn tweede plek in de top 1.

Strikeouts zijn er maar mondjesmaat bij Senzatela, maar hij krijgt het toch voor elkaar om acht van de tien keer winnend van de heuvel te stappen. Hoe hij het doet, doet hij het… maar Antonio is rolling.

1. Aaron Judge (OF, New York Yankees)

Judge9


Enough said.

Uit de top 10 gevallen

  • Hunter Renfroe (OF, SD) – Verdwijnen de HR’s, verdwijnt Hunter
  • Guillermo Heredia (OF, SEA) – Geen plek voor Guillo
  • Koda Glover (RHP, WAS) – Kreeg op zijn lazer: 5 ER @ OAK

Knocking on the door

  • Trey Mancini (OF, BAL) – We haven’t seen the last of Trey
  • J.T. Riddle (SS, MIA) – Doet het eigenlijk ook best leuk
  • Manny Piña (C, MIL) – Zucht…
  • Guillermo Heredia (OF, SEA) – Jo-jo’t nog wel even door
  • Jose Leclerc (RHP, TEX) – Terug van de DL, terug op de lijst?
  • Adalberto Mejia (LHP, MIN) – Begint ook op te komen
  • Kyle Freeland (LHP, COL) – Verdient meer dan hij hier krijgt

Stats up-to-date: 7 juni 2017
De ’triple-slash’ statline bij slagmensen staat voor AVG/OBP/SLG

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen