NFL Update: de play-off picture

Odell Beckham Jr

Het is nog maar vijf wedstrijden voor de play-off kaarten volledig geschud zijn. Langzaamaan begint er duidelijk te worden welke ploegen in aanmerking komen voor de gewilde play-off plaatsen. We kijken naar een aantal ploegen die in the hunt zijn. Het beloven vijf spannende laatste weken in het reguliere seizoen te worden.


Tampa Bay for real?
De Bucs wonnen gister toch vrij verrassend met 14-5 van de Seattle Seahawks. De ploeg uit Florida stopte de denderende trein van de Seahawks met fysiek football. Zijn de Bucs for real? De ploeg is nu 6-5 en liggen maar één wedstrijd achter de Atlanta Falcons in de NFC South en ook maar één wedstrijd achter de Washington Redskins voor de laatste play-off plaats in de NFC. Ze wonnen al bij de Kansas City Chiefs en hebben de twee divisiewedstrijden met de Atlanta Falcons gesplit, en grepen verder vijf van hun laatste zeven wedstrijden. Voor de Buccaneers is alles nog mogelijk. De combinatie Winston – Evans begint steeds beter te klikken, Evans kon op de belangrijke momenten zich uit de boeien van Richard Sherman bevrijden, en was zo opnieuw belangrijk voor de Bucs. De lange receiver passeerde opnieuw de 1,000 yards receiving, en deed dat al voor de derde keer in drie jaar. Tampa Bay heeft nog wedstrijden tegen de San Diego Chargers, New Orleans Saints (2x), Dallas Cowboys en Carolina Panthers voor de boeg, en het gaat het zeker niet makkelijk worden. Maar de ploeg lijkt op het juiste moment te pieken, dus schier onmogelijk wordt het zeker niet. Klein puntje van kritiek: De Bucs zijn 4-1 on the road, maar hebben moeite om thuis te winnen.


Voor de Seattle Seahawks is er zeker nog geen man overboord. Ze gaan nog steeds soeverein aan de leiding in de NFC West, maar lieten dus zien dat als je niet geïntimideerd bent voor hun gevreesde verdediging, er wat te halen valt. Ook liet de offensive line wat gaten vallen en kon het niet voorkomen dat quarterback Russell Wilson zes keer gesacked werd. Het was veelzeggend dat Wilson de leading rusher van Seattle was. Receivers konden zich niet vrijlopen en de running game van Seattle stokte door de actieve verdediging van Tampa Bay.
New York Giants maken naam waar
De New York Football Giants wonnen zondag opnieuw, en deden dat voor de zesde keer achter elkaar. Na een glijpartij van drie verloren wedstrijden op rij gaat alles weer op rolletjes in de Big Apple. Omdat de Dallas Cowboys maar blijven winnen, vliegen de Giants een beetje onder de radar. Neemt niet weg dat de Giants op dit moment als reuzen spelen. Het gaat in de meeste wedstrijden niet bepaald gemakkelijk, maar de Giants blijken meesters in het winnen van close games. Met een beetje hulp kan het zelfs nog divisie winnaar worden. De Cowboys gaan donderdag op bezoek bij de Minnesota Vikings en moeten nog een keer tegen New York. Bij twee verliespartijen van de ‘Boys gaat New York er met de divisiewinst vandoor. Zondag tegen de Cleveland Browns ging het niet bepaald van een leien dakje.


Odell Beckham Jr. to the rescue. Met twee touchdowns bracht hij de Giants in veilige haven en op steenworp afstand van de division leading Cowboys. De NFC East is dit jaar een flink stuk competitieve geworden, en heeft vier ploegen in huis die allen een stuk beter spelen als vorig seizoen. Toen werd de NFC East nog gekscherend de NFC Least genoemd. Wat een verschil een jaar kan maken. Het is niet ondenkbaar dat de NFC East twee of zelfs drie deelnemers aan de play-offs gaat leveren. De Giants moeten nog tegen de Pittsburgh Steelers, Dallas Cowboys, Detroit Lions en twee afsluitende divisiewedstrijden tegen de Washington Redskins en Philadelphia Eagles. Zo pittig als een kom Madam Jeanette pepers, op papier. Maar net als de Tampa Bay Buccaneers lijken de Giants op het juiste moment te pieken.


Tennessee Titans kruipen dichterbij
De Titans verschijnen ineens aan het strijdtoneel voor de play-off plaatsen. Het won gisteren in Chicago met 27-21 van de Bears en trokken zo hun record weer gelijk (6-6). Marcus Mariota zette zijn sterke spel van de laatste tijd voort. Mariota is in zijn laatste acht wedstrijden 21-3 als het gaat om touchdown passes / turnovers en blijft natuurlijk ook een grote dreiging met zijn benen. De Titans moeten zeer in hun nopjes zijn met de goede ontwikkeling van hun quarterback, die weinig last lijkt te hebben van growing pains. Ondanks dat DeMarco Murray gisteren niet verder kwam dan 43 yards, is hij helemaal hersteld van zijn zwarte jaar in Philadelphia. Waar hij vorig jaar niet verder kwam dan 3,6 yards per carry, heeft hij dat gemiddelde dit jaar met een volle yard omhoog geschroefd. En waar hij vorig jaar bij lange na niet tot de 1,000 yards geraakte, heeft ie met nog vijf wedstrijden te gaan de 1,000 yards voor het seizoen al gepasseerd. Met 45 catches staat hij ook nog eens derde qua receptions bij de Titans. Manusje van alles Delaney Walker leidt Tennessee met 49 catches en 657 yards.


De Titans zouden er goed aan doen wat regelmaat in hun uitslagen te brengen. Tennessee wisselt overwinningen af met verliespartijen, maar worden in die verliespartijen zelden weggespeeld. Met overwinningen op de Miami Dolphins, Detroit Lions en Green Bay Packers hebben de Titans een aardig resumé opgebouwd. De grote doorn in de zij van de Titans blijkt divisie rivaal Indianapolis. Ze verloren beide divisiewedstrijden tegen de Colts en dat kon aan het einde van de rit weleens cruciaal worden.
Met een winning streak kon een play-off plaats weleens binnen handbereik komen. In een divisie waarin niemand zich los kan maken ligt de winst voor het grijpen. De Titans spelen nog tegen de Denver Broncos, de Kansas City Chiefs, De Jacksonville Jaguars en de Houston Texans. Vooral de twee wedstrijden tegen de AFC West zijn pittig. But nothing worth having comes easy. Dat weten de Tennessee Titans ook.
Brock Osweiler miskoop?
De Houston Texans verloren zondag voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd, en wel tegen de San Diego Chargers met 21-13. In de wedstrijd werd duidelijk dat Brock Osweiler, voor het seizoen nog gehaald als de nieuwe quarterback, nog steeds grote problemen heeft om zijn team naar het beloofde land te brengen. De boomlange quarterback gooide drie intercepties, en was bij tijd en wijlen niet bij de les. De Texans sprokkelden wel 353 yards totaal bij elkaar, maar de statistiek blijkt leeg. Osweiler maakte een paar mooie plays, maar op de momenten dat het moest, kreeg de quarterback het niet voor elkaar om de Texans verder te brengen. Met de Tennessee Titans en Indianapolis Colts op de hielen van de Texans, kon het in deze divisie weleens op de laatste dag tot een beslissing komen. Voor de Texans is het te hopen dat Osweiler zijn enorme salaris waar gaat maken. De Texans hebben nog wedstrijden tegen de Green Bay Packers, Indianapolis Colts, Jacksonville Jaguars, Cincinnati Bengals en de Tennessee Titans voor de boeg. Kan Osweiler de Texans naar de divisiewinst leiden? Het lijkt er voorlopig niet op.


Miami Dolphins stomen op
De Miami Dolphins stomen op als een groep hongerige Orka’s, op zoek naar een prooi. De prooi in kwestie is een play-off plaats in de AFC. De ploeg won gisteren voor de zesde keer achter elkaar, dit keer van de tandloze San Francisco 49’ers. Het was even billen knijpen voor Miami, die Colin Kaepernick op de laatste drive van de wedstrijd uit de endzone moest houden om er met de overwinning aan de haal te gaan. Ook Miami lijkt op de juiste tijd zijn beste football te spelen. Ryan Tannehill gooide drie touchdowns en 283 yards. De Dolphins konden tegen de slechtste rush defense van de NFL niet bepaald potten breken en kozen wijselijk voor het luchtruim. Dat de Niners na een dikke achterstand de wedstrijd toch nog zeer spannend wisten te maken mogen de Dolphins zichzelf aanrekenen. Een sterkere ploeg zal het gebrek aan concentratie genadeloos afstraffen. De Patriots zijn in zicht, maar of de Dolphins langs de ploeg kan geraken? Miami moet nog tegen de Baltimore Ravens, Arizona Cardinals, en vervolgens drie divisiewedstrijden tegen de Buffalo Bills, New York Jets en als laatste tegen de New England Patriots. De Dolphins zullen denken: ‘If not, why not?‘. Vier van de aankomende wedstrijden zijn zeker winbaar. En de laatste ook, omdat het zeer waarschijnlijk is dat de Patriots in de laatste wedstrijd veel starters aan de kant zal houden.


Foto’s: Getty Images / Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen