NHL update: Wild gaat verder zonder Bruce Boudreau

Uitgerekend op Valentijnsdag vond Bill Guerin het nodig een punt achter de relatie met zijn coach te zetten. Bruce Boudreau was bezig aan zijn vierde jaar als coach van de Minnesota Wild, had het team 303 wedstrijden (158-110-35) onder zijn hoede, maar kreeg vrijdag de zak van z’n general manager. Boudreau leidde Minnesota in 2017 en 2018 naar de play-offs, maar eindigde vorig seizoen onderaan in de Central Division. Met nog zo’n twee maanden te gaan in het huidige seizoen maken de Wild nog altijd kans op het postseason, maar blijkbaar was Guerin van mening dat die kans groter is met een andere coach. Assistent Dean Evason neemt de honneurs voorlopig waar. Boudreau is alweer de achtste coach die dit seizoen ontslagen wordt.


De wedkantoren hadden vanaf het begin niet bar veel vertrouwen in de Minnesota Wild. Om het kort door de bocht te zeggen, werden ze praktisch kansloos geacht in de Central Division. Begin december was er een 5-game winning streak en prompt kregen de gokkers ook wat meer vertrouwen in Eric Staal en de zijnen. De 4-game losing streak in januari deed de bookmakers weer van mening veranderen. De Wild werd opnieuw het lelijke eendje in de divisie. En kansloos geacht voor de play-offs.

TWEE UITERSTEN

Waar de buitenwereld geen vertrouwen had in de ploeg, daar waren (of zijn) de verwachtingen van Bill Guerin misschien wel weer te hoog. Boudreau, wiens contract na dit seizoen afliep, werd aan het werk gezet met een behoorlijk belegen roster. Met een gemiddelde leeftijd van 29,3 jaar zit de Wild ruim een jaar boven de gemiddelde leeftijd in de NHL. Natuurlijk hebben ze in Eric Staal, Zach Parise, Ryan Suter en Mats Zuccarello goede spelers, maar zij zijn allen de dertig al (ruimschoots) gepasseerd. Joel Eriksson Ek scoorde best veel als Zweedse junior, maar in de NHL komt het er nog niet altijd uit. Jason Zucker was jarenlang een publiekslieveling en één van de jongere sterkhouders, maar hij werd vorige week in ruil voor onder meer Alex Galchenyuk naar Pittsburgh verscheept.


Op het moment van zijn ontslag had Boudreau slechts een achterstand van drie punten op de plekken die recht geven op de play-offs. Een kansloze missie was het dus allerminst en de 65-jarige coach, die na dit seizoen als adviseur aan de slag zou gaan in Minny, zal zich afvragen wat er was gebeurd als Devan Dubnyk gewoon zichzelf was geweest dit seizoen. Met een GAA van 3.33 en een .893 save percentage zit de starter ver onder zijn gemiddelde (2.58 en .915). Alex Stalock probeert met hangen en wurgen de boel te redden, maar komt ook niet verder dan een .908 save percentage. Met wat meer saves en dus wat minder goals tegen was de kans best groot dat Boudreau het seizoen gewoon had mogen afmaken. Zijn ploeg had dan een ticket voor de play-offs voor het grijpen gehad.

HOE NU VERDER?

Na de trade van Jason Zucker naar de Penguins voorspelde Guerin al meer maatregelen. Een ontslag van de coach spookte toen misschien al rond in zijn hoofd. De resultaten van de laatste weken, Minnesota won 7 van de laatste 11 wedstrijden, gaven geen aanleiding voor een ontslag. De plek op de ranglijst was weliswaar niet goed, maar ook dat gaf geen reden tot paniek. Daarnaast is het cv van vervanger Dean Evason ook niet dusdanig indrukwekkend dat daar wonderen van verwacht mogen worden. De voormalig center van onder meer de Whalers en de Sharks deed het leuk als coach van de Milwaukee Admirals, maar kwam in de AHL nooit voorbij de kwartfinale in de play-offs.


Bill Guerin is waarschijnlijk al met de gedachten bij volgend seizoen. De general manager zal zich gaan roeren in aanloop naar de trade deadline later deze maand en de groep die hij voor ogen heeft, heeft misschien een ander geluid nodig. Boudreau won slechts 2 van zijn laatste 10 wedstrijden in de play-offs en is de laatste jaren dus geen garantie voor succes in het postseason. Al moet Minnesota zich daar natuurlijk eerst nog voor zien te plaatsen. De timing van het ontslag is vreemd, maar rond 24 februari zal duidelijk worden wat de achterliggende gedachte was. Dat is de dag van de trade deadline en dan zou er zomaar een ander team op het ijs kunnen staan in The State of Hockey.
Bruce Boudreau zal zich geen zorgen maken. Hij heeft een leeftijd bereikt waarop het pensioen niet ver meer is. Als hij besluit om door te gaan, dan zullen de clubs in de rij voor hem staan. Andere organisaties zullen ook zien dat de coach in Minnesota goed werk leverde en ook daarvoor in Anaheim en Washington was Boudreau een gewaardeerde kracht.

Cover Photo: David Joles/Star Tribune

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen