2019 NFL Draft Prospects: Wide Receivers


Vrijdag 28 april klinkt als een doodnormale dag. Toch is het voor fans, spelers en NFL-teams een dag waarop de toekomst van een NFL-club een wending kan krijgen. Elke week zullen wij bij SportAmerika een positie doornemen richting de NFL Draft van 2019. De vijf best beschikbare spelers worden per positie geanalyseerd. In deel drie van de serie bespreken we de wide receivers.


D.K. METCALF – OLE MISS

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 102 kg | Sophomore


D.K. Metcalf vormde afgelopen seizoen samen met A.J. Brown een WR-duo waar bijna iedere universiteit het moeilijk mee had. Het zijn twee compleet verschillende receivers, waardoor ze samen lastig te verdedigen waren. Het was het derde seizoen van Metcalf bij Ole Miss, maar het was zeker niet zijn beste. Nadat hij als freshman weinig kansen kreeg, speelde hij in 2017 een goed seizoen als redzone threat. In 2018 wist hij dit niet te herhalen, omdat hij na zeven duels geblesseerd raakte aan zijn nek en de rest van het seizoen uitgeschakeld was. Voor die blessure was de receiver bezig aan een fantastisch seizoen.

THE GOOD: EXPLOSIVITEIT/FYSIEK

Metcalf is geen catch-machine als A.J. Brown, maar is wel een fysieke mismatch voor bijna elke defensive back. Hij is bijna twee meter en weegt meer dat 100 kilo. Metcalf kan wat dat betreft het best vergeleken worden met Devin Funchess. Hij is explosief op de eerste meters en heeft veel verschillende moves om wat voorsprong te pakken op zijn verdediger. Hij is vooral effectief in de endzone, waar hij met zijn lengte bijna niet te stoppen is.
Het speciale aan Metcalf is dat hij voor zijn lengte ook nog eens snel is. Het ontbreek bij hem een beetje aan de topsnelheid, maar voor iemand met het postuur van Metcalf is hij behoorlijk snel. Metcalf heeft bij Ole Miss ook laten zien dat hij kan blocken in de running game. Dit komt voornamelijk vanwege zijn fysieke kracht, waardoor hij defensive backs goed kan blocken.

THE BAD: SLOT RECEIVING/HANDEN

De twee grootste verbeterpunten van Metcalf zijn route running en vangen. Bij Ole Miss waren zijn routes meestal simpele fade-routes aan de zijkant, waarbij hij dan zelf met zijn explosiviteit mocht proberen vrij te komen van zijn verdediger. Hele moeilijke routes met twee a drie niveaus heeft hij niet hoeven rennen bij Ole Miss, omdat dit niet zijn rol was. Hij zal zich op dit gebied in de NFL wel moeten gaan ontwikkelen, want de verdedigers in de NFL zullen minder eenvoudig te verslaan zijn met dit soort eenvoudige routes.
Metcalf laat ook nog te vaak ballen vallen terwijl deze goed te vangen zijn en goed gegooid worden. Dit heeft dan vooral te maken met timing, zowel op de grond als bij vangbalen in de lucht. Een slot receiver zal Metcalf dan ook niet worden in de NFL, naast het feit dat hij daar fysiek gezien niet voor gemaakt is.


A.J. BROWN – OLE MISS

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.85 m | Gewicht: 102 kg | Junior


A.J. Brown was afgelopen seizoen in eerste instantie de slot receiver van Ole Miss. Toen D.K. Metcalf geblesseerd uitviel, begon hij ook wat meer van de zijkant te komen. Dit bleek niet zijn kracht te zijn. Hij ving wel tien ballen meer dan in 2017 en kreeg het steeds drukker gedurende het seizoen. Nadat zijn freshman-seizoen al veelbelovend was, speelde hij in 2017 en 2018 fantastisch. Hierdoor is hij één van de best beschikbare receivers in deze draft.

THE GOOD: HANDEN/ROUTE RUNNING

Brown is op zijn best als hij als slot receiver kan fungeren of vanaf de zijlijn naar binnen kan lopen. Hij heeft de beste handen van deze draft en is bijna nooit op een fout te betrappen. Brown is niet zo explosief als Metcalf, maar wel wat sneller. Dit in combinatie met zijn atletisch vermogen, wendbaarheid en het nagenoeg foutloos ballen kunnen vangen zorgt ervoor dat hij in de NFL een ideale slot receiver kan zijn.
Bij Ole Miss liet hij zien prima routes te kunnen lopen die twee of drie niveaus hebben. In de NFL is het precies kunnen lopen van een route als slot receiver tamelijk belangrijk. Brown kan verder prima blocken en heeft laten zien tackles te kunnen breken nadat hij de bal gevangen heeft. Brown weegt veel en zal niet makkelijk naar de grond te krijgen zijn als hij eenmaal de bal in zijn handen heeft.

THE BAD: SNELHEID/GEEN DEEP THREAT

Net zoals Metcalf is ook Brown op dit moment geen deep threat. Ole Miss heeft het vaak geprobeerd, maar meestal wist hij in dit soort situaties zijn verdediger niet te verslaan of was hij minder accuraat als het op het vangen van de bal aankwam. In tegenstelling tot korte en middellange passes lijkt Brown het wat lastiger te vinden om op snelheid en explosiviteit het verschil te maken met defensive backs en vervolgens ook nog de bal te vangen. Hij heeft niet het atletisch vermogen van Metcalf om zijn lichaam in de lucht te draaien en moeilijke catches te maken.


N’KEAL HARRY – ARIZONA STATE

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 96 kg | Junior


N’Keal Harry is normaal gesproken de wide receiver met de meeste upside in deze draft. Zijn freshman-seizoen was veelbelovend, waarna hij de afgelopen twee seizoenen telkens boven de 1000 yards receiving wist te komen. Bij Arizona State werd Harry vooral als wide receiver gebruikt, maar soms kreeg hij ook een paar snaps als slot receiver. Aan de aantal catches van de afgelopen twee seizoenen valt wel af te lezen dat hij de belangrijkste speler was van Arizona State.

THE GOOD: VEELZIJDIGHEID

N’Keal Harry zou, op zijn positie na, vergeleken kunnen worden met RB Josh Jacobs. Harry kan zo’n beetje alles wat je van een receiver kan verwachten. Hij is snel voor zijn lengte en kan, mits een goede play design, als deep threat worden gebruikt. Harry is explosief en kan zeer snel van de ene naar de andere kant bewegen om zijn verdediger het bos in te sturen. Hij is enorm atletisch voor iemand van 1.93 en is in de lucht bijna niet te verslaan. Tevens heeft Harry de kwaliteit om midden in de lucht zijn lichaamshouding zo aan te passen dat hij de bal kan vangen en bij zich te houden. Ook N’Keal Harry laat wel eens ballen door zijn vingers glippen, maar zeker niet zoveel dat het een probleem is waar aan gewerkt moet worden.

THE BAD: ROUTE RUNNING

Net zoals D.K. Metcalf zal ook N’Keal Harry nog wat beter moeten worden in zijn route running. Vorig seizoen liet hij af en toe zien goede slant routes en routes met verschillende niveaus te kunnen lopen. Toch waren het vooral screen passes, bubble screens en fade routes die hij bij Arizona State moest lopen. Dit deed hij overigens fenomenaal vanwege zijn atletisch vermogen en vangkwaliteiten. Harry zal vooral ervaring nodig hebben met betrekking tot route running, want bij Arizona State heeft hij al een paar keer laten zien dat hij wel lastigere routes kan lopen. Hij heeft het alleen niet zo vaak gedaan.
Ook dient genoteerd te worden dat Harry een wat mindere blocker is dan Metcalf en Brown. Dit komt voornamelijk omdat hij 10 kilo minder weegt dan Metcalf en Brown en dus makkelijker opzij is te zetten.


HAKEEM BUTLER – IOWA STATE

Leeftijd: 22 | Lengte: 1.98 m | Gewicht: 102 kg | Junior


Hakeem Butler heeft van alle receivers in dit artikel de meeste ervaring. Eigenlijk is hij een senior, maar omdat hij in 2015 niet in actie kwam gaat hij officieel als junior de draft in. Hij zal ook de draft ingaan als één van de beste receivers. De statistieken van Butler in 2016 en 2017 waren aardig, maar vorig seizoen explodeerde Butler bij Iowa State pas echt. Als wide receiver was hij vooral gevaarlijk in één tegen één-situaties en diepe ballen. Dit is ook goed terug te zien in zijn yards per catch.

THE GOOD: LENGTE/SNELHEID/BALANS

De combinatie van lengte en snelheid maakt Butler een toekomstige deep threat in de NFL. Ondanks dat Butler 1.98 is rent hij als iemand die niet langer is dan 1.80. Hij is sneller dan de drie receivers die hiervoor genoemd zijn en wist in college ook een paar keer defensive backs gewoon simpelweg te verslaan op snelheid. Als je dit combineert met zijn lengte is hij zowel met fade routes als in de endzone bijna onmogelijk om tegen te houden. Zijn route hoeft, vooral in college, niet eens spectaculair te zijn om verdedigers kansloos te laten.
Dit komt ook omdat zijn balans en kennis van waar hij zich op het veld bevindt extreem goed is. We zagen Butler vaak langs de zijlijn enorm goed voetenwerk vertonen om de bal binnen de lijnen te kunnen vangen. Daarnaast is Butler een uitstekende blocker vanwege zijn lengte en is hij tevens in staat om verdedigers na het vangen van de bal nog een paar yards mee te nemen. Een fysieke mismatch dus, met ook nog eens veel snelheid.

THE BAD: WENDBAARHEID/ROUTE RUNNING

Net zoals bij bijna alle receivers die uit college komen is er ook voor Butler nog werk aan de winkel op het gebied van route running. In college liep hij vooral fade en post routes, wat meer dan genoeg was om Butler succesvol te laten zijn. De kans dat dit zo eenvoudig zal gaan in de NFL is zeer klein. Dit komt ook met namen omdat Butler niet heel snel op topsnelheid is. Butler is vanwege zijn lengte ook niet de meest wendbare speler. Zijn voetenwerk tijdens het lopen van routes zal moeten verbeteren om defensive backs in de NFL kwijt te kunnen raken.


MARQUISE BROWN – OKLAHOMA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.78 m | Gewicht: 76 kg | Junior


Het neefje van Antonio Brown zal in april behoren tot de best beschikbare receivers. Na twee actieve seizoenen in Oklahoma vond Marquise Brown het tijd om de stap naar de NFL te maken. Gezien de statistieken van Brown is dit ook niet zo verontwaardigend. Brown speelde bij Oklahoma met twee fantastische QB’s (Baker Mayfield in 2017 en Kyler Murray in 2018) en profiteerde daar optimaal van. In beide seizoenen kwam hij boven de 1000 yards receiving uit, voornamelijk als wide receiver.

THE GOOD: SNELHEID/ATLETISCH VERMOGEN

Marquise Brown is waarschijnlijk de snelste wide receiver van de 2019 draft. Zijn snelheid en atletisch vermogen bleken in college meestal teveel voor defensive backs. Ook in de NFL zullen de verdedigers moeite hebben met zijn snelheid. Hij is explosief, snel op topsnelheid en heeft ervaring met veel verschillende routes. Van fade routes, tot routes die twee a drie niveaus hebben en waar verschillende moves belangrijk zijn.
Zijn balans en voetenwerk is fenomenaal, waardoor hij al snel verdedigers op het verkeerde been zet. Brown is op zijn best als hij aan de zijlijn zijn snelheid en atletisch vermogen kan gebruiken om een deep threat te zijn. Toch zullen NFL-teams hem misschien ook wel als snelle slot receiver zien, aangezien hij dat bij Oklahoma ook wel eens was.

THE BAD: FYSIEK

De grote vraag bij Brown is zijn fysiek. Hij weegt maar 76 kilo en komt niet boven de 1.80 uit. Vergeleken met de andere receivers in dit artikel is hij dus sneller en atletischer, maar ook veel kleiner en fysiek minder sterk. Brown zal dan ook niet een speler zijn die de ene naar de andere tackle breekt en verdedigers nog een paar yards meesleurt nadat hij de bal gevangen heeft. Zijn blocking is tot nu toe niet zo best gebleken. Dit komt vooral omdat hij niet zo lang is en fysiek niet zo sterk is als bijvoorbeeld Hakeem Butler of D.K. Metcalf. Ook laat Brown nog vaker ballen door zijn vingers glippen dan hem lief is.


CONCLUSIE


D.K. Metcalf en Marquise Brown zijn grote vraagtekens vanwege hun blessures, maar het talent is absoluut aanwezig. A.J. Brown is de beste slot receiver in deze draft met fantastische handen, terwijl Hakeem Butler een fysieke mismatch is en N’Keal Harry de meest veelzijdige receiver is. Toch hebben we receivers als Kelvin Harmon (NC State), Deebo Samuel (South Carolina) en JJ Arcega-Whiteside (Stanford) nog niet eens genoemd. De kans is groot dat er een stuk of drie receivers in de eerste ronde gekozen zullen worden. Veel teams zoeken namelijk extra playmakers voor hun QB en de goedkoopste manier om dit te doen is via de draft.

(Top & Cover Photo: Wesley Hitt/Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen