NFL Season in Review – #7 Seattle Seahawks

Net als de voorgaande jaren waren de Seattle Seahawks bij voorbaat één van de favorieten voor een Super Bowl in de NFC, maar het werd een jaar van vallen en opstaan, waarin ze uiteindelijk hun meerdere moesten erkennen in de Atlanta Falcons.
SEAHAWKS REVIEW
Wat ging er goed?
Eigenlijk waren het de herkenbare aspecten die de Seahawks ook in 2016 weer een gevaarlijke klant maakte. De defensie behoorde wederom tot één van de beste in de NFL, Russell Wilson was bij vlagen niet te stoppen, en die combinatie van factoren maakte Seattle eigenlijk in elke wedstrijd een kanshebber op de overwinning.
Wat ging er fout?
Zoals verwacht, was de offensive line wederom een groot punt van zwakte. Maar waar het de voorgaande jaren nog te behelpen was, werd het dit jaar soms teveel. Het feit dat er nooit een betrouwbare running game op gang kwam, hielp ook niet, en toen daar nog eens de blessure van safety Earl Thomas bij kwam, was Seattle eigenlijk een team met teveel zwaktes om nog echt een Super Bowl contender te zijn.
MVP
Hij wordt af en toe nog weleens overgeslagen wanneer het over de beste Seattle-verdedigers gaat. Vaak worden de namen van Sherman, Thomas en Bennett het eerste genoemd, maar ook dit seizoen was de onbetwiste leider in het hart van de defensie niemand minder dan Bobby Wagner. Vorig seizoen bleek tijdens zijn afwezigheid hoe belangrijk hij was, en volgens ProFootballFocus behaalde enkel Luke Kuechly dit jaar een hoger niveau dan Wagner. Al verdient quarterback Russell Wilson ook complimenten voor hoe hij ook dit jaar weer de Seahawks in veel wedstrijden hoop gaf met zijn geweldige spel.
Rookie of the Year
Het is lastig om bij de Seahawks één iemand aan te wijzen als rookie of the year. Defensive tackle Jarran Reed speelde de meeste snaps, maar viel niet per definitie op door zijn sterke spel. Runningback C.J. Prosise kwam door blessures te weinig in actie, terwijl mede-runningback Alex Collins pas laat in het jaar een kans kreeg. Neem daarbij het zeer matige spel van rookie offensive linemen Germain Ifedi en Rees Odhiambo, en het moge duidelijk zijn dat deze draft class nog niet direct over een parel lijkt te beschikken.
Verrassing van het jaar
Na een zware knieblessure in 2015, vroegen velen zich af of we Jimmy Graham ooit nog op zijn oude niveau zouden zien. In 2016 liet hij zien dat hij nog steeds één van de meest gevaarlijke tight ends in de NFL is. Ondanks dat zijn statistieken niet op het niveau waren van zijn tijd in New Orleans, waren er wel genoeg momenten waarop hij belangrijke ballen ving, en zelfs al blocker liet hij zowaar wat vooruitgang zien.
Teleurstelling van het jaar
Na zijn imposante werk van vorig jaar, was de hoop dat Thomas Rawls dit jaar dé vervanger van Marshawn Lynch zou worden. Het liep echter anders, vanwege blessures kwam hij wederom in een beperkt aantal wedstrijden in actie, en met een gemiddelde 3.2 yards per carry was hij in de wedstrijden dat hij speelde ook niet altijd even effectief. Tuurlijk, de offensive line hielp niet, en in de play-offs liep hij wel met 161 yards over de Lions heen, maar de erfenis van Lynch heeft hij nog niet volledig op zich kunnen nemen.
Offseason takenlijst
De focus zal volgens velen weer op de offensive line moeten liggen. Enkel center Justin Britt lijkt een speler op wie de Seahawks voort kunnen bouwen, maar de rest zal beter moeten gaan spelen of simpelweg vervangen moeten worden. Dit is al gedaan met het aantrekken van Luke Joeckel (de voormalige draft bust van de Jaguars) terwijl ze in de running game een boost hopen te krijgen van Eddie Lacy. Verder kan een extra linebacker of een defensive lineman die van de binnenkant druk kan zetten ook geen kwaad wanneer Seattle in 2017 een serieuze gooi wil doen naar een volgende Super Bowl.

BEKIJK HIER DE VORIGE REVIEW OVER DE OAKLAND RAIDERS

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen