NFL Draft Update – Browns & 49ers kiezen hun quarterback op dag twee

ba79e69a-2bd1-11e7-ac0d-04d40dc30b47-1560x1067
Vannacht was het na het spektakel van de eerste nacht tijd voor dag twee, met daarin de tweede en derde ronde. De tijd dat er doorgaans iets minder bekende namen worden gedraft, maar waar er nog steeds genoeg potentiële starters of toekomstige sterren te vinden zijn. Net als gisteren hebben we al het opvallende, verrassende en beste van de tweede dag allemaal voor jullie in een kort overzicht samengevat!

Browns en 49ers kiezen toch quarterbacks

In de review van de eerste dag viel te lezen dat er drie quarterbacks gekozen werden (Trubisky, Mahomes & Watson) waarbij de San Francisco 49ers, de Cleveland Browns en de New York Jets misschien wat verrassend niet voor spelverdelers gingen. Maar in de tweede ronde waren het de Cleveland Browns die daar al direct verandering in bracht.
Met de 52e keuze gingen zij namelijk voor DeShone Kizer, de jonge quarterback van Notre Dame die volgens vele experts als enige qua potentie in de buurt kwam van het eerder genoemde drietal dat in de eerste ronde al gekozen werd.


De vraag zal natuurlijk worden of Kizer aankomend jaar direct zal starten, of eerst de tijd krijgt om zich te bewijzen achter Cody Kessler. Feit is ieder geval wel dat de Browns nu twee jonge quarterbacks hebben, en als Hue Jackson met name Kizer goed kan opleiden tot een NFL-quarterback, dan ziet de toekomst er voor de Browns ineens een stuk rooskleuriger uit.
Maar ze waren niet de enige, de San Francisco 49ers gingen namelijk ook voor een quarterback, maar waar de keuze van de Browns volop geprezen werd, werd de keuze van de 49ers voor Iowa-quarterback C.J. Beathard redelijk bekritiseerd. Ondanks dat het pas met de 104e keuze was, waren er op moment van de keuze vijf quarterbacks gekozen, en volgens verschillende experts waren er zeker 3/4 betere opties op de positie op dat moment dan Beathard. De verwachting is dan ook dat Brian Hoyer komend seizoen sowieso zal starten in San Francisco, en dat ze hopen dat Beathard toch een perfecte fit is voor de offense van Kyle Shanahan.


Overigens werd er buiten deze twee quarterbacks nog één spelverdeler gekozen, namelijk Davis Webb, die dit jaar bij California Jared Goff opvolgde, en als 87e (3e ronde) naar de New York Giants ging. De Giants hopen zonder meer dat Webb de ouder wordende Eli Manning op termijn kan vervangen.

Runningbacks met ‘off-field issues’ vinden team

Er was in eerste instantie verbazing dat er twee runningbacks (Leonard Fournette & Christian McCaffrey) in de top tien gingen, maar daarna bleef het stil. Onder meer bij Dalvin Cook en Joe Mixon, twee spelers die zeker het talent hadden om de in de eerste ronde gekozen te worden, maar vanwege diverse problemen niet werden gekozen. Allereerst Dalvin Cook van Florida State, die vooral vanwege verschillende aanhoudingen en zijn problemen met fumbles de strijd als meest felbegeerde runningback met Leonard Fournette voorafgaand aan de draft al verloor. Maar in de tweede ronde werd hij al als 41e gekozen door de Minnesota Vikings, die sinds het vertrek van Adrian Peterson een echte #1 runningback nodig hebben, een rol die Cook nu mag gaan invullen.


En dan Joe Mixon van Oklahoma, menig NFL-fan zag enkele maanden geleden zonder meer de filmpjes voorbij komen waarin Mixon een dame in een snackbar aanviel, en het gevolg was dat sommige teams per definitie Mixon van hun draft board afhaalde. Maar de Cincinnati Bengals, die een geschiedenis hebben met het kiezen van spelers met een problematisch verleden, namen met hun 48e keuze toch de gok en gingen voor de runningback uit Oklahoma.


Tot slot was er wat betreft de runningbacks ook nog een feel good story, zo ging James Conner, runningback van de universiteit van Pittsburgh, als 105e naar niemand minder dan de Pittsburgh Steelers. Het bijzondere aan het verhaal is echter dat Conner vorig jaar kanker overwon, en ondanks dat hij zijn niveau van daarvoor (toen hij werd ingeschaald als een toekomstige eerste ronde keuze) nog niet heeft weten te bereiken, is het een nog grotere overwinning dat hij na een dergelijke strijd nu de NFL heeft gehaald.

Offensive linemen wel gekozen op tweede dag

In de eerste ronde werden er in OT Garrett Bolles (#20, Broncos) en OT Ryan Ramczyk (#32, Saints) slechts twee offensive linemen gekozen. Maar op dag twee gingen er ineens een stuk meer, waarbij er in het geval van sommige niet werd afgevraagd waarom niemand ze in de eerste ronde had genomen.
Allereerst was er Cam Robinson, die op een bepaald punt in het proces werd gezien als dé beste offensive tackle in de draft. Er kwamen echter twijfels of hij ooit left tackle zou kunnen spelen, maar de Jacksonville Jaguars, die één van de mindere offensive lines in de NFL hebben, besloten hem als 34e te kiezen.
Een andere offensive lineman die ook zomaar in de eerste ronde had kunnen gaan was Forrest Lamp van Western Kentucky, gezien als de beste guard in de draft class. Lamp moest iets langer dan Robinson wachten en ging uiteindelijk als 38e naar de Los Angeles Chargers, een team dat ook heel veel hulp nodig heeft wat betreft de offensive line. Iets wat bleek uit het feit dat ze vervolgens als 71e ook een andere hoog aangeschreven guard kozen in Dan Feeney.

Overige keuzes met veel waarde

Net als gisteren zullen we hieronder nog vijf keuzes kort toelichten die gezien de plek in de NFL Draft weleens heel goed kunnen blijken te zijn.

  1. Philadelphia Eagles – #43 CB Sidney Jones – Drie maanden geleden werd Sidney Jones van Washington nog gezien als misschien wel dé beste cornerback in de hele draft. Maar een zware blessure deed hem zakken op draft boards, waardoor de Eagles nu eigenlijk in de tweede ronde iemand konden oppikken die het talent had om in de eerste ronde te gaan. Want wanneer Jones fit is, en kan voldoen aan de verwachtingen waarbij mensen hem vergelijken met Chiefs-cornerback Marcus Peters, dan hebben de Eagles eindelijk een betrouwbare cornerback binnen hun team.
  2. Houston Texans – #57 LB Zach Cunningham – Cunningham viel bij Vanderbilt vooral op omdat hij zo’n beetje alles in zijn eentje moest doen, maar als potentiële weak-side linebacker hadden velen verwacht dat hij iets hoger zou gaan. De Texans, die met Benardrick McKinley al een talentvolle linebacker in het midden hebben, zullen Cunningham maar al te graag er na posteren om hun defensie zodoende nog sterker te maken dan deze al is.
  3. Seattle Seahawks – #35 DT Malik McDowell – De Seahawks hebben sinds het vertrek van Brandon Mebane de zoektocht ingezet naar een betrouwbare opvolger. Ze hopen deze dan ook te hebben gevonden in McDowell, een speler die talent genoeg had om eerder te gaan, maar vraagtekens over zijn liefde voor het spel en zijn algemene arbeidsethos deden hem doen zakken. Als de Seahawks McDowell goed kunnen begeleiden, dan kan dit zomaar een gigantische steal worden.
  4. Oakland Raiders – #56 S Obi Melifonwu – Naast dat Obi Melifonwu wellicht wel het prospect met mooiste naam was, is hij ook één van de meest intrigerende. Melifonwu is lang, atletisch, en eigenlijk simpel samengevat een freak of nature. Wanneer goed gebruikt, kan Melifonwu binnen een Raiders-verdediging die zeker hulp nodig had, een zeer grote impact gaan maken.
  5. Cincinnati Bengals – #73 DE Jordan Willis – Soms zijn er spelers waarvan niet duidelijk is waarom ze zakken, en Jordan Willis was een dergelijk voorbeeld. Volgens sommigen kon hij ook zomaar aan het einde van de eerste ronde gekozen worden, maar Willis zakte door tot de derde ronde, en wanneer de Bengals hem juist kunnen utiliseren dan hebben ze een hele bruikbare pass rusher er bij.
Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

2 REACTIES

  1. De Jets kiezen nog maar eens een safety in de 2e ronde. De fans snappen het niet meer. Moet er niet gescoord worden komend jaar? OK, niks mooier dan verdedigende actie, maar dat alleen is niet genoeg natuurlijk.

  2. Nou, in ieder geval hebben ze zich in ronde 4, 5 en 6 offenfief aardig versterkt met een tight end, een wr en een rb, waarbij vooral de keus voor wide receiver Chad Hansen mij zeer goed beavlt. Later in de 6e ronde nog een keus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen