Alles valt op zijn plaats bij de Orioles

Jonathan Schoop
Het duel tussen de Baltimore Orioles en de Boston Red Sox van gisteravond was het verwachte gevecht tussen de nummer 1 van de American League en een team dat al het hele seizoen maar net boven de .500 weet te blijven. Alleen waren de rollen anders verdeeld dan velen vooraf hadden voorspeld. Niet de gedoodverfde favoriet Boston, maar juist Baltimore lijkt de zaken tot op heden prima op orde te hebben.
Baltimore trok het duel dankzij rake klappen van Trea Mancini en Jonathan Schoop met 4-2 naar zich toe. Het was alweer de twaalfde zege dit seizoen en de vierde op rij. De wedstrijd van zaterdagavond legde veel bloot over wat de kracht van Baltimore eigenlijk is. De ontmoeting toonde ook aan wat er mogelijk nog meer in zit voor The Birds.

Spotten met de odds

Het opvallende aan de Orioles in recente jaren is dat ze jaar na jaar beter presteren dan verwacht. De PECOTA-voorspellingen kwamen in recente jaren nimmer boven de tachtig wins uit. De werkelijkheid is dat de Orioles jaarlijks tachtig of meer zeges hebben weten te boeken. Zelfs met de aanwezigheid van spelers als Schoop, Manny Machado, Adam Jones, Chris Davis en Zach Britton waren de verwachtingen ook in 2017 weer niet al te hoog.


Het is dan ook opvallend om te zien dat buiten Schoop juist de sterren nog niet op volle toeren zijn. Neem bijvoorbeeld Manny Machado. Met 12-uit-59 na zestien duels is zijn slaggemiddelde voor het eerst dit seizoen net boven de tweehonderd uitgekomen, hij staat nu op .203. Mark Trumbo (15-uit-62) en Adam Jones (16-uit-62) doen het vooralsnog niet veel beter. De kracht van de Orioles komt to nu toe van bijvoorbeeld rookie Trea Mancini die ook gisteren weer van zich deed spreken met een two-run homerun en een gemiddelde van .286 tot nu toe heeft neergezet.

Een andere man in vorm is catcher Wellington Castillo. Castillo is verdedigend tot op heden normaal, maar niet bovengemiddeld sterk bezig. Juist aan slag is hij een van de betere spelers in Maryland. Met een gemiddelde van .298 moet hij zelfs alleen Ubaldo Jimenez op dit moment voor zich laten. En dat terwijl het voorafgaand aan het seizoen helemaal niet zeker was dat nieuwkomer Castillo de vertrokken Matt Wieters zou gaan vervangen.
De gevestigde namen binnen de Orioles-organisatie vinden het vooralsnog prima dat Wellington en Mancini de club dragen. Volgens manager Buck Showalter zagen zij al snel dat Mancini een ster in wording is. Ook Trumbo is positief geweest in de media over de ontwikkeling van de jongeling. Het geeft de sterren zelf de gelegenheid om in de luwte hun vorm terug te vinden.

Ander nieuws

  • Andrelton Simmons sloeg afgelopen zaterdag de tweede grandslam homerun in zijn loopbaan. Het bleek genoeg om zijn Los Angeles Angels met 5-4 langs de Toronto Blue Jays te brengen.
  • Gio Gonzalez was 6 1/3 inning lang onderweg om een no hitter te noteren in het duel tussen Washington Nationals en New York Mets. Een honkslag van Juan Lageres maakte daar een einde aan. Washington won met 3-1.
  • Oakland Athletics’ Adam Rosales blijft zijn homeruns als ty-outs voor het Amerikaanse Olympische sprintteam behandelen. In het duel met Seattle Mariners zette hij opnieuw de recordtijd langs de vier honken scherper. Van de elf beste tijden ooit zijn er nu tien van Rosales. Oakland won met 3-4.


Foto: Getyy Images/Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen