NFL Draft '12 Review – Cleveland Browns

cle-draft-photo
Van de succesvolle Bengals en Ravens, gaan we naar de iets minder succesvolle Cleveland Browns. Een team dat al jaren in de kelder van de NFL speelt, en waar op korte termijn de kans klein lijkt dat daar verandering in gaat komen.
Bekijk HIER de vorige review van de Cincinnati Bengals!
In 2011 eindigden de Browns in het eerste jaar van Pat Shurmur met een 4-12 record, en zoals al vele jaren het geval is, waren de Browns ook in 2012 op zoek naar potentiële supersterren, en dan met name op de quarterback positie. Want wat 2011 liet zien, was dat mannen als Seneca Wallace en Colt McCoy niet voldeden om op lange termijn het antwoord te zien. En dus was de draft van 2012 wederom een zoektocht naar die franchise quarterback…
Uitleg over deze reeks vindt je HIER!
cle-draft
Wie naar de draft van 2012 kijkt, kan makkelijk zien waar het voor de Browns fout ging.
Met twee keuzes in de eerste ronde leken de Browns goud in handen te hebben. Maar waar de eerste ronde normaal dé vijver is voor supersterren en potentiële gamechangers, kwam Cleveland weg met Trent Richardson en Brandon Weeden. Richardson werd na een degelijk rookie-seizoen weg geruild naar Indianapolis voor een hoge draftkeuze, en ware het niet dat deze keuze later uitgegeven zou worden aan ene Johnny Manziel, had deze draft pick nog iets van waarde gehad. Maar feit is dat Cleveland met zowel Richardson als Weeden geen steek is verder gekomen, en dat is kwalijk voor een franchise die juist zo nodig versterking nodig had.
Enige troost is dat er hierna nog keuzes werden gemaakt die wel enige positieve impact hadden. Mitchell Schwartz was jarenlang een betrouwbare right tackle, terwijl ook Travis Benjamin en Billy Winn en positieve bijdrage hebben geleverd. Josh Gordon kwam via de zogeheten supplemental draft binnen, en ondanks zijn grote problemen buiten het veld, moet gezegd worden dat zijn beperkte bijdrage wel dusdanig indrukwekkend was dat het een positieve beoordeling verdient.
Verder was Tashaun Gipson na de reguliere draft een geweldige vondst, maar waren er ook genoeg jongens die het team weinig verder konden helpen. Met een percentage van 27% spelers die nog bij hun originele team zaten in 2015, zit de draft class van Cleveland ver onder het NFL-gemiddelde van 49%, en anno 2016 is de enige ‘actieve’ speler iemand die nog steeds geschorst is en waarbij de vraag nog maar is of hij ooit nog zijn carrière voort mag zetten.
Conclusie
De conclusie is simpel, de Browns hebben de afgelopen jaren stil gestaan, en de keuzes voor Trent Richardson – die nooit zijn niveau van Alabama kon halen – en Brandon Weeden hielpen de franchise alles behalve. Er werden nog wel sterkhouders binnengehaald zoals onder andere Mitchell Schwartz en Tashaun Gipson. Maar het was te weinig om de franchise op korte termijn echt vooruit te helpen.
Zoals eerder genoemd, is Josh Gordon de enige speler die nog ‘actief’ is voor Cleveland. Maar gezien zijn schorsing en persoonlijke problemen, die hem nu al twee jaar uit de NFL hebben gehouden, is het maar de vraag of we hem met zijn geweldige talent ooit nog terug gaan zien in de NFL. En dat maakt de 2012 draft class van Cleveland er vooral eentje van vele gemiste kansen…
Voorlopige Ranglijst
1. Cincinnati Bengals – B
2. Baltimore Ravens – C-
3. Cleveland Browns – D+

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen