Back-ups nemen over: meet the new QBs on the block


Elk NFL-team maakt een game plan tijdens het off-season om optimaal te kunnen presteren in het nieuwe seizoen. Zoals elk jaar kunnen veel van die plannen snel de prullenbak in vanwege QBs die vervangen moeten worden. Meestal blijft dit beperkt tot blessures of hier en daar een oudere QB die na een paar weken vervangen wordt door een first-round rookie. Dit jaar was het al voor het begin van het seizoen raak. Colts-superster Andrew Luck besloot met pensioen te gaan na langdurig blessureleed. Het bleek een voorbode te zijn van vele QB wijzigingen in het begin van dit seizoen. Omdat er zoveel nieuwe namen op het veld staan is het de hoogste tijd om kennis te maken met deze nieuwe groep QBs.


JACOBY BRISSETT

Indianapolis Colts
Leeftijd: 26
College: NC State
NFL games gestart: 21


Jacoby Brissett wist natuurlijk ook niet wat hij mee maakte toen Andrew Luck plots met pensioen ging. Hij werd ineens de man die het moest gaan doen voor Indianapolis. Er werden veel vraagtekens gezet bij het contract van 30 miljoen voor de komende twee jaar dat de Colts hem gaven. Die kritiek is inmiddels aardig verstomd. Brissett doet het namelijk heel aardig en de Colts zijn in de race in de spannende AFC South. Hij geniet het vertrouwen van het team en lijkt zijn belofte waar te maken. Van de QB’s die dit seizoen nog alles speelden heeft hij de op vijf na hoogste QB-rating in de NFL. De kans is aanwezig dat hij de komende jaren de quarterback van de Colts is. Brissett lijkt een blijver.


GARDNER MINSHEW II

Jacksonville Jaguars
Leeftijd: 23
College: Washington State
NFL games gestart: 3


Minshew II is de meest besproken nieuwe quarterback in de NFL. De sixth-round draft pick nam het stokje over van Nick Foles die zijn sleutelbeen brak in de eerste wedstrijd van het seizoen. Minshew heeft karakter en lef, zowel op als buiten het veld. Snor en borsthaar maken de man voorlopig mateloos populair. Of ook hij een blijver is zal afhangen van zijn prestaties in de rest van dit seizoen. In de AFC South is hij een geduchte concurrent van Brissett. Interessant wordt het als hij een langdurig hoog niveau blijft halen. Wat doen de Jaguars dan als Foles terug is? Eerst moet Minshew de komende weken maar laten zien dat hij een constant niveau kan halen. Als hij de Jaguars in de playoff race weet te houden, kan hij zomaar eens de toekomst van Jacksonville zijn.


DANIEL JONES

New York Giants
Leeftijd: 22
College: Duke
NFL games gestart: 2


In tegenstelling tot Minshew ziet Daniel Jones eruit als de ideale schoonzoon. De hoon die Dave Gettleman over zich heen kreeg toen hij Jones selecteerde met de 6th overall draft pick was niet misselijk. Heel New York, behalve misschien de Jets fans, viel over hem heen. Hoe anders is dat nu. Het seizoen leek weer niks te gaan worden na twee nederlagen. Dat was genoeg reden voor Pat Shurmur om Eli Manning op de bank te zetten en Jones de kans te geven om zich te bewijzen. De eerste wedstrijd speelde Jones direct de pannen van het dak. Danny Dimes, afkomstig van Duke, brengt de hoop terug bij alle Giants fans. Het kan nog een jaar of twee duren voor de Giants echt weer meedoen om de playoffs, maar de sfeer is omgeslagen. Alles wijst er op dat Daniel Jones een blijver is en een ster kan worden.


Kyle Allen

Carolina Panthers
Leeftijd: 23
College: Houston
Games started: 3


Een jaar geleden was Kyle Allen nog werkloos. Hij had het Panthers team niet gehaald en Taylor Heinicke was door Carolina als backup geselecteerd voor Cam Newton. Door blessures van zowel Newton als Heinicke eind vorig seizoen werd Allen de starting QB van de Panthers. In week 17 van vorig seizoen versloeg hij de reserves van de Saints. Dit jaar pakt hij weer zijn kans. Allen haalde het team, ondanks dat de Panthers Will Grier in de draft hadden opgepikt. Hij won de backup-battle in het preseason en omdat Newton geblesseerd raakte aan zijn voet werd Allen weer voor de leeuwen gegooid.
Zijn eerste test tegen de Cardinals doorstond hij met verve. Een 144.4 passer rating en 4 touchdown passes laten zien dat hij een fris alternatief is voor Newton. Ondanks 3 fumbles tegen de Texans, wist hij ook in Houston de Panthers naar een overwinning te loodsen. Mocht hij blijven winnen en Cam komt terug, wie gaat Carolina dan starten? In ieder geval onderstreept Allen deze weken zijn toekomst in de NFL als betrouwbare back-up QB.


Teddy Bridgewater

New Orleans Saints
Leeftijd: 26
College: Louisville
Games started: 31


Bridgewater is bepaald geen rookie meer. Na een aantal jaren bij de Vikings raakte hij een tijd uit de picture door een zware knieblessure. Vorig jaar kwam hij bij de Saints terecht. De superbowl kandidaten uit New Orleans schrokken toen ze zagen dat Drew Brees geen bal meer met zijn hand op kon pakken na een aanvaring met Aaron Donald. Brees staat voorlopig langs de kant met een blessure aan zijn duim en dus is het aan Teddy Bridgewater om de Saints op koers te houden voor de playoffs. Dat gaat tot nu toe redelijk. Zijn optredens zijn stabiel en hoopgevend. Bridgewater doet weinig gekke dingen. De Saints zijn dusdanig sterk dat de taak voor Bridgewater niet onoverkomelijk lijkt. En als het even niet loopt, kan hij altijd de bal aan Alvin Kamara geven. Een fijne back-up om te hebben voor de Saints tot Brees weer aan kan sluiten.


Mason Rudolph

Pittsburgh Steelers
Leeftijd: 24
College: Oklahoma State
Games started: 2


Eén van de grote storylines van week 2 was de blessure van Big Ben. De vertrouwde QB mist in ieder geval de rest van het seizoen met een elleboogblessure. Daarnaast is hij inmiddels al flink op leeftijd, dus zullen de Steelers na moeten denken over hun toekomst. Velen zullen wellicht Mason Rudolph niet als ideale opvolger zien. Probleem is echter, de Steelers hebben hun first-round pick getrade naar de Dolphins, dus tanken zit er ook niet in dit seizoen. Winnen is het devies, maar dat lukte pas afgelopen maandag voor het eerst.
Rudolph doet het overigens vrij aardig, zeker gezien het feit dat zijn wapens behoorlijk ontmanteld zijn. Het gemis van Antonio Brown en Le’Veon Bell laat zich voelen in Pittsburgh. De wedstrijd tegen de Bengals was wel hoopgevend met James Connor en Jaylen Samuels in een positieve rol. Rudolph doet net als veel andere back-up QBs weinig gekke dingen. Om op lange termijn een starter in de NFL te blijven zal hij met meer risico in zijn spel moeten leren spelen. Hij krijgt dit seizoen in ieder geval de kans zich flink te ontwikkelen.


Josh Rosen

Miami Dolphins
Leeftijd: 22
College: UCLA
Games started: 15


De meest ondankbare QB rol in de NFL is voor Josh Rosen. Bij de Dolphins valt dit seizoen weinig eer te behalen. Volgens vele statistieken zijn de Dolphis hard op weg het slechtste team in de historie van de NFL te worden. Daarnaast zijn ze in Miami juist aan het tanken om volgend jaar een franchise-QB te kunnen draften. Het team is volledig ontmanteld en aan Rosen de ondankbare taak om tóch op de een of andere manier wat punten op het scorebord te krijgen. Kortom, de toekomst is niet bepaald rooskleurig. Rosen zal extreem goed moeten presteren om zijn starting role in Miami te behouden of ergens anders een plekje te vinden. Momenteel lijkt het beste scenario voor Rosen om ergens een betrouwbare back-up QB te worden.


Luke Falk

New York Jets
Leeftijd: 24
College: Washington State
Games started: 2


Luke Falk is de meest onbekende speler in dit lijstje. Dat hij momenteel de starter zou zijn voor de Jets had niemand aan zien komen aan het begin van dit seizoen. De Jets worden al jaren door pech achtervolgd. Rijzende ster Sam Darnold heeft de ziekte van Pfeiffer en is nog een aantal weken uitgeschakeld. Back-up quarterback Trevor Siemian raakte lelijk geblesseerd aan zijn voet.
En zo stond Falk daar ineens. De boomlange QB werd door de Titans gedraft in 2018, maar haalde daar nooit het team. Dit jaar werd hij door de Jets opgepikt. De jonge QB speelde wel heel voorzichtig in zijn eerste wedstrijden met slechts 3.6 yards gemiddeld per pass. Net als Rudolph zal Falk meer risico moeten nemen om zijn naam te vestigen. De vraag is of hij daar wel de kans voor gaat krijgen van de coaching staff. Als Darnold weer terug is, neemt Falk weer plaats op de bank.

Coverfoto: Justin Casterline/Getty Images

Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen