Dutch Watch: Bogaerts haalt zijn gram en meer blessureleed

Vorige week kon het allemaal niet op wat de Koninkrijkspelers lieten zien. De ene homerun was nog mooier en verder dan de ander. Deze week? Not so much. Kenley Jansen mocht weer eens een save aan zijn totaal toevoegen, maar over het algemeen regeerde de middelmaat. En helaas weer meer blessureleed. Desondanks was er nog genoeg om van te genieten en ruim voldoende om te bespreken in deze Dutch Watch.

SEIZOENSSTATS: 129 AB, .233/.313/.457, .770 OPS, 21 R, 16 RBI, 10 2B, 5 HR, 2 SB, 102 OPS+

Ozzie Albies en de Braves keerden vorige week vrijdag terug van hun road trip en kregen het direct voor de kiezen. Ze mochten zich verheugen op een vol Truist Park, maar ook op een sterke tegenstander in de Philadelphia Phillies. Na een wat ontluisterend begin kwam het allemaal goed voor de Braves, waarna ze op zoek mochten naar revanche op de Toronto Blue Jays.

Met de euforie van de sweep in Washington nog in het bloed maakten de Braves zich op 7 mei op voor hun zevende duel met de Phillies. Van de eerste zes gingen er vier verloren en voor eigen publiek was er nu geen houden aan. Al heel vroeg speelden de Braves een verloren wedstrijd en met 0-for-3 had ook Albies niets in te brengen. De 12-2 nederlaag in de eerste wedstrijd lieten ze echter volgen door een bloedstollende zege in de tweede. Albies kwam in de vierde inning door met zijn eerste triple van ’t seizoen, maar de Phillies leken ook nu niet te kloppen. Een homerun van Pablo Sandoval in de negende en een erg productieve twaalfde inning brachten Atlanta een 8-7 zege.

Veel meer dan die ene triple had Albies in deze serie nog niet laten zien, maar zondag 9 mei was daar in de eerste inning direct zijn tweede triple. Hierdoor kon Freddie Freeman scoren en Atlanta op voorsprong zetten. Albies was deze dag 1-for-4 met dus die triple, een RBI, een walk en 2 runs. Zijn slaggemiddelde bleef staan op .229, maar veel belangrijker waren de overwinning op een divisierivaal.

ANGSTGEGNER

Met de recente sweep nog vers in het geheugen kruisten de Braves deze week opnieuw de degens met de Toronto Blue Jays. Atlanta zal blij zijn dat ze deze tegenstander niet meer zien tijdens het reguliere seizoen, want de resultaten vielen opnieuw zwaar tegen. Met een RBI-single van Ozzie Albies in de eerste inning van de eerste wedstrijd begonnen de Braves prima. In de achtste inning ging het echter mis, waardoor Toronto met 5-3 zegevierde. Ook woensdag kon Atlanta een voorsprong niet vasthouden. Albies was 1-for-4 en zag zijn team in de late innings opnieuw onderuit gaan: 1-4.

De laatste wedstrijd tegen Toronto vertoonde opvallend veel gelijkenissen met de voorgaande. Weer kwam Atlanta op voorsprong en wederom verloren de Braves in de slotfase van het duel. Albies begon met een single en een walk in zijn eerste twee plate appearances. In z’n laatste AB’s wilde het echte niet lukken, waardoor Albies 1-for-3 bleef en zijn slaggemiddelde op .233 bleef steken na deze serie. De Blue Jays maakten, mede dankzij 4 runs in de negende inning, hun tweede sweep over de Braves compleet: 4-8.

SEIZOENSSTATS: 141 AB, .348/.406/.603, 1.009 OPS, 22 R, 23 RBI, 12 2B, 8 HR, 2 SB, 179 OPS+

De Boston Red Sox zitten niet in het lastigste deel van hun competitieschema. Nadat ze vorige week de Rangers en Tigers troffen, stond er in ’t weekend van 8 mei een serie van vier wedstrijden tegen Baltimore op het programma. Daarna werd het lastiger met een home stand tegen de Oakland Athletics. Met name tegen de Orioles kreeg Xander Bogaerts een uitgelezen mogelijkheid om zijn toch al mooie batting average nog eens extra op te vijzelen.

Dit ging niet helemaal zoals voorzien voor de kortestop. Met zeges in drie van de vier wedstrijden deed Boston precies wat het moest doen, maar Xander Bogaerts blonk alleen in ’t tweede duel uit. Na een 0-for-4 op vrijdag pakte Bogey een dag later zijn moment. Hij mocht meer dan tevreden zijn met z’n 3-for-4 en in de zesde inning timmerde hij ook nog even zijn zevende homerun het park uit. Met J.D. Martinez op de honken zette Bogaerts zijn ploeg op een 11-2 voorsprong. Het zou uiteindelijk 11-6 worden.

Met 0-for-3 hield het op Moederdag aan slag niet over. In de vierde dwong hij nog wel vier wijd af, maar tot runs leidde het niet in dit met 4-3 gewonnen duel. De laatste ontmoeting met de O’s ging met 4-1 verloren. Bogaerts bereikte twee keer de honken. Hij werd in de vierde inning geraakt door pitcher Jorge Lopez, maar diezelfde Lopez kreeg twee innings later een tweehonkslag om z’n oren. Dit was alweer de elfde double van Xander Bogaerts dit seizoen.

INTERESSANTE KRACHTMETING

Dat de Oakland A’s eerder dit seizoen niet voor niets 13 wedstrijden op rij wonnen, merkten de BoSox afgelopen week. De Athletics wisten in deze serie zelfs de knuppel van Bogaerts in toom te houden. Na een 0-for-3 met een walk in de eerste wedstrijd, kwam de kortestop ook in de tweede niet tot een hit. Aan slag waren de resultaten voor onze landgenoot hetzelfde. Eén walk en 0-for-3. Ook de resultaten van de Red Sox kwamen overeen. Beide duels gingen namelijk naar de bezoekers uit Californië.

Afgelopen donderdag sloeg Bogaerts in de laatste ontmoeting alle frustraties van zich af. Hij begon zijn strafexpeditie met een 2-run homerun in de eerste inning en gaf dit een vervolg met een RBI-double in de tweede inning. In de vierde voegde hij ook nog een single aan zijn totaal toe, waardoor hij nog een triple nodig had voor een cycle. Helaas kwam die er niet voor onze landgenoot.

Zijn laatste AB resulteerde in een walk, maar met 3-for-3, zijn achtste homerun, 3 RBIs en een 8-1 overwinning mag Xander Bogaerts dik tevreden zijn. Zijn slaggemiddelde is terug op .348 en daarmee begon hij deze week ook aan de serie tegen de A’s. Slechts vier spelers in de MLB, onder wie Mike Trout, kunnen een beter batting average overleggen.

SEIZOENSSTATS: 118 AB, .229/.266/.364, .630 OPS, 10 R, 22 RBI, 4 2B, 4 HR, 1 SB, 75 OPS+

Als koploper in de NL East begonnen Didi Gregorius en de Philadelphia Phillies op 7 mei aan de serie tegen de Braves. In de eerste week van ’t seizoen hadden ze deze ploeg al op een sweep getrakteerd en een dergelijk resultaat zou hen nu ook goed uitkomen. Voor Gregorius en de zijnen zat de road trip er na een bezoek aan Atlanta nog niet op, want daarna volgde nog een serie van drie tegen de Washington Nationals.

Vorige week konden we trots de grand slam van Gregorius tegen de Milwaukee Brewers melden, maar in Atlanta was het aan slag allemaal een tandje minder. In de eerste inning, met alle honken vol, liet Sir Didi een kans op runs en RBIs onbenut. Die run kwam er, na een single, in de derde alsnog. Philadelphia had op dat moment al een 7-1 voorsprong. In de achtste scoorde onze landgenoot, na vier wijd, ook de 12e en laatste run van dit duel: 12-2.

De tweede ontmoeting deed het slaggemiddelde van Gregorius geen goed. Hij begon op .248, maar na een 0-for-6 kwam hij uit op .234. En defensief ging hij ook nog eens de fout in. Voor Gregorius was dit zijn zesde error in 2021. Twee jaar geleden, in dienst van de Yankees, had hij er zes in een heel seizoen. Afgelopen zondag mocht Didi Gregorius al in de tweede inning een double bijschrijven. Deze vierde tweehonkslag van het jaar leverde niets op. Hij bleef 1-for-4 in deze wedstrijd en ging met 6-1 onderuit.

KORTE EERSTE KENNISMAKING

De Phillies hadden hun rivaal uit Washington dit seizoen tot deze week nog niet gezien. Voor Gregorius en de zijnen verliep deze kennismaking echter erg prettig. Het eerste duel werd met 6-2 door Philly gewonnen. Een wedstrijd waarin Gregorius 1-for-5 was met een single in de zesde en een strikeout in de zevende inning. Woensdag hield de wedstrijd voor Sir Didi na vier innings (0-for-2) op. In de vijfde werd hij vervangen door Nick Maton. Volgens de berichten had Gregorius last van zijn elleboog. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk wat er precies aan de hand is, maar de kortestop miste ook de tweede (5-2 winst) en de derde (1-5 nederlaag) wedstrijd.

SEIZOENSSTATS: 15.1 IP, 0-1 (6 SV), 1.76 ERA, 1.174 WHIP, 4.47 FIP, 5 R, 3 ER, 14 BB, 17 K, 216 ERA+

Met 13 overwinningen in de eerste 15 wedstrijden kon het niet op voor de LA Dodgers. De titelhouder legde de kaarten direct op tafel en maakte duidelijk dat ze back-to-back titels willen. Natuurlijk zit dat er nog altijd in, maar van dat prachtige record is inmiddels niets over. De ploeg van Kenley Jansen hapert en sleept zich momenteel door het seizoen. Vorig weekend sloten ze een vrij lange road trip af met een drieluik tegen de LA Angels. Daarna was het thuis tegen de Seattle Mariners hopen op inspiratie van de eigen fans.

DE DRAAD OPPAKKEN

Nu zijn ploeg het zo lastig heeft, valt het ook voor Kenley Jansen niet mee om de saves aaneen te rijgen. Toen de Dodgers op 7 mei begonnen aan de serie tegen de Angels dateerde zijn laatste save van 24 april. Op 5 mei kreeg hij in de tiende inning tegen de Cubs een blown save op zijn conto, maar veel kansen kreeg hij verder ook niet. Nadat de eerste wedstrijd tegen de Halos ruim (9-2) verloren ging, trok Balke Treinen zaterdag de 14-11 overwinning over de streep.

Geen save voor Jansen dus, die zondag bij een 2-1 achterstand zijn opwachting maakte. In de achtste inning stond hij één walk en een hit toe, maar kwam Jansen verder niet in de problemen. Hij had 17 pitches nodig om uit de inning te komen, noteerde twee strikeouts en hield de Angels van scoren. Helaas voor Jansen zwegen de knuppels van de Dodgers in de negende inning.

Beter verging het Jansen en de Dodgers tegen de Seattle Mariners. Tijdens de eerste wedstrijd kreeg Kenley Jansen ook eindelijk weer een kans op een save. Bij een 6-4 voorsprong werd hij door Dave Roberts aan het werk gezet in de negende inning. Met al één uit op zak leek Kyle Lewis het Jansen even lastig te maken toen deze op drie wijd kwam te staan. De closer kwam echter ijzersterk terug en zette de outfielder met een strikeout aan de kant. Een andere Kyle, Seager dit keer, werd de derde out, waardoor LA dit duel won en Jansen zijn zesde save mocht noteren. De tweede ontmoeting ging ook naar de Dodgers, maar daarin was de hulp van Kenley Jansen niet nodig. De titelverdediger won afgetekend met 7-1.

SEIZOENSSTATS: 107 AB, .232/.323/.308, .642 OPS, 15 R, 10 RBI, 3 2B, 1 HR, 5 SB, 88 OPS+

Nu de Dodgers even in de hoek van de klappen zitten, hadden velen verwacht dat de San Diego Padres zouden instappen om de heerschappij in de NL West over te nemen. Dat valt vooralsnog tegen. Tussen 7 mei en 9 mei kregen ze daar echter wel de kans voor. Jurickson Profar stond dat weekend met zijn ploeg tegenover de Giants, die verrassend aan de leiding gingen. De Friars reisden daarna door naar Mile High City, waar ze in het hitter-friendly Coors Field de Rockies ontmoetten.

San Diego kreeg de kans om de leiding in de divisie over te nemen, maar dan moest de eerste wedstrijd in San Francisco wel gewonnen worden. Twee keer kreeg Profar de kans om, met twee honken bezet, zijn team te helpen, maar zowel in de tweede als in de zesde inning slaagde hij niet in z’n opzet. De international was 0-for-4 in dit duel, dat met 5-4 verloren ging. Op 8 mei kwam hij pas in de zevende inning van de bank en leverde zijn AB in de achtste inning niets op. De overwinning ging opnieuw naar de thuisploeg en dit keer afgetekend: 7-1.

VAN DE HATELIJKE NUL

Jurickson Profar dreigde zonder hit de Bay Area te verlaten, maar daar kwam op het allerlaatste moment verandering in. Onze landgenoot, terug in de starting line-up, kwam zondag in de negende inning door met een single en zou even later zelfs scoren. De run van Profar bepaalde de eindstand op 11-1 in het voordeel van de Padres. Na zijn 1-for-10 in deze serie ging zijn batting average van .247 naar .234.

De trip naar Denver begon slecht voor Profar. Op 11 mei kreeg hij het bericht dat hij op de IL geplaatst werd vanwege de zogenaamde health and safety protocols. Meerdere spelers, onder wie Fernando Tatis Jr. leverden een positieve coronatest in en als “close contact” werd met Profar ook even voorzichtig omgesprongen. Volgens de Padres kan Profar op elk gewenst moment terugkeren in de line-up, maar tegen de Rockies kwam hij niet in actie. San Diego won de eerste twee wedstrijden in deze serie, maar moest de derde aan Colorado laten.

SEIZOENSSTATS: 124 AB, .202/.235/.274, .509 OPS, 12 R, 8 RBI, 1 2B, 2 HR, 46 OPS+

Het begon allemaal nog zo hoopgevend voor de Detroit Tigers. Ze wonnen de eerste twee wedstrijden, stonden na 12 wedstrijden op een 6-6 record, maar van de volgende 22 wonnen ze er slechts vier. Ook Jonathan Schoop kan de club niet helpen. De infielder presteert matig in de eerste anderhalve maand van het seizoen, maar zijn 3-for-10 tegen de Red Sox vorige week gaven de burger moed. Deze week speelden Schoop en de Tigers eerst tegen de teleurstellende Twins om het daarna op te nemen tegen de Royals.

Nee, zijn opleving tegen Boston kreeg vorig weekend geen vervolg tegen de Minnesota Twins. Jonathan Schoop kreeg zeven officiële at-bats achter zijn naam, maar mocht niet één hit bijschrijven. Alleen in de zevende inning van de tweede ontmoeting bereikte Schoop de honken na vier wijd. Het was direct ook zijn laatste AB in dit duel, want na de zevende inning werd de international vervangen.

De twee bottom dwellers in de AL Central verdeelden de buit, want zowel de Twins als de Tigers wonnen één wedstrijd. Detroit won op vrijdag met 7-3 en een dag later trok Minnesota met dezelfde cijfers aan het langste eind. Er stond nog een derde wedstrijd op het programma, maar daar ging een streep door.

HOW SWEEP IT IS!

De Royals kwamen op het juiste moment voor de Tigers. Kansas City leek op weg een revelatie te worden, maar arriveerde in Detroit met een 8-game losing streak in de bagage. Een uitermate geschikte tegenstander om even aan je record en batting average te werken. En zo geschiedde. In de met 8-7 gewonnen wedstrijd van 11 mei sloeg Schoop zijn eerste triple van het seizoen en was hij 2-for-5. Dat dit nog beter kan, bewees de infielder een dag later. Hij was opnieuw goed voor één run, maar kwam ook drie keer door met een single. Dankzij deze 3-for-4 tilde hij zijn slaggemiddelde naar .208. Met 4-2 trokken de Tigers ook dit duel naar zich toe.

Helaas voor Jonathan Schoop kon hij dit niveau niet vasthouden tot en met de laatste wedstrijd. Daarin was hij 0-for-4, waardoor zijn slaggemiddelde weer zakte naar .202. Detroit deed wel iets wat heb dit seizoen nog maar één keer eerder was gelukt. Ze wonnen drie wedstrijden op rij. De Royals kwamen dus inderdaad op het juiste moment voor Schoop en consorten. Voor hen stond de losing streak na deze serie op 11 wedstrijden.

SEIZOENSSTATS: 79 AB, .241/.341/.329, .670 OPS, 10 R, 8 RBI, 4 2B, 1 HR, 98 OPS+

Andrelton Simmons had zich er waarschijnlijk iets heel anders van voorgesteld toen hij in het off-season zijn krabbel zette bij de Twins. Met de Angels speelde de kortestop nooit een rol van betekenis, maar in Minnesota zou dit veranderen. Helaas voor Simba dreigt opnieuw een rol in de marge. In de divisie houden ze alleen de Tigers achter zich en laat dat nou de ploeg zijn tegen wie de Twins het vorig weekend opnamen.

Voordat hij even uit de roulatie was vanwege een coronabesmetting ging het hartstikke goed met Andrelton Simmons. Aan het begin van deze maand leek hij dit, in de serie tegen Kansas City, weer op te pakken. Helaas lijkt dit even een opleving geweest te zijn. Tegen de Tigers ging het slaggemiddelde van de kortestop verder bergafwaarts. In de zesde inning van de eerste wedstrijd had Simba nog wel een productieve groundout, waardoor hij zijn zevende RBI mocht bijschrijven.

Minnesota won dit duel eenvoudig met 7-3, maar verloor een dag later met exact dezelfde cijfers. In de achtste inning kwam Simmons door met zijn enige hit in deze serie. Hij zou tevens zijn enige run scoren na een RBI-double van Josh Donaldson. Een maand geleden stond het slaggemiddelde van Simmons op .355. Na de twee duels met Detroit was daar nog .233 van over.

WEER DIE ENKEL

De eerste ontmoeting met de Chicago White Sox verliep voor de Twins vrij pijnlijk, maar in de met 9-3 verloren wedstrijd kwam Andrelton Simmons in zowel de tweede als de zesde inning door met een single. Hoewel er beide keren medespelers op de honken stonden, was het niet genoeg voor een RBI. Die RBI, zijn achtste van het seizoen, kwam er woensdag wel in de tweede wedstrijd.

Veel hoefde Simmons daar zelf niet voor te doen. Zijn AB’s in de tweede en vijfde inning liepen op niets uit, maar in de zesde kreeg de kortestop vier wijd. Met alle honken vol leverde de Twins dit een run op en Simba een RBI. Het was voor Minnesota slechts een klein doekje voor het bloeden, want er werd met 13-8 verloren. Dit duel zat er voor Simmons na zes innings op en daarmee ook zijn serie. De White Sox waren donderdag opnieuw te sterk voor de Twins, nu met 4-2, en sweepte de club, maar Simba kwam vanwege een enkelblessure niet in actie. De infielder heeft een verleden met dergelijke blessures, maar volgens de eerste berichten valt het dit keer mee.

Coverfoto: Aaron Gash/AP Photo

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen