Exit Dusty; Red Sox, Mets en Tigers vinden managers

Met de eerdere ontslagen van Brad Ausmus (Detroit Tigers), Pete Mackanin (Philadelphia Phillies) en Terry Collins (New York Mets) kwam de coachcarrousel in de Majors al vroeg op gang. Kort na de uitschakeling van de Boston Red Sox werd John Farrell toegevoegd aan het rijtje werkloze managers en afgelopen week was het de beurt aan Nationals-manager Dusty Baker. De 68-jarige Baker zag zijn aflopende contract bij de Washington Nationals niet worden verlengd. Elders in de league vond een drietal andere clubs alvast een nieuwe manager.

VERRASSEND

Washington’s beslissing om Baker niet te verlengen is op zijn zachtst gezegd verrassend te noemen. Onder de gelouterde manager wonnen de Nationals 95 wedstrijden in 2016 en 97 wedstrijden in 2017

In de twaalf jaar sinds de Montreal Expos naar Washington verhuisden en omgebouwd werden tot de Nationals, heeft de organisatie maar liefst zes full-time managers versleten (interims niet meegeteld). Sinds 2012, de start van de gloriedagen van de Nats, heeft geen enkele skipper het langer dan twee seizoenen uitgehouden.

Our expectations have grown to the fact that winning regular-season games and winning divisions are not enough.
Mike Rizzo, Washington Nationals General Manager

Onder Baker haalden de Nationals de play-offs twee keer, maar in beide postseasonrondes werd de club snel uitgeschakeld.

PROBLEMATISCHE ONDERHANDELCLUB

Ondanks dat GM Mike Rizzo gedurende het seizoen meerdere keren de wens uitsprak een contractverlenging met Baker te bespreken, kwam het hier niet van. Baker is de vierde manager die vertrekt wegens contractperikelen. Jim Riggleman vertrok mid-2011 vanwege het uitblijven van een verlenging, Davey Johnson werd vroegtijdig uit zijn functie ontheven in 2013 toen bleek dat ook hij een beter betaalde verlenging wilde en Bud Black trok zich voor de start van 2016 terug uit de onderhandelingen wegens ongemakkelijke gevoelens rondom de contractonderhandelingen.

This was a pure baseball decision. Again, our goal is to win a world championship. This has nothing to do with negotiations or dollars.
— Mike Rizzo, Washington Nationals General Manager

De dubieuze praktijken bij de Nationals als het aankomt op de managerial staff, werden haarfijn uiteengezet door Deadspin. De kritiek rondom de Nationals zwelt dan ook aan en het is maar de vraag of er nog managers zijn die op deze manier voor de organisatie willen werken.

METS GAAN VOOR MICKEY CALLAWAY

In dezelfde divisie vonden de New York Mets wel hun nieuwe manager. Na Kevin Cash (Tampa Bay Rays) en het duo Mark Shapiro/Ross Atkins (Toronto Blue Jays) is Mickey Callaway de volgende tak aan Cleveland’s coaching- en front office-boom die elders een plekje vinden.

Mickey Callaway (Neosportsinsider.com)

De 42-jarige Callaway was sinds 2013 als pitching coach in dienst bij de Indians. Met de Tribe boekte hij grote successen, als team en als pitching staff. In 2017 voerde zijn pitchers de American League aan in ERA, complete games, shut-outs, minste earned runs en strikeouts. Onder zijn leiding braken Carlos Carrasco, Trevor Bauer en Mike Clevinger door.
Die Indians moeten nu op zoek naar een nieuwe pitching coach, maar de Cubs hebben de Tribe mogelijk een handje geholpen door hun gerenommeerde werperscoach Chris Bosio verrassend genoeg te ontslaan. Bosio zal niet lang zonder werk zitten; de 54-jarige Californiaan behoort, met Ray Searage (Pirates), Don Cooper (White Sox), Mike Maddux (Rangers), Jim Hickey (Rays), Rick Honeycutt (Dodgers) en Callaway tot de beste pitching coaches in de league.
Andere kandidaten die op gesprek zijn geweest bij de Mets waren hun eigen hitting coach Kevin Long, White Sox bench coach Joe McEwing, Mariners third-base coach Manny Acta en Astros bench coach Alex Cora.
Over Cora gesproken…

RED SOX MAKEN HUN KEUZE

Het lijkt erop dat de Boston Red Sox Alex Cora aan willen stellen als opvolger van John Farrell. Cora, net als Callaway 42 jaar oud, zal in de komende paar dagen gepresenteerd worden bij Boston.

Boston is geen onbekend terrein voor Cora, die van 2005 tot en met 2008 al voor de Carmines speelde. Na het beëindigen van zijn actieve carrière in 2012 werkte de Puerto Ricaan een aantal seizoenen als analyst voor ESPN Desportes, voordat hij in november 2016 als bench coach werd aangesteld door de Houston Astros. Tijdens het afgelopen seizoen nam Cora drie keer de manager-rol over van A.J. Hinch, na ejections voor de manager.

Alex Cora, nieuwe Red Sox-manager? (SI.com)

GARDENHIRE TERUG IN DE AL CENTRAL

Ook de Detroit Tigers vonden snel hun nieuwe kapitein. Na twaalf succesvolle tot redelijk succesvolle seizoenen als manager van de Minnesota Twins (2002 – 2014) en een gedeeltelijk seizoen als bench coach van de Arizona Diamondbacks (2017), is Ron Gardenhire nu weer terug in de American League Central. De bijna 60-jarige coach is de tegenpool van de ontslagen Brad Ausmus.
De gezellig Gardenhire brengt een ‘gezelligere’ coachingstijl dan de vaak sarcastische Ausmus naar Detroit. Voor een club waar weinig muziek in de komende jaren zit, is hij echter wel een ideale rebuildmanager: joviaal, geliefd bij spelers en pers, vermakelijk op en naast het veld en iemand met verstand van het spelletje. Meer kunnen ze in Detroit niet om vragen.
PHILLIES NEMEN HUN TIJD
Met de nieuwe managers in Detroit, Boston en New York, zijn de Phillies het laatste team dat -naast de Nationals- nog op zoek is naar een nieuwe kapitein. De afgelopen week werden drie interne kandidaten op gesprek geroepen (Juan Samuel, Dusty Wathan en Jorge Velandia). De komende weken is het de beurt aan externe mogelijkheden. De Phillies hebben aangegeven voor 13 november een nieuwe manager willen hebben aangesteld.

(Cover photo: Alex Brandon/AP Photo)

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen