MLB Dutch Watch: Profar blijft presteren, Albies en Braves op onbekend terrein

Jurickson Profar blijft uitstekend presteren dit seizoen. De veelzijdige outfielder is één van de meest productieve spelers op het roster van de San Diego Padres en hoopt die lijn natuurlijk door te trekken. Ozzie Albies keerde onlangs terug bij de Braves, maar Atlanta beleefde weinig plezier tijdens hun road trip aan de westkust. Ook deze week houden we je in de Dutch Watch weer op de hoogte hoe het hen en de overige Team Kingdom-spelers vergaat in Major League Baseball.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 107 AB, .290/.356/.430, .786 OPS, 18 R, 18 RBI, 9 2B, 2 HR, 2 SB, 123 OPS+

Met een 14-game hitting streak in zijn handbagage stapte Ozzie Albies vorige week in het vliegtuig dat hem van Seattle naar Los Angeles bracht. De Mariners hadden de Braves in twee van de drie wedstrijden verslagen en tegen de Dodgers hoopte Atlanta de draad weer op te pakken. Daar slaagden de bezoekers niet in. Alleen de eerste ontmoeting, gespeeld op vrijdag 3 mei, was spannend. Albies breidde daar zijn hitting streak uit naar 15 wedstrijden dankzij een single in de zesde inning. Na extra innings stapten de Dodgers echter met een 4-3 overwinning van ’t veld.

De twee duels die in het weekend werden gespeeld, waren veel minder spannend. Op zaterdag 4 mei kregen de Braves met 11-2 alle hoeken van LA te zien en eindigde de hitting streak van Albies. Shohei Ohtani sloeg in dat duel zijn achtste homerun van ’t seizoen. Hij heeft nu de meeste homers achter zijn naam van in Japan geboren Dodgers. De in Naha geboren Dave Roberts – tegenwoordig manager van de club – sloeg er 7 in zijn jaren als speler van de club. Helaas kunnen we over Albies weinig positiefs melden aan slag. In de met 1-5 verloren series finale was hij namelijk 0-for-4.

Met vijf nederlagen in de laatste zes wedstrijden waren de Braves wel weer eens toe aan een overwinning. Die kwam er deze week in tweevoud thuis tegen de Boston Red Sox. Dinsdag won Atlanta met 4-2 en scoorde Albies (0-for-2) een run nadat hij in de achtste inning – bij een 2-2 tussenstand – vier wijd afdwong. In de tweede en laatste wedstrijd van deze interleague-serie kwam Albies in de eerste inning door met een single. Hij scoorde niet, maar de Braves zouden dat later in die inning wel vier keer doen. Zij legden daar de basis voor een 5-0 zege. In de NL East is Atlanta de koppositie kwijtgeraakt aan Philadelphia.


XANDER BOGAERTS (2B, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 155 AB, .213/.269/.290, .560 OPS, 21 R, 11 RBI, 6 2B, 2 HR, 2 SB, 65 OPS+

Hoewel het nog niet de cijfers zijn die we gewend zijn van Xander Bogaerts lijkt hij langzaam maar heel zeker aan de beterende hand. In de laatste acht wedstrijden in april noteerde Bogaerts 9 hits. Die lijn wilde hij doortrekken in mei, maar vorig weekend was de tegenstander een lastige. In 2023 veroverden de Arizona Diamondbacks toch wel verrassend de titel in de National East, maar op 3 mei had die ploeg geen antwoord op de Padres. Xander Bogaerts kwam in de vijfde inning door met zijn vierde double dit jaar en zag San Diego met 5-1 winnen.

De bezoekende Padres legden de D-backs zaterdag met 13-1 op de pijnbank. Een fielder’s choice deed Bogaerts al scoren in de vierde inning en na opnieuw een tweehonkslag in de zevende volgde opnieuw een run. Hij was inmiddels bezig aan een hele bescheiden 5-game hitting streak en die werd in de derde en laatste wedstrijd tegen Arizona uitgebreid naar zes wedstrijden. Een single naar het linksveld in de tweede inning leidde tot een run voor Xander Bogaerts, maar dit keer waren het de Diamondbacks die uithaalden: 11-4.

Met een 6-game hitting streak arriveerde Bogaerts op Wrigley Field, thuishaven van de Chicago Cubs. Daar boekten de Padres afgelopen maandag een knappe 6-3 overwinning op één van de betere teams uit de NL Central. Met 2 hits in 4 at-bats, double en een run sprak ook Xander Bogaerts weer z’n woordje mee aan slag. Helaas voor de infielder kwam er daarna zand in de motor. In de twee overige wedstrijden bleef Bogaerts (0-for-8) verstoken van een hit. Na een 2-3 nederlaag op dinsdag gingen de Padres er dankzij een 3-0 zege op woensdag wel vandoor met de winst in deze serie.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 10.2 IP, 1-0 (5 SV-1 BS), 1.69 ERA, 1.219 WHIP, 3.07 FIP, 2 R, 2 ER, 8 BB, 14 K, 255 ERA+

Na zijn eerste W van het seizoen op 28 april tegen de Cubs werd het een weekje oorverdovend stil rond Kenley Jansen. Tegen de Giants had manager Alex-Cora hem niet nodig en ook tegen de Minnesota Twins lagen er geen kansen voor Jansen op een save. Met 5-2 en 3-1 gingen de eerste twee wedstrijden naar de Twins. Die club zette daarmee hun winning streak op maar liefst 12 wedstrijden. Afgelopen zondag riepen de BoSox die reeks echter een halt toe. En eindelijk speelde Kenley Jansen weer eens een rol.

Een save of win zat er niet in voor de closer toen hij in de negende inning aan het werk werd gezet voor zijn eerste optreden sinds 28 april. Boston had met 9-2 al een aardige voorsprong opgebouwd en ’t was vooral zaak om Jansen wat ritme op te laten doen. Hoewel hij niet geholpen werd door zijn verdediging had Jansen na 10 pitches al twee nullen te pakken. Door een single van Kyle Farmer kregen de Twins weliswaar twee honken in handen, maar Kenley Jansen raakte geen moment in paniek. Hij had uiteindelijk 15 pitches nodig om dit duel op slot te gooien en daarmee dus een einde te maken aan die 12-game winning streak van Minnesota.

Tegen zijn oude werkgever kwam Jansen deze week niet in actie. Boston leed twee nederlagen in Atlanta, maar bleef na dat tweeluik desondanks derde in de AL East. De Red Sox hadden op dat moment een record van 19-18 en daarmee een achterstand van 5.5 gewonnen wedstrijden op koplopers Baltimore en New York Yankees.


RICHIE PALACIOS (OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 82 AB, .280/.410/.427, .837 OPS, 16 R, 6 RBI, 3 2B, 3 HR, 4 SB, 144 OPS+

In de AL East maken de Yankees en Orioles de dienst uit. Achter is het een strijd om de titel Best of the Rest en in die strijd zijn onder meer de Tampa Bay Rays van Richie Palacios verwikkeld. Vorig weekend hadden de Rays dan ook goede resultaten nodig tegen die andere franchise uit New York. De Mets kwamen naar Florida voor drie wedstrijden en we kunnen alvast verklappen dat dit de bezoekers slecht is bevallen. Met Palacios slechts als defensieve invaller zetten de Rays op 3 mei de toon voor de rest van dit drieluik met een 10-8 zege.

Afgelopen zaterdag kwam Palacios in de eerste inning door met zijn derde double van dit seizoen. De outfielder strandde op het derde honk, maar zou in de achtste inning na vier wijd alsnog zijn run scoren. Met een 3-1 overwinning stelde Tampa Bay de winst in de serie alvast veilig, maar zondag werd het nog mooier voor ze. Richie Palacios was 0-for-4 met een walk toen de Rays deze serie dankzij een 7-6 zege in extra innings met een sweep besloten.

Die kant leek het deze week ook op te gaan op bezoek bij de White Sox. Zonder Palacios openden de Rays het drieluik met een 8-2 zege en lieten dit dinsdag volgen door een 5-1 overwinning. Richie Palacios was weliswaar 0-for-3 aan slag, maar na vier wijd scoorde de veelzijdige international wel een run in de tweede inning. Afgelopen woensdag kwam aan de mooie serie van vijf opeenvolgende zeges een einde. De Rays moesten met 1-4 buigen en in zijn enige AB in de achtste inning kon ook pinch-hitter Palacios geen potten breken.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 134 AB, .328/.409/.522, .931 OPS, 22 R, 27 RBI, 8 2B, 6 HR, 2 SB, 172 OPS+

We kunnen niet anders zeggen dan dat Jurickson Profar bezig is aan een prima seizoen. Vorig weekend begon hij met een 8-game hitting streak én 7 hits in zijn laatste twee wedstrijden aan de serie tegen de Diamondbacks. Daar scoorde Profar op 3 mei weliswaar een run voor de Padres, maar met 0-for-3 kwam er wel een einde aan zijn knappe streak. Die run scoorde Profar in de vierde inning nadat een homerun van Fernando Tatis Jr. zijn afgedwongen vier wijd afstrafte. Met een 7-1 overwinning begon het drieluik in de woestijn uitstekend voor San Diego.

Vorige week zaterdag liet Profar zien dat die eerste wedstrijd een schoonheidsfoutje was. De outfielder liet zijn knuppel weer het woord doen en kwam door met 3 hits in 4 AB’s. Eén van die hits was zijn zesde homerun van dit seizoen. In de zevende inning, met Manny Machado aan boord, ramde Profar de bal weg voor een 7-0 voorsprong. Aan het einde van de wedstrijd stond er 13-1 op het bord in het voordeel van de Friars. De bezem kon achterwege blijven in deze serie. Arizona won zondag met 11-4 en Profar moest het doen met een single in de derde inning.

Op bezoek bij de Cubs bleef Profar deze week RBIs verzamelen. Met een 2-run RBI-single in de zesde inning opende Profar afgelopen maandag de score in de eerste ontmoeting. Hij scoorde zelf even later de derde run, waardoor onze landgenoot een flink aandeel in de 6-3 overwinning had. Met een 2-run homerun in de achtste inning was Profar dinsdag zelfs verantwoordelijk voor de gehele productie van San Diego. Zijn zesde homerun van deze jaargang was echter niet genoeg voor de overwinning aangezien de Cubs 3 runs scoorden. Profar sloot deze serie 0-for-3 af, maar de Friars wonnen wel: 3-0.


CEDDANNE RAFAELA (CF/SS, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 127 AB, .213/.237/.370, .607 OPS, 17 R, 20 RBI, 7 2B, 3 HR, 4 SB, 67 OPS+

Ceddanne Rafaela en de Red Sox konden hun borst vorig weekend nat maken. Boston bracht een bezoek aan de Minnesota Twins en die club had op dat moment al tien wedstrijden op rij gewonnen. Ondanks dat Rafaela in elk van de eerste twee duels een single sloeg, wisten de Twins die knappe serie uit te breiden naar twaalf overwinningen op rij. Ceddanne Rafaele was twee keer 1-for-3 en tilde daarmee heel voorzichtig zijn slaggemiddelde richting de .200

Op Bevrijdingsdag brak de jonge kortestop door die denkbeeldige barrière. Niet alleen wisten de BoSox de Twins-code te kraken, maar Ceddanne Rafaela droeg daar aanvallend een belangrijk steentje aan bij. Bij een 1-1 stand in de vijfde inning – met Reese McGuire op het derde honk – sloeg de infielder na een lange AB de bal weg voor zijn derde homerun van ’t seizoen. Boston nam hier de leiding om deze ook niet meer af te staan. Mede dankzij de 2 RBIs van Rafaela wonnen de bezoekers met 9-2.  

Boston mocht dan wel twee keer verliezen in Atlanta, maar Rafaela wist zijn bescheiden hitting streak wel uit te breiden. In de eerste ontmoeting (4-2 Atlanta) trok de kortestop middels een RBI-single de stand gelijk (2-2) in de zesde inning. Hij liet zijn 2-for-4 van dinsdag volgen door een 1-for-4 in de tweede wedstrijd. De Red Sox hadden woensdag weinig in de melk te brokkelen tegen Braves-starter Chris Sale dus mocht die single van Ceddanne Rafaela niet baten in deze 0-5 nederlaag. Ten opzichte van een maand geleden (.155) geeft het slaggemiddelde van de kortestop na de serie in Atlanta een vriendelijker aanblik met .213.


CHADWICK TROMP (C, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 32 AB, .219/.235/.313, .548 OPS, 1 R, 6 RBI, 3 2B, 0 HR, 0 SB, 55 OPS+

Het werd voor de Atlanta Braves een road trip in het westen om snel te vergeten. Nadat ze twee van de drie wedstrijden in Seattle verloren, waren de LA Dodgers afgelopen weekend zelfs in drie van de drie duels te sterk. In de eerste, met 3-4 verloren, wedstrijd maakte Chadwick Tromp zijn opwachting als invaller in de tiende inning. Een slagbeurt kreeg hij niet, maar dat veranderde toen hij op zondag 5 mei in de starting line-up stond. Helaas had zowel Tromp (0-for-2 in acht innings) als Atlanta (1-5 nederlaag) weinig in te brengen in Californië.

Tegen Boston had Braves-manager Brian Snitker zijn backup-catcher uit Oranjestad niet nodig. Het is sowieso de vraag of Chad Tromp nog op veel speeltijd kan rekenen, want Sean Murphy is op de weg terug. Als de voormalig speler van de Athletics hersteld is van zijn buikspierblessure zal Tromp ondanks alle complimenten zijn wedstrijden weer in de minors moeten afwerken.

Cover photo: Denis Poroy

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen