World Cup of Hockey preview: Tsjechië

wch
Na een lange zomer barst het ijshockeyspektakel weer los in Noord-Amerika! Dit jaar zal dit zelfs een maand eerder gebeuren, door middel van de World Cup of Hockey! Acht ploegen zullen het tegen elkaar opnemen in dit internationale toernooi, dat zich tussen 17 september en 1 oktober in Toronto zal afspelen. Maar voordat het zover is, zullen we eerst de deelnemende teams nader belichten. Vandaag staat Tsjechië in de spotlights.
De kracht
De Tsjechen hebben een goede balans van ervaren en jongere spelers. Aanvoerder Tomas Plekanec (Montréal) zal deze ploeg weer gaan leiden. Dit jaar heeft het land ook de beschikking over Ondrej Palat, die al een alternatieve aanvoerder is voor de Lightning. Met spelers als David Pastrnak en Radek Faksa heeft Tsjechië de beschikking over jong talent. Ook in het doel hebben de Tsjechen opties. Petr Mrazek (Detroit, foto), Michal Neuvirth (Philadelphia) en zelfs Ondrej Pavelec (Winnipeg) zijn goed genoeg om eerste keeper te zijn.
petrmrazek2012worldjuniorhockeychampionshipsqslih_v9kjpl
De zwakte
Laten we er geen doekjes om winden; Tsjechië wordt gezien als de zwakste deelnemer. Ondanks de 2-1 overwinning in de oefenwedstrijd tegen de Russen, geeft eigenlijk niemand de Tsjechen kans. Met name de defensie kent gaten. Andrej Sustr zou weleens de beste verdediger van het team kunnen zijn en hij speelt regelmatig op het derde paar voor Tampa Bay. Daarnaast heeft de aanval ook wat te bewijzen. Sterspeler Jakub Voracek stelde afgelopen seizoen teleur en spelers als Martin Hanzal en Milan Michalek zijn er ook niet jonger op geworden. Ook het uitvallen van David Krejci (Boston) zal gevoeld worden.
De verwachting
In een groepsfase met Canada, de VS en Team Europa, wordt het bijzonder moeilijk voor Tsjechië om de groepsfase te overleven. Al de genoemde teams zijn op papier beter.
Het speelschema
Op 18 september begint het toernooi voor de Tsjechen. Om 2:00 uur ’s ochtends Nederlandse tijd is gastland Canada de tegenstander. Op 19 september staat om 21:00 uur staat de wedstrijd tegen Team Europa op het programma. Als laatste speelt Tsjechië op 23 september om 2:00 uur tegen de Amerikanen.
De verwachte lineup
Het uitvallen van Krejci zorgt ervoor dat één van de centres nu op de eerste lijn moet spelen, terwijl je hem daar idealiter niet zou willen hebben. Verwacht wordt dat aanvoerder Tomas Plekanec deze rol op zich zal nemen. Roman Cervenka werd ondertussen opgeroepen om Krejci’s lege plek in te vullen. Defensief gezien zou het weleens zo kunnen zijn dat Roman Polak de meeste minuten krijgt. En dat voor een verdediger die offensief niet capabel is. In het doel lijkt Petr Mrazek de favoriet voor de rol van eerste keeper.
Jakub Voracek (PHI) – Tomas Plekanec (MTL) – David Pastrnak (BOS)
Tomas Hertl (SJ) – Martin Hanzal (ARI) – Michael Frolik (CGY)
Ondrej Palat (TB) – Vladimir Sobotka (Omsk, Rus) – Ales Hemsky (DAL)
Dmitrij Jaskin (STL) – Radek Faksa (DAL) – Milan Michalek (TOR)
Roman Cervenka (Fribourg, Zwi)
Zbynek Michalek (ARI) – Roman Polak (TOR)
Michal Jordan (CAR) – Andrej Sustr (TB)
Michal Kempny (CHI) – Radko Gudas (PHI)
Jakub Nakladal (CGY)
Petr Mrazek (DET)
Michal Neuvirth (PHI)
Ondrej Pavelec (WPG)
One to watch
petrmrazek2012worldjuniorhockeychampionshipsqslih_v9kjpl
Jakub Voracek verdient het meeste per jaar van alle Tsjechen van dit team. Daarom is het tijd dat Voracek zijn land bij de hand gaat nemen, want Tsjechië heeft het nodig. Voracek wordt in de hele NHL gevreesd voor zijn schot en zijn aanvallend instinct.
Foto’s: NHL.com; Zimbio.com; IIHF.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen