Ravens winnen topper van 49ers, Titans verslaan Colts

De absolute topper in week 13 speelde zich af in Baltimore. De sterkste teams uit de NFC en AFC van dit moment stonden tegenover elkaar. Daarmee was het ook meteen een mogelijke preview van de Super Bowl. En een replay van Superbowl XLVII. Vooraf werden de Ravens als licht favoriet ingeschaald. De wedstrijd zou niet teleurstellen, het was spannend tot de laatste seconde. In Indianapolis was er een belangrijke wedstrijd in de strijd om de AFC South. De Titans gingen op bezoek bij de Colts. Twee ploegen die de Texans op de hielen zaten voor aanvang van week 13. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg, maar in de tweede helft namen de Titans over.

RAVENS VERSLAAN 49ERS IN HEERLIJKE TOPPER

San Francisco 49ers @ Baltimore Ravens | 17 – 20

De start voor de 49ers was waanzinnig. Kyle Shanahan durfde er tijdens de eerste drive meteen voor te gaan op fourth-down. Dat loonde want Jimmy Garoppolo gooide een perfecte pass naar Deebo Samuel voor de touchdown. Lamar Jackson moest meteen wat terug doen, maar dat lukte niet. Voor het eerst sinds week 9 eindige een drive van Baltimore in een punt. De thuisploeg had iets nodig en het was de defense die daar voor zorgde. Na een fumble van Garoppolo namen de Ravens weer over en scoorde Mark Andrews de gelijkmaker. Een heerlijke start van de wedstrijd.

TOPWEDSTRIJD

Ondanks de kou raakte Jackson op stoom. De 49ers schoten zichzelf in de voet met een onnodige roughing the passer penalty. De Ravens QB bracht zijn team vervolgens tot een yard van de endzone om vervolgens het publiek in extase te brengen met zijn eerste touchdown van de middag. De wedstrijd voldeed aan alle verwachtingen. San Francisco sloeg namelijk direct terug. Een 40-yard run van Raheem Mostert bracht de bezoekers weer op gelijke hoogte. Nadat de Ravens door een field goal weer op voorsprong waren gekomen in kreeg Robbie Gould de kans om de score gelijk te trekken in de laatste seconde. Gould miste op een haar na en dus ging Baltimore met 17-14 de rust in.

EERSTE FUMBLE JACKSON

De Ravens wilden snel zaken doen in de tweede helft. Een trick play van Jackson zag er in eerste instantie goed uit, maar een geweldige actie van Marcell Harris betekende de eerste fumble van de ster-QB. Niet voor niets is de defense van Robert Saleh de beste in de league. Het balbezit van de 49ers dat volgde, leverde een cruciaal moment op. Tijdens fourth-down kregen de Ravens een zeer discutabele pass interference penalty tegen. Opvallend genoeg gooide John Harbaugh geen challenge flag. Dat had hij misschien beter wel kunnen doen, want nu kon Gould met een field goal scoren.

FOURTH DOWNS

Harbaugh koos wel voor de challenge tijdens de volgende drive. Een duidelijk pass interference penalty van de 49ers werd niet gezien. Gek genoeg werd de keuze van de officials, zoals inmiddels gewoonte is, niet herzien. De punt die volgde, eindigde wel spectaculair op de 1-yard lijn van de 49ers. Scoren bleek een stuk moeilijker in de tweede helft. Zo gingen beide topteams met een gelijke stand het laatste kwart in. Zowel de Ravens als de 49ers wisten vervolgens een fourth-down niet te benutten. De defense van beide partijen nam over in de tweede helft.

LONG DRIVE

In de slotfase nam Baltimore heel slim de tijd voor hun drive. Steeds wisten ze nipt een first down binnen te halen. Uiteindelijk duurde dat zo lang dat er alleen nog maar een field goal mogelijk was voor de Ravens in de laatste secondes. Justin Tucker kreeg de gelegenheid om de wedstrijd binnen te halen. En dat lukte hem. Zo won de ploeg van Jackson zijn achtste wedstrijd op een rij. Na een geweldige eerste helft en een spannende tweede helft is het nu de vraag of deze teams elkaar in de Super Bowl weer gaan treffen.

TITANS PROFITEREN VAN TOTALE INZINKING COLTS

Tennessee Titans @ Indianapolis Colts | 31 – 17

Het was een matige start voor de Titans. Tijdens de eerste play van de wedstrijd verloor Derrick Henry de bal waardoor de Colts meteen in scoringspositie terecht kwamen. Jack Doyle ving de bal even later in de endzone en zo was de start van de thuisploeg uitstekend. De  Titans herstelden zich snel. Ryan Tannehill vond Adam Humphries die met een mooie move de gelijkmakende touchdown scoorde. Het was niet de eerste helft van Adam Vinatieri. De oudste speler in de NFL wist tot twee keer toe een field goal attempt niet te benutten. Pas bij de derde poging, van 25 yards, was het raak.

DERRICK HENRY

In de tweede helft schoten de Colts uit de startblokken. Met een paar slijtende passes van Jacoby Brissett raasde Indy naar de endzone. Nyheim Hines haalde de belangrijke touchdown binnen. De Titans offense liet al een tijd niets zien en stond nu helemaal onder druk. Op dat moment stond Henry er weer. Een lange run van de RB bracht Tennessee eindelijk weer eens in de redzone. Diezelfde Henry scoorde de touchdown op fourth-down. Zo kwamen de bezoekers terug tot 17-14.

INZINKING

Lange tijd was er niks aan de hand voor de Colts, maar plotseling waren ze het helemaal kwijt. Brissett gooide een onnodige interception. Hierdoor kwamen de Titans zomaar op gelijke hoogte door een field goal. Beide teams scoorden daarna lange tijd niet. Zo bleef het spannend tot diep in het laatste kwart. Het werd nog erger voor de Colts. Bij weer een field goal attempt van Vinatieri werd zijn schot geblokt en opgepikt door de Titans. In plaats van drie punten voor de Colts werden het zes punten voor de Titans.

TITANS TAKE-OVER

De complete inzinking zette door bij de Colts. Weer gooide Brissett een interception. Ryan Tannehill kwam er juist steeds beter in. Helemaal getuige zijn 40-yard touchdown pass naar Kalif Raymond. Ineens was de wedstrijd beslist in het voordeel van de bezoekers: 31-17. Het publiek in Indianapolis kreeg een totale wanprestatie te zien van hun ploeg in de tweede helft. Een zeer belangrijke overwinning voor de Titans die vol in de race blijven om de playoffs te halen.

OVERIGE DUELS

Washington Redskins @ Carolina Panthers 29 – 21: de Panthers zakken door hun hoeven na een bliksemstart en zijn klaar voor dit seizoen.
Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers 13 – 20: de Steelers nemen revanche op de Browns na de veelbesproken wedstrijd in Cleveland een paar weken geleden.

Coverfoto: Patrick Smith/Getty Images