WBC Update: Veel mutaties in rosters

SonnyGray
Met het naderen van Opening Day van de World Baseball Classic zijn de rosters van de deelnemende landen nagenoeg bekend. Meer en meer gaat het over de invulling van details. Wie gaan de laatste rosterplekken vullen? Worden er nog grote namen in Designated Pitcher-pool geplaatst? Vallen er nog spelers weg door blessures?
Al deze vragen kregen vandaag een antwoord. Om te beginnen met Team Kingdom of the Netherlands. Meer en meer wordt duidelijk over de invulling van het roster van het team van Hensley Meulens. Zo werd bekend dat zowel Wladimir Balentien als Jair Jurrjens het oranjepak zullen aantrekken in maart.

Voormalig MLB’er Balentien maakt al sinds 2011 furore in Japan als ster van de Tokyo Yakult Swallows. Sinds 2013 is hij houder van het single season record met 60 homeruns. Hij kwam eerder in 2004 op de Olympische Spelen en in 2013 op de WBC al voor Team Kingdom uit. Ook Jurrjens is een voormalige Major League-speler die naar Azië trok. Tot augustus pitchte hij voor het Chinese Uni-President 7-Eleven Lions. Ook Jurrjens kwam al eerder voor Team NL uit, hij was in 2006 van de partij tijdens de World Baseball Classic.

Otani mogelijk alleen als DH

De inzetbaarheid van Shohei Otani, misschien wel de beste niet-MLB’er die op het toernooi zou gaan verschijnen, is zeer twijfelachtig. De ster van Nippon Ham Fighters in de Japanse NPB zal in ieder geval niet als pitcher op het roster van Japan komen te staan. Daarmee kan Team Samurai een streep halen door de beoogde starter voor de openingswedstrijd in Groep B tegen Cuba.


Otani, die in november nog tegen Team Kingdom of The Netherlands toonde welke klasse hij op de heuvel heeft, heeft nog altijd last van een enkelblessure. Nu hij met zijn ‘Fighters’ in Preoria, Arizona op trainingskamp is blijkt pas hoe hardnekkig de kwetsuur is. Otani heeft daarom in overleg zijn deelname als pitcher definitief afgezegd. Wel liet de man die ook wel bekendstaat als de ‘Japanse Babe Ruth’ optekenen dat het niet uitgesloten is dat hij als Designated Hitter zal optreden. Een rol die hem, getuige zijn 22 homeruns in 2016, ook prima ligt.

Sonny Gray maakt rotation Team USA rond

De vervanger voor Max Scherzer in de pitching rotation van Team USA luistert naar de naam Sonny Gray. Scherzer liet eerder deze maand weten dat de vingerblessure die hij eind augustus opliep nog altijd niet genezen is. Een tegenvaller voor de ace van de Washington Nationals aangezien hij als één van de eerste grote sterren de WBC ’17 omarmde.
De tegenvaller voor Scherzer betekent echter een meevaller voor Gray. De starter van de Oakland Athletics was in 2015 nog all-star, maar kende een dramatisch seizoen 2016 met een ERA van 5.69. Gray (27) ziet zijn selectie voor de World Baseball Classic dan ook als een goede opsteker in zijn gevecht om terug te keren in de top van het mondiale honkbal. “Als we gaan beginnen zal ik niet meer achterom kijken naar vorig jaar,” liet Gray weten in de SF Chronicle. “Het is daarom fijn om zo vroeg in het seizoen al wedstrijden van betekenis te kunnen spelen.”
Gray zal niet in de eerste ronde in actie komen. Mocht Team USA de tweede ronde halen, dan zal Gray worden toegevoegd aan het roster. Gray is daarmee één van de pitchers die wordt ingezet volgens de nieuwe designated pitcher rule. Een spelregel die het mogelijk maakt om tien reserve-pitchers achter de hand te houden waarvan er in iedere fase van het toernooi twee aan het roster kunnen worden toegevoegd.


Foto: Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen