'Werkloze' Kaepernick dient klacht in tegen NFL

Colin Kaepernick start een arbitragezaak tegen NFL vanwege vermeende poging(en) tot samenzwering onder de CBA (collective bargaining agreement). Hij is van mening dat hem, vanwege zijn anthem protests, een kans in de NFL wordt onthouden.
 


Kaepernick is sinds maart, toen hij zijn contract met de 49ers liet ontbinden, een free agent. Hij werd met meerdere teams in verband gebracht, maar tot een contract kwam het niet. Kaepernick is, sinds zijn protesten tegen rassenongelijkheid, een controversieel figuur geworden binnen de NFL. Dit zou franchises er van kunnen weerhouden om ‘Kaep’ een contract aan te bieden. Gezien de quarterback play van sommige teams in de league, en de blessures de laatste weken, is het op zijn minst opmerkelijk dat Kaepernick nog geen club heeft gevonden.

Bewijs

De bewijslast ligt bij Colin Kaepernick zelf. Het is mogelijk dat hij of zijn agents in het bezit zijn van e-mails, video- of geluidsopnames, SMS of zelfs verklaringen onder ede om samenzwering te bewijzen. Dit bewijs zou in de afgelopen 90 dagen verzameld moeten zijn. Dit is de maximale tijd die een speler heeft om een klacht in te dienen.
Het wordt voor Kaepernick niet gemakkelijk om samenzwering aan te tonen. Als uit het geleverde bewijs zou blijken dat Kaepernick slachtoffer is van racisme, betekent dat niet direct dat er sprake is van samenzwering. Het feit dat Kaepernick waarschijnlijk beter zou zijn dan quarterbacks die nu onder contract staan, zal ook niet doorslaggevend zijn.
Zelfs als zou blijken dat er tussen teams onderling contact is geweest, en de schuld van de diverse protesten bij die teams bij hem wordt neergelegd, dan nog is er geen sprake van samenzwering. Het bewijs moet onomstotelijk vaststellen dat meerdere teams en/of de league hem actief de kans hebben ontnomen om in de NFL te spelen.

Procedure

De zaak zal achter gesloten deuren plaats vinden, iets wat de league office goed uitkomt. Er kunnen geen dagvaardingen uitgevaardigd worden en getuigen kunnen niet tot een getuigenis gedwongen worden. De zaak zal echter beoordeeld worden door een onpartijdige arbiter. Dit in tegenstelling tot ‘reguliere’ schorsingen en boetes, waarover Roger Goodell normalerwijze uitspraak doet.
Kaepernick wordt in deze zaak vertegenwoordigd door Mark Geragos, die eerder o.a. Michael Jackson, Winona Ryder en NASCAR-coureur Jeremy Mayfield juridisch bijstond.
Mocht de uitslag van de arbitragezaak in zijn nadeel uitvallen, dan kan Kaepernick in beroep gaan bij een federale rechtbank. Dit zal waarschijnlijk niet veel opleveren vanwege het onpartijdige karakter van de arbitrage. Federale rechters zijn hierdoor minder snel genegen een uitspraak van de arbiter terug te draaien

Compensatie

Mocht samenzwering wel bewezen worden, dan kan Colin Kaepernick een flinke som geld tegemoetzien. Hij zal gecompenseerd worden voor het geld dat hij misgelopen is. Daarnaast zal hij ook een schadevergoeding krijgen van het team dat hem benadeeld heeft. Ruwweg zal het om een verdrievoudiging van Kaepernick’s eis gaan. Het misgelopen salaris zal 1/3e van het bedrag vertegenwoordigen, en de schadevergoeding 2/3e van het totale bedrag.
De arbiter moet dan kijken naar het bedrag dat Kaepernick had kunnen verdienen. Voor de bepaling van de vergoeding zal ter vergelijking gekeken worden naar de contracten die o.a. Mike Glennon (3 jaar, $45 miljoen), Brian Hoyer (2 jaar, $12 miljoen) en Jay Cutler (1 jaar, $10 miljoen) eerder dit jaar tekenden.
Blessures liggen constant op de loer, en mochten quarterbacks blijven tegenvallen, dan is het heel goed mogelijk dat de Packers, Jaguars of Browns alsnog bij Kaepernick aankloppen. Dit wil dan niet zeggen dat zijn arbitragezaak automatisch van de baan is. Maar het zal hem zeker niet in dank worden afgenomen, als hij zijn procedure voortzet.
Wordt vervolgd.
Collega Jules Huijnen gaf bij BNR Nieuwsradio een interview over de kwestie Kaepernick. Luister hier het interview terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen