30-in-30: Miami Marlins

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams, in dertig dagen, met vandaag: Miami Marlins.
MARLINS
Je kunt het hebben over Miami Marlins’ record na de 2016 All-Star break (57-48), dat superster Giancarlo Stanton altijd geblesseerd is, de schorsing van 80 wedstrijden voor Dee Gordon of dat eigenaar, en boef, Jeffrey Loria de club wil verkopen voor een lullig bedrag van 1.6 miljard dollar. Het seizoen 2016 zal voor altijd in het teken staan van het overlijden van de goedlachse sterpitcher José Fernandez.

RIP JOSE FERNANDEZ

Op zondag 25 september 2016 kwam het tragische nieuws naar buiten dat de 24-jarige Fernandez om het leven was gekomen bij een bootongeluk nabij Miami Beach. Twee andere opvarenden overleefden de crash niet. De honkbalwereld was geschokt. Fernandez straalde plezier en passie uit voor het spelletje gecombineerd met een harde fastball en een niet te raken breaking ball. In zijn vierde poging lukte het hem om Cuba via een bootje te ontsnappen. Onderweg wist hij zijn moeder te redden van verdrinkingsdood. Fernandez leefde volgens de regels van de American Dream.
In de eerste wedstrijd na de dood van Fernandez droeg iedereen rugnummer 16. Het was een emotionele avond, vooral voor Dee Gordon. In zijn eerste slagbeurt sloeg hij een homerun en tijdens zijn tocht over de honken liet hij zijn tranen de vrije loop.

ZWAKKE ROTATION

Niet geheel verrassend, een starting rotation zonder Fernandez is veel zwakker. Het bestuur haalde Edinson Volquez en Dan Straily om het gat in de rotatie op te vullen, maar wanneer de 31-jarige Wei-Yin Chen (4.96 ERA voor de Marlins in 2016) de nummer één starter is, dan weet je dat het een lastig seizoen gaat worden.
De bullpen daarentegen ziet er niet verkeerd uit. FanGraphs verwacht dat A.J. Ramos en Kyle Barraclough rond de 1.0 fWAR gaan halen in 2017 en verantwoordelijk zullen zijn voor veel innings wanneer het om de knikkers gaat.
Wanneer de starters boven hun kunnen spelen en de relievers een voorsprong weten vast te houden, dan maken de Marlins kans op een Wil Card-ticket.
– SportAmerika Prospect Watch: Miami Marlins

STANTON & YELICH

Aan de aanval dan wel de taak om te zorgen voor runs, veel runs. En dat was nou net het probleem in 2016. Miami eindigde op plek 27 in de MLB met 655 gescoorde runs. Voor een deel toe te schrijven aan het blessureleed van Giancarlo Stanton.
De man van 325 miljoen worstelde met meerdere blessures en hij kwam daardoor niet verder dan 417 at-bats. Stanton noteerde persoonlijk negatieve records met een .240 slaggemiddelde en een .815 OPS. Wanneer hij een seizoen fit blijft, dan ontstaan er mooie dingen. In 2014 miste de drievoudig All-Star op een haar na de National League MPV Award met een .288/.395/.555 slashline, 37 homeruns en 105 RBI’s. En dat hij voor power kan slaan bewees hij tijdens de 2016 MLB HR Derby.
Op papier heeft Miami een outfield om van te watertanden in Stanton, Christian Yelich en Marcell Ozuna. De 25-jarige Yelich maakte een doorbraak-seizoen door met een .298 slaggemiddelde, 21 homeruns en een 4.5 fWAR. En bij de Marlins geloven ze dat Yelich voor nog meer power gaat slaan.
MarlinsLineup

VERWACHTING VOOR 2017

Het goede nieuws: een eventuele verkoop van de Marlins en daarbij het eind van het tijdperk Loria. Daarnaast is de 2017 MLB All-Star Game in Marlins Park. Een race om een Wild Card-ticket behoort tot de mogelijkheden, maar de kans is groter op een derde plaats in de divisie en opnieuw geen play-offs. De vraag is hoe het team reageert na een seizoen waarin zij hun teamgenoot en vriend Fernandez verloren.


Graphics: Jasper Roos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen