All Star Game: Pete Alonso en AL grote winnaars

Vannacht won de American League voor de zevende opeenvolgende keer de All Star Game. Een homerun van Joey Gallo bleek uiteindelijk beslissend. Gedurende de avond was er ook nog tij om stil te staan bij het plotselinge overlijden van Tyler Skaggs en de ziekte van Carlos Carrasco. Een dag eerder won Pete Alonso de Home Run Derby. In de finale versloeg hij de imponerende Vlad Guerrero Jr.

HOME RUN DERBY

Op maandag stond de Home Run Derby op het programma. Uiteindelijk trok rookie Alonso aan het langste eind, maar het was dus die andere rookie die het meeste indruk wist te maken. Vlad Jr. sloeg een record aantal homeruns. Vooral zijn duel met Dodger Joc Pederson zal nog lang herinnerd worden. Na drie swings offs viel er pas een beslissing. De 40 dingers van Guerrero Jr. bleken genoeg om Pederson van zich af te schudden.

 
Met zijn 29 rake klappen uit de eerste ronde had Vlad voor de finale al 69 homeruns achter zijn naam staan. Nog nooit sloeg een slagman 29 homeruns in één ronde en Guerrero Jr. kwam in allebei zijn eerste twee rondes tot dat aantal. Zijn 69 waren er vanzelfsprekend een stuk meer dan Alonso’s 34. De Mets eerstehonkman kwam elke ronde langzaam op gang.
De Blue Jay was dus favoriet voor de eindzege, maar ook de vermoeidheid ging een rol spelen. Hoewel Guerrero nog wel tot het respectabele aantal van 22 kwam, was het niet genoeg om een verlenging af te dwingen. Alonso was in de finale namelijk goed voor 23 homeruns. De Met is na Yankee Aaron Judge in 2017 pas de tweede rookie die zich tot winnaar van de Home Run Derby weet te kronen.

PITCHERS DOMINEREN

Wie met de huidige ballen – iets waarover Justin Verlander zich zich uitsprak in aanloop naar de All Star Game – ook tijdens de wedstrijd een veredelde Home Run Derby had verwacht, kwam bedrogen uit. Het waren niet de sluggers, maar de pitchers die de wedstrijd in Cleveland domineerden. Het was dan ook geen verrassing dat er aan het eind van de avond een werper tot MVP werd uitgeroepen. Hometown favourite Shane Bieber had alle drie slagmannen die hij tegenover zich kreeg met drieslag naar de kant gestuurd.

 
Bieber was overigens zeker niet de enige pitcher die zich van zijn beste kant liet zien. Gezamenlijk kwamen de werpers uit de American League tot 16 punchouts. Dat is een record. Naast Bieber gooiden ook Liam Hendriks en Aroldis Chapman in hun inning drie strikeouts. In totaal stuurde AL-manager Alex Cora negen werpers de heuvel op en alleen Brad Hand kwam daarvan in de problemen.

L VOOR KERSHAW

Maar hun concurrenten uit de National League deden nauwelijks voor hen onder. Onder anderen starter Hyun-Jin Ryu, Jacob DeGrom en Red Luis Castillo gooiden uitstekende innings. Daardoor werd er slechts mondjesmaat gescoord, maar bleef het wel tot het eind spannend. Het was uiteindelijk Clayton Kershaw, hij had al de twee inning voor zijn rekening genomen, die de loss achter zijn naam kreeg.

 
In die tweede inning had Michael Brantley zijn teamgenoot Alex Bregman met een tweehonkslag over de thuisplaat gebracht. Het was te danken aan een strikeout voor Jorge Polanco dat de schade op dat moment beperkt bleef tot één run. Die 1-0 tussenstand zou tot de 5e inning op het scorebord staan.

FAMILY FUED

De derde inning draaide uit op een Portoricaans onderonsje. Manager Cora bracht José Berrios in de gelegenheid om het op te nemen tegen zijn zwager Javy Baez. De echtgenoten van de twee spelers zijn zussen. Ook landgenoot Francisco Lindor werd betrokken bij het feestje, omdat hij een dag eerder de tweedehonkman van de Chicago Cubs op vriendschappelijke wijze had uitgedaagd. Uiteindelijk trok de slagman aan het korste eind, toen zijn klap in het linksveld kon worden gevangen door Brantley.

VOORSPRONG VERDUBBELD

In die vijfde inning was Walker Buehler al de derde werper van de Los Angeles Dodgers die door Dodger- en NL-manager Dave Roberts het veld werd ingestuurd. Buehler mocht de heuvel op na de nagenoeg perfecte inning van Bieber. Net als zijn teamgenoot Kershaw eerder op de avond, kwam ook Buehler niet ongeschonden uit zijn inning. Een infield hit van Polanco was genoeg om Gary Sanchez van het derde honk thuis te krijgen.

STAND UP TO CANCER

Sinds enkele jaren staat de All Star Game stil bij de strijd tegen kanker. Dit jaar was dat moment extra beladen, nadat Indians-pitcher Carlos Carrasco onlangs bekendmaakte dat hij lijdt aan leukemie. Zijn teamgenoten – Carlos Santana, Lindor en pitchers Bieber en Hand – en manager Tito Francona mochten samen met de werper het veld op om op te staan tegen de ziekte. Niet alle aanwezigen hielden het droog bij dit ontroerende moment.


Nadat de wedstrijd hervat was, maakte Charlie Blackmon er weer een one run game van. De Rockie sloeg een worp van de verder onaantastbare Hendriks over de hekken voor een homerun. Dat schonk Alonso de kans om voor de tweede avond op rij tot grote held uit te groeien, maar bij zijn poging te slaan naar Hendriks’ fastball, raakte hij niks dan lucht en moest hij met drieslag terug naar de dugout.

VORENTSCHEIDUNG

Nadat de slagmannen van de NL weer op volgorde uit waren gegaan in de eerste helft van de 7e inning, moest Brandon Woodruff de wedstrijd binnen handbereik zien te houden. Dat lukte hem niet. Matt Chapman bereikte het eerste honk met een vrije loop en werd vervolgens door een single van James McCann naar drie gebracht. Hoewel onze landgenoot Xander Bogaerts vervolgens in zijn enige slagbeurt een dubbelspel veroorzaakte, kon Chapman wel voor de 3-1 tekenen.
Ranger Joey Gallo sloeg daarna de eerste worp die hij zag de tribunes achter het rechtsveld in. Het was tweede en laatste homerun van deze All Star Game. Met deze voorsprong en in Brad Hand en Aroldis Chapman twee van de beste closers nog achter de hand, kon de zege de AL nauwelijks meer ontglippen.

HAND OVERSPEELD

Het had echter niet veel gescheeld of de NL had al in de 8e inning de stand omgedraaid. Hand kreeg de slagploeg van de National League niet onder de controle. Hij opende de inning met vier wijd voor Yasmani Grandal en van daar ging het van kwaad tot erger. David Dahl volgde met een honkslag en daarmee waren de twee Rockie-slagmannen op dat moment goed voor de helft van de National Leagues productie.
Nadat Jeff McNeill was uitgevangen door Gallo, zou een dubbelspel genoeg zijn geweest om een einde te maken aan de inning. Die kans kwam er echter niet. Paul DeJong kreeg ook vier wijd, waarna Alonso nu wel voor punten kon zorgen. Zijn honkslag bracht Grandal en Dahl over de thuisplaat. Omdat DeJong en Alonso vervolgens succesvol een double steal uitvoerden, stond plots het winnende punt in scoringspositie. De pop up van Mike Moustakas kon echter door McCann in foutgebied gevangen worden.

LEGACY

Roberts en co zullen even gehoopt hebben op een herkansing in de 9e inning, maar Chapman stond dat niet toe. Diens uitstekende werpen gaf de AL zelfs nog de kans om de afscheidnemende CC Sabathia in het zonnetje te zetten. De oud-Indian mocht als pitching coach naar de heuvel toe om met zijn huidige teamgenoot te overleggen. Met een grote glimlach nam de toekomstig Hall of Famer de staande ovatie in ontvangst.

Coverfoto: Jason Miller/Getty Images

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen