Marcus Semien verdringt Johnson van de troon

Het werd voor Marcus Semien en de Toronto Blue Jays een woensdagavond om niet snel te vergeten. De tweedehonkman sloeg zichzelf naar de top van de rots en hield en passant de Blue Jays in de race voor een wildcard. De 31-jarige Semien staat sinds woensdag op 44 homeruns dit seizoen en nooit eerder presteerde een tweedehonkman het om zo vaak een bal het stadion uit te jassen. Hij neemt het record over van Davey Johnson die bijna 50 jaar geleden namens de Braves 43 homeruns sloeg.

VERANDERING VAN SPIJS…

Het is een opmerkelijk verhaal, dat van Marcus Semien dit seizoen. Begonnen bij de White Sox en daarna zes jaar in de kleuren van de Oakland Athletics, waar hij als kortestop eigenlijk niet weg was te denken. In het off-season besloot de infielder een deurtje verder te kijken. Semien verbond zich voor één seizoen aan de Toronto Blue Jays. De infielder ging bij zijn nieuwe werkgever $18 miljoen verdienen, maar moest zich ook schikken in een nieuwe rol. In Toronto speelt Bo Bichette op zijn positie. Of Marcus Semien even wilde opschuiven naar het tweede honk? Geen probleem, zo kunnen we nu vaststellen.

Helemaal nieuw was de positie niet. Semien debuteerde in 2013 namens de White Sox in de majors en bemande daar ook het tweede honk. Hij lijkt een klik met Bichette te hebben, want defensief gaat het crescendo met Semien dit seizoen. Een .986 fld% mogen we zeker niet onderbelicht laten, maar het zijn z’n aanvallende cijfers die dit seizoen in het oog springen. Niet voor niets mocht Marcus Semien zich deze zomer voor het eerst in zijn loopbaan melden bij de All-Star Game. Het was meer dan verdiend voor een speler die de laatste drie seizoenen de majors leidt in Wins Above Replacement.

WISSELEND SUCCES

In Oakland liet hij z’n aanvallende potentie bij vlagen zien. Wat homeruns betreft haalde Semien doorgaans de dubbele cijfers wel en af en toe was er een uitschieter. In 2015, zijn eerste jaar in Oakland, kwam hij tot 15, maar dit werd een jaar later bijna verdubbeld. Semien joeg in 2016 de bal 27 keer het stadion uit. De twee seizoenen daarna maakte de infielder weer even pas op de plaats om vervolgens in 2019 zijn persoonlijk record aan te scherpen tot 33 homeruns en 92 RBIs. Dat jaar kregen alleen Mike Trout en Alex Bregman meer stemmen in de AL MVP Voting.

Met de A’s haalde Semien de laatste drie seizoenen telkens de play-offs, maar verder dan één keer een ALDS kwamen ze niet. Toen hij in Toronto zijn krabbel zette, wist Marcus Semien dat het geen uitgemaakte zaak was dat hij met de Blue Jays het postseason zou halen. Hij is er echter zelf verantwoordelijk voor dat Toronto nog altijd mag hopen op de Wildcard Game. Net als Semien is ook Toronto bezig aan een indrukwekkende maand september. De club won tot nog toe 19 van de 27 wedstrijden en zag dat Semien zichzelf woensdag in de geschiedenisboeken sloeg.

Het was voor de Blue Jays een vreemd seizoen. Ze begonnen met thuiswedstrijden in Florida, gingen vervolgens naar Buffalo, om sinds eind juli dan eindelijk weer in Toronto uit te komen. Dit leek ook het moment waar de knuppel van Semien op wachtte. Met 24 homeruns in zijn eerste vier maanden was de tweedehonkman al lekker onderweg. Vanaf het moment dat de kalender op augustus stond, staat er echter geen maat meer op Marcus Semien. Met nog een maand te gaan in het reguliere seizoen had hij zijn eigen PR al geëvenaard, maar er zat nog meer in het vat. Veel meer!

HISTORIE

Heel lang stond Rogers Hornsby in zijn eentje bovenaan de lijstjes. Als speler van de St. Louis Cardinals sloeg de tweedehonkman in 1922 niet minder dan 42 homeruns. Dit record stond meer dan een halve eeuw. In 1973 deed Davey Johnson het één homerun beter en scherpte hij dit record aan naar 43. Daarna moest de honkbalwereld weer heel lang wachten op  een tweedehonkman met meer dan 40 homeruns in een seizoen.

In dienst van de Minnesota Twins was het Brian Dozier die in 2016 het aantal van Hornsby evenaarde. Sinds 18 september behoort ook Marcus Semien tot dit exclusieve gezelschap. Thuis tegen de Minnesota Twins sloeg hij zijn veertigste homerun van het jaar en was daarmee pas de vierde tweedehonkman die deze grens slechtte.

Op 24 september, opnieuw tegen de Twins, evenaarde hij het aantal van Hornsby en Dozier. Een dag later had Semien ook Johnson te pakken en was het wachten op het moment dat hij alleenheerser zou worden. Dit moment kwam op woensdag 29 september. Hij liet zijn gevolg niet lang in spanning zitten, want al in de eerste inning was het moment daar. Met George Springer op de honken ging de bal de tribunes in voor zijn 44e van het jaar. Het was al zijn twaalfde deze maand.

ONDERSCHAT

Een ongekende prestatie, maar de wedstrijd tegen de Yankees ging verder en die was bepaald niet onbelangrijk. Een overwinning van de bezoekers uit New York zou betekenen dat een wildcard praktisch onmogelijk werd voor Toronto. Met zijn tweede homerun van de avond zorgde Bo Bichette ervoor dat het record van Semien ook de glans kreeg die het verdiende. De kortestop sloeg de Blue Jays naar een 6-5 zege, waardoor een WC nog altijd tot de mogelijkheden behoort.

Het past wel bij Semien dat hij de spotlights moet delen met een ander, in dit geval Bichette, of zelfs helemaal niet in die spotlights staat. Ondanks zijn mooie statistieken is het een onderschatte speler in de majors. De A’s lieten het na hem een fatsoenlijke aanbieding te doen en in Minneapolis besloten ze Andrelton Simmons vast te leggen voor een bedrag dat iets lager ligt dan waarvoor Semien tekende.

Uiteindelijk tekende hij dus in Toronto, maar moest wel afscheid nemen van zijn geliefde positie. Daar zal Semien echter geen moment spijt van hebben. De man staat nu bovenaan een illuster rijtje en mag daar met recht erg trots op zijn. Dit zal hem tijdens het off-season ook geen windeieren gaan leggen.

In 2019 werd Semien derde in de AL MVP. Met onder meer Shohei Ohtani en ploeggenoot Vladimir Guerrero Jr. als concurrenten lijkt een eerste plaats ook dit seizoen ver weg. Gelukkig krijgt hij in Toronto wel degelijk de waardering die hem toekomt. Zijn arbeidsethos wordt geroemd en dat lijkt ook de reden te zijn van dit superseizoen. Vorig seizoen had hij het moeilijk, maar Marcus Semien is daar sterker uitgekomen. De Blue Jays profiteren daar optimaal van, maar de partijen zijn nog niet klaar. Het seizoen is pas echt geslaagd als ze de play-offs halen.

Cover photo: Jim Mone/Associated Press

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen