30-in-30: New York Yankees

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams in dertig dagen, met vandaag: New York Yankees.
YANKEES

2016

Alsof het zo moest zijn. Terwijl Alex Rodriguez zijn laatste passen naar de uitgang van Yankee Stadium en professioneel honkbal zette, kwam de nieuwe held (ook van Dominicaans-Amerikaanse origine) met een reeks daverende klappen binnen.

Door de duizelingwekkend snelle opkomst van Gary Sanchez en handig handelen van GM Brian Cashman gedurende de midzomerse transferperiode, was één van de meest dramatisch verlopen halve honkbaljaren in de Yankee-geschiedenis snel vergeven en vergeten. Het tweede halfjaar bood namelijk voldoende houvast om optimistisch te zijn over de toekomst.
Toch mag niet te lichtzinnig over de val die in de maanden april tot en met augustus gemaakt werd worden gedacht. De Yankees konden zich namelijk ondanks hun sterke tweede helft nooit echt terugvechten in de play-off-race. Daarvoor was het gat simpelweg te groot geworden. Het dieptepunt werd begin mei bereikt toen de Yankees met een 9-17 record hekkensluiter in de AL East waren. Daarna ging het stapsgewijs beter. Op 21 mei, met een record van 20-22, deden de Yankees de laatste plaats eindelijk van de hand. In en om Yankee Stadium was men toen echter al bezig met het jaar 2017.

2017

Veel gebeurde er het afgelopen off-season echter niet in New York. De Yankees gooiden een kapitaal richting Aroldis Chapman (5 jaar, $86 miljoen), verkochten catcher Brian McCann aan Houston, contracteerden veteranen Matt Holliday en Chris Carter.. en dat was het. De Bronx Bombers werden vaak genoemd in relatie tot een potentiële Jose Quintana-deal, maar GM Brian Cashman vond het al snel te gek als het op de vraagprijs voor de Colombiaanse White Sox-ace aankwam.

Aroldis Chapman ontving een vermogen om terug te keren naar New York (Getty Images)
Ace-reliever Aroldis Chapman ontving een vermogen om terug te keren naar New York (Getty Images)

Grote aankopen, speciale gevallen als Chapman buiten beschouwing gelaten, zouden ook niet bij de plannen van de Yankees passen. De club ondergaat op dit moment een geleidelijke facelift. Langzaam worden oudere spelers ingeruild voor de nieuwe generatie. De verkoop van McCann, uitsluitend met het doel ruimte te maken voor Gary Sanchez, is daar een goed voorbeeld van.

– SportAmerika Prospect Watch: New York Yankees

Naast McCann werd er ook afscheid genomen van Mark TeixeiraBilly Butler en Nathan Eovaldi. Hun vervangers komen echter grotendeels vanuit de Yankees-organisatie.

JONGLEREN MET DE LINE-UP

In grote lijnen is het team waarmee de Yankees 2017 in gaan dus ongewijzigd. Kijkend naar de huidige personele bezetting, is er een vertrouwde line-up te maken.
Yankees lineup
De kans is aanwezig dat Girardi ervoor kiest Chase Headley hoger in de slagvolgorde te plaatsen. Gezien de dramatisch slechte laatste twee seizoenen van de derde honkman, zou het echter logischer zijn hem lager in de line-up te plaatsen. Eenzelfde argument is te verzinnen voor Ellsbury, die ook al meerdere seizoenen zijn hoge salaris niet bepaald terugverdient. Als Girardi af weet te stappen van zijn automatisme de frequent geblesseerde outfielder klakkeloos op plek twee in te vullen, zou de two-hole naar Didi Gregorius of Gary Sanchez kunnen gaan.
De Yankees zouden Greg Bird graag door zien breken. Desondanks heeft Cashman voor de zekerheid een back-up voor de vorig seizoen geblesseerde eerste honkman aangeschaft. Chris Carter zorgt voor de broodnodige power en zekerhed.

Nieuwe Yankees-slugger Chris Carter (Kim Klement/USA TODAY Sports)
Nieuwe Yankees-slugger Chris Carter (Kim Klement/USA TODAY Sports)

De Yankees-pitching kent, naast een uitstekende bullpen, vooral veel vraagtekens. Op Tanaka kan worden vertrouwd, maar het is de vraag wat er van Pineda, Severino, Sabathia, Green en eventueel Warren verwacht mag worden. Heel indrukwekkend is deze rotation in elk geval niet.

VERWACHTINGEN BIJSTELLEN

In een divisie met de ijzersterke Red Sox en geduchte competitie van de beter in elkaar stekende Baltimore Orioles en Toronto Blue Jays, hebben de Yankees weinig kans om komend jaar de play-offs te halen. De langzame verbouwing zal uiteindelijk wel leiden tot het oproepen van de getalenteerde jeugd uit de Minors, wat voor de fans nog wat plezier in het bekijken van hun team kan zorgen. In 2018 kan alles anders zijn voor New York, maar komend seizoen zal naar het einde kabbelen.

Verwachte eindklassering: 4e (AL East)

Graphics: Jasper Roos
Door: Lionel Stute en Jasper Roos

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen