Season in Review 2017: Washington Nationals

 
Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 27: Washington Nationals.

SEIZOEN ZONDER GLANS
Wie het seizoen van de Washington Nationals moet omschrijven, kan dit het beste in twee delen doen. Allereerst was er het reguliere seizoen, waarin Washington de torenhoge favoriet was om de NL East te grijpen.
In één van de zwakste divisies in de MLB slaagden de Nationals hier vervolgens glansrijk in. Met de bekende namen als Bryce Harper, Daniel Murphy, Max Scherzer en Stephen Strasburg kon de ploeg al vroegtijdig het vizier richten op de play-offs.
Juist in die play-offs ging het weer mis. Ondanks alle slagkracht en een sterke rotation kwam de ploeg wederom tekort. Daarmee werd 2017 uiteindelijk een seizoen zonder glans voor de Nats. Hoewel de divisiewinst een mooie prijs was, lijkt deze weinig waard in een zwakke divisie als de AL East. De kans dat deze kern een World Series-titel kan winnen, lijkt steeds kleiner te worden.


WAT GING GOED IN 2017?


COMEBACK VOOR ZIMMERMAN

Dat Bryce Harper, Daniel Murphy en Anthony Rendon een flinke bijdrage leverden aan de offensieve productie van de Nationals is niet verrassend te noemen. Dat Ryan Zimmerman echter het team zou aanvoeren in RBI’s is wél opvallend.
Vorig seizoen kwam de toen nog 32-jarige Zimmerman niet verder dan een slaggemiddelde van .218. De man die in 2005 nog als eerste hoge draft pick voor de Nationals-franchise ging spelen, leek zodoende op het einde van zijn carrière af te stevenen.
Niets bleek echter minder waar. Met een slaggemiddelde van .303 en 36 homeruns (108 RBI’s) speelde Zimmerman ineens weer op een All Star-niveau. Ondanks dat Murphy, Harper en Rendon een hoger OBP noteerden, was het Zimmerman die het team in zowel homeruns als RBI’s aanvoerde.

Ryan Zimmerman beleefde een comeback-seizoen in 2017 (Brad Mills/USA TODAY Sports)

DE GROTE DRIE

In de rotation van de Washington Nationals staken drie werpers er met kop en schouders bovenuit. Allereerst was er natuurlijk Max Scherzer. Voor het tweede jaar op rij won de 33-jarige werper een Cy Young Award en zijn 2.51 ERA en 0.90 WHIP waren dan ook een klasse apart.
Gelukkig voor Scherzer stond hij er niet alleen voor. Stephen Strasburg en Gio Gonzalez waren prima back-ups in de rotation van de Nationals. Strasburg zat met een ERA van 2.52 een haar boven het gemiddelde van Scherzer, terwijl Gonzalez ook een heel behoorlijk 2.96 ERA noteerde.
Het waren deze drie werpers die alleen al goed waren voor maar liefst 46 officiële overwinning en die de makkelijke divisiewinst garandeerden. Echter waren het andere achilleshielen die uiteindelijk de ploeg zouden gaan achtervolgen…


WAT GING FOUT IN 2017?


DE BULLPEN

Vanaf het begin van het seizoen waren alle experts het erover eens: de Nationals-bullpen was een uiterst onzekere factor. Vanaf het begin van het seizoen werd dit pijnlijk duidelijk. Blake Treinen werd verkozen tot closer, maar hij raakte zijn baantje al snel kwijt en zou later ingezet worden als trade-chip voor Sean Doolittle.

Blake Treinen opende het seizoen als closer en eindigde uiteindelijk in Oakland. (Steve Mitchell-USA TODAY Sports)

Met het aantrekken van Doolittle, Ryan Madson en Ryan Kintzler werd de bullpen uiteindelijk sterk verbeterd. Hiervoor moesten wel de nodige spelers worden opgegeven en de bullpen buiten het drietal bleef gamme. Waar andere teams over een volledige bullpen aan betrouwbare werpers beschikten, waren de Nationals uiteindelijk afhankelijk van een handjevol werpers waarvan de helft onbetrouwbaar was.

BLESSURES

Aanvallend gezien waren er ook vele ogen gericht op kortestop Trea Turner en nieuw aangetrokken outfielder Adam Eaton. In beide gevallen kwam er echter niet datgene uit de spelers wat werd verwacht.
Met name Eaton’s seizoen kan als een grote teleurstelling worden benoemd. Na nog geen 23 wedstrijden bracht een zware knieblessure een einde aan zijn seizoen. Het verlies van hun steraankoop, die in de off-season nog drie top prospects kostte om van de White Sox los te weken, zorgde ervoor dat de Nationals direct een groot onderdeel van hun line-up moesten missen.
Anderzijds zou Trea Turner tot meer wedstrijden komen (98), maar toch leek de jongeling nooit in absolute topvorm te verkeren. Met een .143 slaggemiddelde was zijn kleurloze optreden in de play-offs één van de hoofdredenen van de uitschakeling van de Nationals.


WAT BRENGT 2018?


HOOP OP 2018

In de kern verandert er vrijwel niks in Washington, behalve dan dat Jayson Werth na het uitdienen van zijn zevenjarige contract geen onderdeel meer zal zijn van de ploeg. Oh ja, en manager Dusty Baker heeft ruimte moeten maken voor rookie skipper Dave Martinez.
Daarmee zal de doelstelling voor 2018 dezelfde zijn als in 2017: World Series or bust. De ploeg is weer de torenhoge favoriet in de NL East, die gezien de kwaliteit in de ploeg en de zwakke divisie een eenvoudige prooi moet zijn voor Washington.
Die divisietitels hebben ze in D.C. inmiddels echter wel gezien. De tijd dat Bryce Harper de hoofdstad zal verlaten lijkt aanstaande. Zijn contract loopt na dit seizoen af en er liggen kapers met grote zakken geld op de kust die de rechtsvelder koste wat het kost uit Washington willen lokken. Daarmee lijkt 2018 de laatste kans te worden voor de Nationals om met Harper de World Series te winnen.

Top photo: Geoff Burke/USA TODAY Sports

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen