30-in-30: New York Mets

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams in dertig dagen, met vandaag: New York Mets.
METS

NET TEKORT

Na een 2015 seizoen waarin de New York Mets bijna het hoogst haalbare haalde – er werd in de World Series pas verloren van de Kansas City Royals – was 2016 in dat opzicht een achteruitgang. De play-offs werden gehaald, maar in de wild-card wedstrijd was San Francisco met Madison Bumgarner te sterk.
Toch voelden het voor veel doorgewinterde Mets-fans niet zozeer als een forse teleurstelling. Tuurlijk, iedereen wil de World Series winnen, maar het feit dat de Washington Nationals in 2016 de NL East wonnen ten koste van de Mets kwam voor weinigen als een verbazing. De Nationals waren simpelweg sterker en getalenteerder, en in tegenstelling tot 2015 gaven ze het ditmaal niet uit handen.
Richting het einde van het jaar was het wel het gebrek aan fitheid in de pitching rotation die de ploeg opbrak. Matt Harvey verdween na een matig seizoen richting de DL, evenals Jacob DeGrom waardoor enkel Noah Syndergaard overbleef voor de play-offs. Willen de Mets in 2017 meedoen, dan zal een groot deel gericht zijn op het welzijn van Syndergaard, DeGrom, Harvey en Steven Matz.

RUSTIG OFF-SEASON

Waar het bij sommige teams – zoals de Seattle Mariners – amper bij te houden is wie er komen en gaan, was het bij de Mets opvallend rustig. Enkel James Loney (1B), Kelly Johnson (IF) en Alejandro De Aza (OF) vertrokken. Met uitzondering van Loney waren zij er vooral voor de breedte, terwijl juist Loney veel speeltijd kreeg vanwege de blessures van Lucas Duda.
Het vertrek van deze mannen zal dan ook vanuit de organisatie zelf opgevangen worden. Voor de ploeg op het veld zal het niet heel veel impact hebben. Wel verliezen de Mets met de 43-jarige Bartolo Colon een groot stuk aan ervaring in de pitching rotation, terwijl Logan Verrett ook niet terugkeert als ‘zesde man’.
Met Harvey, DeGrom, Syndergaard en Matz hopen de Mets echter de rotation rond te hebben. De pas 23-jarige Robert Gsellman (2.42 ERA in zeven starts) zit er als vijfde man erachter. Zelfs bij eventuele blessures, heeft New York Seth Lugo (2.67 ERA in 17 wedstrijden in ’16) achter de hand. Ook Zack Wheeler zou mogelijk dit seizoen terug kunnen komen van een blessure. Wheeler werd ooit gezien als één van de meest talentvolle werpers in de MLB, maar blessures zorgden ervoor dat hij voor het laatste in 2014 op het veld stond. Zijn comeback lijkt echter, als we de laatste berichten mogen geloven, aanstaande.

IDENTIEKE LINE-UP

Het gevolg is een line-up die vrijwel geheel overeenkomt met de line-up die we vorig jaar ook voor een groot deel van het seizoen zagen.
METS LINEUP
De enige opvallende afwezigen zijn de jonge Michael Conforto, die het jaar wederom in Triple-A lijkt te mogen beginnen. Ook derde honkman David Wright voorlopig niet terug lijkt te keren vanwege schouderproblemen.
Zijn plek zal ingenomen worden door Jose Reyes terwijl ook de welbekende Wilmer Flores geregeld een kans zal krijgen. Verder hebben de Mets zowel Cespedes als Jay Bruce weten te behouden. Veel van de RBI’s zullen door deze twee heren moeten worden binnengeknald.
De vraag is nu alleen of dit wel genoeg is om de Washington Nationals van de troon te stoten. De rest van de divisie lijkt ze nog niet in te gaan halen, zeker niet zolang de pitching van de Mets tot één van de sterkste in de MLB behoort. Of dit genoeg is voor de prijzen moet nog blijken, want hun rivaal uit D.C. heeft ook geen misselijke rotation.
Al met al lijkt het, net als de afgelopen twee seizoenen, een tweestrijd te worden tussen de Mets en Nationals. De Nationals beschikken aanvallend nét over iets meer kracht dan de Mets. De kans lijkt dus groot dat de Mets ook dit jaar weer genoegen moeten nemen met een eventuele plek in de wild-card.
Verwachte eindklassering: 2de (NL East)
Graphics: Jasper Roos

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen