Game of the Week: wedstrijd der ongeslagen teams

De laatste twee ongeslagen ploegen in de AFC treffen elkaar zondag. De Titans en Steelers wonnen beide de eerste vijf wedstrijden van het seizoen. Op totaal verschillende manieren. Pittsburgh leunt op een ijzersterke defensie, terwijl de tegenstander het moet hebben van de aanvallende combi van Ryan Tannehill en Derrick Henry. Wat gaat in de Game of the Week de doorslag geven? De aanval of de verdediging?

TITANS OFFENSE TEGEN STEELERS DEFENSE

Bij bijna elk team is de quarterback het gezicht van het team. Niet in Tennessee. De Titans zijn, ondanks het goede spel van Tannehill dit seizoen, het team van running back Derrick Henry. De running back met de bouw van een linebacker is bezig met een fantastisch jaar. De 212 rushing yards en 52 receiving yards vorige week tegen de Houston Texans vallen al niet eens meer op. De manier waarop hij met een ogenschijnlijke eenvoudige stiff-arm Josh Norman van de Bills aan de kant zette, is vooral tekenend voor de kracht van de back.


De Titans zullen in dit duel alles nodig hebben wat ze van Henry kunnen krijgen. De Steelers hebben één van de beste verdedigingen in de league en zijn een belangrijke reden dat de Steelers nog ongeslagen zijn. De ploeg uit Pittsburgh blinkt in alle facetten uit. Zo krijgen ze gemiddeld maar 66 rushing yards per wedstrijd tegen. De strijd tussen de aanval van de Titans en de verdediging van de Steelers is er daarom een om je vingers bij af te likken.
De aanval van de Titans heeft afgelopen week een flinke tegenslag moeten incasseren. Left tackle Taylor Lewan raakte zwaar geblesseerd aan zijn knie en zal de rest van het seizoen uitgeschakeld zijn. Eerder dit seizoen werd Lewan vervangen door Ty Sambrailo en dat bleek toch wel een behoorlijke verzwakking voor de offensive line.
Een goede offensive line heb je wel nodig tegen de Steelers. De ploeg uit Pittsburgh heeft zijn bye-week al gehad, net als Tennessee, maar leidt de league in sacks met 24. Ofwel bijna vijf per wedstrijd. Tannehill daarentegen is in vijf wedstrijden maar zes keer gesacked. Dat maakt het duel extra interessant. Kunnen Bud Dupree en TJ Watt druk op de quarterback van de Titans zetten en dezelfde dominantie laten zien als vorige week tegen de Browns?

ANDERE KANT VAN DE BAL

Aan de andere kant van de bal is de situatie bij beide ploegen precies omgekeerd. De Titans moeten het niet hebben van hun defense en de aanval van de Steelers is ook nog niet heel opvallend dit seizoen. De Steelers scoorden desondanks gemiddeld 31 punten per wedstrijd, goed voor een vierde plek in de NFL. Dat komt echter voor een groot deel door de sterke defensie en de goede veldpositie die daarbij hoort. De Steelers zijn gemiddeld goed voor 358 yards per wedstrijd. Dat zijn 65 yards per wedstrijd minder dan de Titans.
Ben Roethlisberger lijkt steeds meer op een quarterback die vooral het spel in goede banen moet leiden en niet op de star quarterback uit het verleden. De Steelers zijn 29e in passing yards dit jaar. Big Ben doet het echter wel bijna foutloos. De spelverdeler gooide pas één interceptie.


Tegen de Titans krijgt Roethlisberger de kans te laten zien hoe goed hij nog steeds is, want de Titans hebben geen uitzonderlijke verdediging. Met 410 yards per wedstrijd tegen staan ze op de 26e plaats. Het lukt ze ook niet om op andere manieren druk op de aanval te zetten, want de Titans hebben pas zeven sacks weten te noteren.

CONCLUSIE

De Steelers zullen extra gemotiveerd zijn in dit duel. De spelers hebben namelijk duidelijk laten merken niet blij te zijn met de Titans. Door de uitbraak van het coronavirus binnen de ploeg moest dit duel verzet worden vanuit week 4, waardoor de Steelers al na drie wedstrijden hun bye-week hadden. Dertien weken op rij spelen is iets waar vooral Ben Roethlisberger tegenop ziet, zo gaf hij al eerlijk aan.


Ondanks het ongeslagen record zijn er nog wel wat vraagtekens rond de echte kracht van de Steelers. Zeker in de eerste weken was het programma met wedstrijden tegen de Giants, Broncos, Texans en Eagles niet heel zwaar. Ook werd niet altijd overtuigend gewonnen. Tegen de Browns was het echter van een ander niveau. Kunnen de Steelers constant op dat niveau spelen? Dat is de vraag die ook zondag beantwoord gaat worden.
Bij de Titans zijn die vragen er allang niet meer. Eigenlijk al niet meer sinds de play-offs, waarin achtereenvolgens de Patriots en Ravens uitgeschakeld werden. Dit seizoen maakte Tennessee indruk door de tot op dat moment ongeslagen Buffalo Bills van het veld te vegen. Al hadden ze wel weer een verlenging nodig voor de zege op de Texans vorige week.
Het is een interessant duel waarbij de sterkste linies van de teams ook echt direct tegenover elkaar komen te staan. Het gaat een spannend duel worden, maar uiteindelijk geeft de aanval in de NFL bijna altijd de doorslag. Een field goal van Stephen Gostkowski in de laatste seconden zal uiteindelijk de beslissing brengen.
Prognose: Steelers 25 – 27 Titans

Coverfoto: Clutchpoints

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen