Pick 6: MNF: 49ers slopen Rams, 'Oudjes' Steelers op dreef

Ben Roethlisberger
De eerste speelronde van de NFL 2016 werd besloten met twee wedstrijden op Monday Night Football. De San Francisco 49ers maakten gehakt van de Los Angeles Rams in de eerste westkust-derby tussen de twee teams sinds 1994: 28-0. De Pittsburgh Steelers hadden in de eerste wedstrijd van MNF al met groot verschil van gewonnen van de Washington Redskins: 16-38. In Pick 6 zes opvallende momenten uit deze twee duels.
1 Geen Bell, geen Bryant, geen Miller, geen Wheaton, geen probleem
Ben Roethlisberger moet aan het begin van het seizoen een beroep doen op zijn improvisatievermogen omdat er een flink aantal vaste krachten in de offense niet (meer) op het veld staan voor de Steelers. “Big Ben”’s favoriete target van het afgelopen decennia Heath Miller nam afscheid na vorig seizoen. Daar kwamen, net als in 2015, de problemen rondom Le’Veon Bell (de sensatie van 2014) en een jaar schorsing voor Martavis Bryant bij. Bovendien was Markus Wheaton nog geblesseerd.
De vervangers Jesse James (Tight End) en Eli Rogers (Receiver) toonden aan snelle leerlingen te zijn op MNF. James bewees zijn waarde met een aantal goede blocks om DeAngelo Williams ruimte te verschaffen. De tweedejaars van Penn State pakte zelf ook nog 5 receptions mee voor 31 yards. Rogers, vorig jaar afwezig vanwege een gebroken voet, speelde zich in Washington in de kijker. De wide receiver werd in het eerste kwart nog afgetroefd door Bashaud Breeland voor een interceptie, maar maakte na een kort gesprekje met Roethlisberger geen fouten meer. Uiteindelijk stonden er 59 yards om de teller, waarvan 26 tegen top-cornerback Josh Norman. De enige touchdown van Rogers was te danken aan een dosis geluk en snel reflexen van de receiver.


2 Hoe ouder, hoe beter
De jonkies deden het goed in Washington, de ‘oudjes’ nog beter. Roethlisberger (34, 13de seizoen) kon weer vertrouwen op Williams (33, 11de seizoen) en Brown (28, 7de seizoen). “Big Ben” varieerde vooral goed tussen door bij verwachte running plays af en toe de pass option te kiezen. Zo hadden zowel Williams (143 yards, 2 touchdowns) en Antonio Brown (126 yards, 2 touchdowns) hun waarde.
Voor de short gains ging de bal eerst de paar keer naar Williams. Die play leek er bij 4th and 1 in het tweede kwart ook weer te komen. Maar ja, als Brown uitwijkt naar de linkerkant en één op één staat met Breeland dan weet Roethlisberger daar wel raad mee.


3 You don’t like that
Met 38-16 op het scorebord leek het verschil tussen de ‘Skins’ en de Steelers tijdens MNF heel groot. De man die dat verschil kleiner had kunnen houden was Kirk Cousins. De quarterback had vorig jaar het beste completion percentage in de NFL voor starters en kreeg de franchise tag voor 20 miljoen dollar dit jaar. Toch staat er druk op Cousins, die geen langjarige verbintenis kon tekenen. Cijfermatig was zijn optreden op MNF niet slecht met 69,8% completion (gelijk aan 2015) voor 329 yards. Het waren echter de plays die hij niet maakte die er mede voor zorgden dat de Redskins verloren tijdens Monday Night Footbal.
De quarterback zag bij de 3-man-rush van de Steelers telkens de ruimte over het hoofd om in rennen. Acht rushing yards in een hele wedstrijd was veel te weinig gezien de kansen die er lagen. Ook door de lucht was er meer mogelijk geweest. Jordan Read zat goed in de wedstrijd, net als de receivers DeSean Jackson, Pierre Garcon en Jamison Crowder. Na drie passes onder de voeten van de wideouts in het eerste kwart volgden in het restant nog twee intercepties, waaronder deze van Ryan Shazier.


4 Run, Blaine, run!
In tegenstelling tot Cousins had Blaine Gabbert (43 rushing yards na 9 carries) wel oog voor gaten in de defensie van de tegenstander. De quarterback scramblede vijf keer voor een first down (drie keer via een penalty) tegen de Rams. Daarmee sleepte hij zijn ploeg er een aantal keren door tot frustratie van Aaron Donald. De defensive tackle kon had er genoeg van en kon vertrekken na een opstootje met Quinton Patton.


5 Case of Emergancy
Dat een nummer 1 pick er nog niet staat hoeft niet meteen een probleem te zijn. Met de alternatieven bij de Rams kan het op korte termijn wel een probleem worden. Case Keenum kreeg het vertrouwen van Jeff Fischer, maar betaalde dat in het openingsduel tegen de Niners niet terug. De aanval van Los Angeles kwam geen moment op gang in San Francisco. Alle druk kwam daardoor op Todd Gurley te liggen. De voorspelbaarheid (alle ballen op Gurley) zorgden ervoor dat de defensie van SF makkelijk kon anticiperen. Na 17 pogingen had de running back maar 47 yards terreinwinst geboekt. De cijfers van Keenum zelf waren ook veelzeggend. Nul touchdowns, 130 passing yards en twee intercepties.
Jared Goff heeft niet het voorseizoen gedraaid om de plek als starter op te eisen. Onder het motto, slechter kan het niet, is het toch te overwegen om Goff in week 2 te kans wel te geven.


6 Chip Kelly blaast Niners nieuw leven in
De markante coach kan niet ontbreken in dit rijtje. Er waren wat twijfels over de aanstelling van Kelly in San Francisco zeker nadat hij zich vertilde aan de dubbelfunctie in Philadelphia. De criticasters waren misschien al vergeten dat Kelly bij de Eagles ook hele goede tijden heeft gekend. Bij de 49ers mag hij nu al worden geprezen voor de vooruitgang ten opzichte van vorig seizoen.
De defensie had elke keer een antwoord op de horizontal offense van de Rams, met NaVorro Bowman als uitblinker. Bowman pakte meteen een interceptie (nul vorig jaar) en ook Carlos Hyde leek herboren. Het is wel zaak voor Kelly om Hyde op tijd tegen zichzelf in bescherming te nemen zodat zijn blessuregevoeligheid niet weer zorgt voor een seizoen met veel gemiste wedstrijden. De start is in ieder geval veelbelovend met 88 yards en 2 touchdowns tegenover 3 touchdowns en 470 yards in 7 duels vorig jaar. Het werd een fitte Hyde op MNF ook wel makkelijk gemaakt door zijn offensive line.


Nog opvallender dan de bijdrages van Bowman en Hyde was het optreden van Jeremy Kerley. Zelfs de fans in San Francisco moesten aan elkaar vragen wie de #17 was. Zes dagen geleden werd de wide receiver gecontracteerd, toch slaagde coach Kelly erin om hem in te passen en te laten presteren. Kerley was meteen Gabbert’s favoriete target met 7 receptions voor 61 yards.
Foto: Getty Images (archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen