NFL 32-in-32 | Dallas Cowboys: opnieuw torenhoge verwachtingen

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge draftees en de nieuwe stand van zaken op de depth chart: alles komt aan bod. In deel 13 de ploeg waar een nieuwe coach het verschil moet maken: de Dallas Cowboys preview!


FREE AGENCY


De belangrijkste en meest in het oog springende free agent die de Cowboys aantrokken, zal goed zijn voor nul touchdowns of sacks. Hij staat namelijk langs de zijlijn: Mike McCarthy is de opvolger van Jason Garrett. McCarthy won met Green Bay een Super Bowl en in Dallas verwachten ze hetzelfde van hem.
De Cowboys zijn in free agency vooral bezig geweest met het behouden van de eigen spelers. Dit lukte met Dak Prescott. Niet omdat de quarterback een contractverlenging tekende, maar door gebruik te maken van de franchise tag. Amari Cooper kreeg wel een nieuw vijfjarig contract en onder meer Sean Lee, Blake Jarwin en Anthony Brown tekenden ook nieuwe deals.


Toch lukte het de ploeg niet om alle spelers binnenboord te houden. Jason Witten vertrok naar Vegas, Randall Cobb naar Houston en Byron Jones naar Miami. Gerald McCoy was de belangrijkste sportieve aanwinst, maar de verdediger scheurde tijdens het trainingskamp zijn quad en is de rest van het seizoen uitgeschakeld. Een dag later verscheurden de Cowboys het driejarige contract van McCoy, waardoor de ploeg het ook in de seizoenen na het aankomende zonder zijn pass rusher moet gaan doen. De grootste aanwinst kwam pas laat in free agency. Voormalig Viking Everson Griffen tekende vorige week een eenjarig contract bij de ploeg uit Texas.


NFL DRAFT


De Cowboys hebben een goede draft achter de rug. In de eerste ronde koos de ploeg voor receiver CeeDee Lamb. Hij werd door veel kenners als de beste receiver van de draft gezien en moet zo een extra wapen voor Prescott worden. Lamb heeft de potentie om uit te groeien tot de nummer één receiver van Dallas. Nu komt hij in een aanval met Cooper en Michael Gallup; een nachtmerrie voor elke verdediging.
In de rest van de draft lag de focus in Dallas vooral op de defense. Trevon Diggs was de keuze in de tweede ronde. Dallas had een nieuwe cornerback nodig, dus men had veel geluk dat Diggs nog beschikbaar was op plek 51. De verwachting was namelijk dat hij ongeveer twintig picks eerder al gekozen zou worden.


In de derde ronde belanden we bij de pick met de meeste potentie voor de Cowboys. De keuze voor Oklahoma defensive lineman Neville Gallimore leek tijdens de draft al uitstekend, maar door de blessure van McCoy kan Gallimore wel eens nog waardevoller worden dan gedacht.
De laatste pick van de Cowboys is er eentje om in de gaten te houden. Eén van de redenen voor de Cowboys om McCarthy aan te stellen als nieuwe hoofdcoach is zijn ervaring om jonge quarterbacks te ontwikkelen. Daarom gaf de ploeg de coach in de zevende ronde direct een project om mee te werken. Ben DiNucci zal in eerste instantie vooral moeten leren van Prescott en Andy Dalton, maar Dallas hoopt dat hij ergens in de komende jaren een nieuwe verrassing kan worden.
Dallas Cowboys preview


OFFENSE


Alle ogen in Dallas zijn komend seizoen gericht op Dak Prescott. De quarterback ging niet akkoord met het contractvoorstel van de Cowboys en speelt dit jaar onder de franchise tag. Hierdoor hebben speler en club weinig zekerheid voor de toekomst. Prescott zal het moeten laten zien; zeker met de aanval die Dallas heeft samengesteld.


Normaal gesproken is de offense het probleem niet. Dallas heeft de meest complete aanval van de NFC en de offensive line hoort al jaren bij de top van de league. De enige tegenvaller is dat Travis Frederick met pensioen is gegaan; al haalde hij afgelopen seizoen al niet meer zijn niveau van de jaren ervoor. Joe Looney moet de concurrentie aangaan met rookie Tyler Biadasz voor de positie als starter.
De goede offensive line hielp Ezekiel Elliott de afgelopen jaren om één van de top running backs te worden. Elliott vormt met Tony Pollard één van de beste running back duo’s in de league en dat zal komend seizoen waarschijnlijk niet veranderen.
Dit komt ook omdat tegenstanders niet alleen de run moeten verdedigen, maar ook de pass. Lamb is een nieuw wapen voor Prescott die geldt als de beoogde vervanger van Randall Cobb. Dat wordt een behoorlijk karwei voor de rookie aangezien Cobb vorig seizoen achter Cooper en Gallup erg productief was. Met Jason Witten vertrok de startende tight end van de afgelopen jaren in Dallas. Hij haalde vorig seizoen nog maar zelden zijn niveau en met Blake Jarwin lijken de Cowboys zich ook hier iets te hebben versterkt.


DEFENSE


De verdediging bepaalt hoe gevaarlijk Dallas komend seizoen echt is. Demarcus Lawrence is de absolute ster in de defense, maar afgelopen seizoen bleek al dat hij het niet alleen kan. Op de defensive line is Lawrence de enige echte zekerheid. McCoy had dit ook moeten zijn, ondanks dat hij niet per se terug kon kijken op een goed jaar in Carolina. Zijn blessure en daaropvolgend ontslag houden hem echter uit Dallas. Daarom is er volgend seizoen een belangrijke rol weggelegd voor  Griffen, die vorige week pas aan de selectie werd toegevoegd.
Veel hangt af van de ontwikkeling van jonge spelers. Trysten Hill speelde vorig seizoen weinig, maar hij heeft wel potentie. Rookie Gallimore moet ook direct een rol kunnen spelen in de verdediging. Tot slot hebben de Cowboys ook nog Aldon Smith. In 2015 werd hij geschorst nadat hij betrokken was bij een verkeersongeluk waarbij de bestuurder er na de aanrijding vandoor ging. De bestuurder en Smith bleken allebei dronken te zijn. Hoewel Smith niet reed, kreeg hij wel een gevangenisstraf van 20 dagen. Door de schorsing naar aanleiding van de aanrijding is Smith sinds 2015 niet meer in actie gekomen. Het is daarom nog maar de vraag wat de inmiddels 30-jarige speler nog kan toevoegen.
Bij de linebackers hebben de Cowboys met Leighton Vander Esch en Jaylon Smith twee prima spelers. Beide heren speelden afgelopen seizoen echter niet zo goed als het jaar ervoor. Dallas heeft hen echter hard nodig om een hoger niveau in de verdediging te halen. Een terugkeer op het niveau van 2018 is daarom een must.
Ook in de secondary is Dallas erg afhankelijk van de nieuwkomers. Byron Jones was hun beste cornerback, maar hij verhuisde dit jaar naar Miami. Hierdoor moest men op zoek naar een vervanger. De Cowboys hopen dat rookie Diggs dat gaat worden. Zijn cijfers in college waren uitstekend, maar hij had moeite tegen de topreceivers. De vraag is daarom of hij het niveau van de NFL direct aan kan.
Ook rookie Reggie Robinson van Tulsa krjgt een belangrijke rol. Cornerback Maurice Canady was de belangrijkste van de drie opt-outs van de Cowboys. Hierdoor krijgt Robinson waarschijnlijk vanaf het begin meer speeltijd. Tussen al het jonge talent kan de komst van Ha Ha Clinton-Dix wel eens belangrijk blijken. Hij brengt wat meer routine in de defense.


CONCLUSIE


De verwachtingen bij de Cowboys zijn torenhoog. Komend jaar zien we of alle kritiek op Jason Garrett terecht was en of Mike McCarthy de wondercoach is die ze in Dallas voor zich zien. Op het veld staat er echter in grote lijnen nog steeds dezelfde ploeg als vorig jaar. De ploeg die 8-8 was en in de cruciale wedstrijd bij een gehavend Philadelphia slechts negen punten wist te scoren.
Desondanks zijn de Cowboys wel de favoriet in de NFC East. Waarschijnlijk winnen ze wel een paar wedstrijden meer dan afgelopen seizoen, maar de verdediging is nog steeds de achilleshiel van de ploeg. De club vertrouwt te veel op de rookies om echt ver te komen in de play-offs. Net als de afgelopen 25 jaar gaat Dallas de NFC title game niet halen.
Voorspelling: 11-5


Lees hier alle NFL 32-in-32 previews voor het aankomende seizoen!

Coverfoto: Ron Jenkins/AP

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen