Season preview 2020: Kansas City Royals


In deze nieuwe aflevering van de 30-in-30 Season previews bekijken we de kansen voor de Kansas City Royals in het komende seizoen. Kan de club na enkele inktzwarte jaren weer stiekem een beetje omhoog kijken? De terugkeer van Salvador Perez is sowieso al reden voor optimisme.
De kans dat de Royals komend jaar de Cleveland Indians, Minnesota Twins of de opkomende Chicago White Sox achter zich kunnen houden, lijkt klein. Toch zou de reeks van seizoenen met meer dan 100 nederlagen dit jaar wel eens kunnen sneuvelen. Voor een organisatie die in 2018 meer dan honderd wedstrijden verloor en beschikte over een van de slechtste farm systems is dat al een stap in de goede richting.

NEW MANAGEMENT

De organisatie maakte een turbulente winter door. Men kreeg zowel een nieuwe eigenaar als een nieuwe manager. Vice-voorzitter van de divisiegenoot uit Cleveland, John Sherman, nam de club over van David Glass, die de club al sinds 1993 leidde. Nauwelijks twee maanden later overleed Glass. Oud-Cardinals-skipper Mike Matheny werd de nieuwe man in de dugout. De voormalige catcher, wiens verblijf bij de grote rivaal uit St. Louis niet bijster gelukkig eindigde, was een verrassende keuze voor de ploeg in opbouw.

 
De Royals hebben hun pijlen voornamelijk gericht op 2022. Dan zou supertalent Bobby Witt Jr. de stap moeten hebben gemaakt naar het hoogste podium. Mochten de Royals tegen die tijd inderdaad weer meedoen om de playoffs, dan zou dat ook goed nieuws zijn voor onze eigen Darryl Collins. Hij zou dan zomaar kunnen instromen bij een contender. Zover is het nu echter nog lang niet.

TERUGKEER VAN DE KAPITEIN

Ga je puur en alleen af op de slagploeg van de Royals, dan zou je zomaar kunnen denken dat dit team weleens kan gaan verrassen in 2020. Het beschikt over een uitgebalanceerde mix van jonge talenten en ervaren krachten. Men hoeft de gemaakte projecties niet bijster veel te overtreffen om zich te kunnen meten met de middenmoot van de American League.
Na een jaar blessureleed keert de kapitein terug op het schip. Afgelopen lente moest catcher Salvador Perez een Tommy John-operatie ondergaan. Inmiddels is hij hard op de weg terug en hij lijkt de start van het seizoen te gaan halen. De zesvoudig All Star, vijfvoudig winnaar van een Gold Glove en eigenaar van twee Silver Slugger Awards én een World Series-ring is nog altijd maar 29. De Venezolaan is erop gebrand iedereen te laten zien dat hij nog meetelt.

DE NODIGE SNELHEID

Wiens fitheid ook belangrijk zal zijn komend jaar is die van Adalberto Mondesi. De snelle korte stop loopt alweer een paar jaar mee, maar is nog steeds maar 24 en lijkt klaar om in 2020 definitief door te breken. Dan moet hij dus wel fit blijven, iets waar hij tot dusver maar mondjesmaat in slaagde. Lukt dat hem dit jaar wel, dan zou de zoon van oud-Dodger Raul weleens kunnen gaan verrassen.
Whit Merrifield is altijd goed voor de nodige honkslagen en er lijkt nog geen enkele reden om te verwachten dat de 31-jarige speler al aan het aftakelen is. Wel beginnen de gestolen honken steeds verder terug te lopen, maar daarvoor beschikt de ploeg dus over Mondesi om dat op te vangen. De gewezen tweedehonkman lijkt komend seizoen definitief de stap naar het outfield te maken.

POWER

Van Jorge Soler en Hunter Dozier hoopt de organisatie, dat zij kunnen bewijzen dat hun sterke optredens in ’19 geen toevalstreffers waren. De Cubaanse slugger voerde met 48 dingers vorig jaar zelfs het homerunklassement aan. Of de aangewezen slagman dat aantal weet te reproduceren, valt te bezien, maar een aantal boven de dertig moet haalbaar zijn. Dat is ook een aantal waar Dozier na zijn 26 van vorig jaar op zal mikken. De 28-jarige speler beleefde afgelopen jaar een betrekkelijk late doorbraak en hoopt zijn stijgende lijn vast te houden.

SOMETHING OLD, SOMETHING NEW

Onlangs tekende Mr. Royal Alex Gordon een nieuw contract bij de club. Daarmee zal hij in ieder geval nog een jaar het koninklijke blauw verdedigen. De 36-jarige leftfielder is nog altijd een uitstekende verdediger, maar van hem hoeven aan slag geen wonderen meer te worden verwacht. Een speler die van buiten de organisatie een contract tekende, is Maikel Franco. Hij moet op het derde honk het gat opvangen, dat de verhuizing van Dozier naar het outfield achterliet. De oud-Phillie hoopt op een frisse start na een bijzonder matig 2019.
Op het eerste honk zal waarschijnlijk Ryan O’Hearn zijn plekje mogen proberen veilig te stellen. Na een uitstekend debuutjaar in ’18, viel het afgelopen jaar bitter tegen. Mocht hij zijn oude vorm echter hervinden, dan zou hij de strijd van zijn voornaamgenoot Ryan McBroom moeten kunnen winnen. De jonge Nicky Lopez completeert op het tweede honk de verwachte basisopstelling.

DE ACHILLESHIEL

De slagploeg geeft de burger dus moed, maar die vervliegt al snel na een blik op het beschikbare werpersgilde. Danny Duffy heeft deze winter zijn dieet aangepast en verloor daardoor al 5 kilo. Hij hoopt daarmee fit te blijven en zijn oude vorm terug te vinden. Achter hem lijken ook Jakob Junis, Brad Keller en Mike Montgomery zeker van hun plekje in de rotatie. Van geen van hen mag echter een ERA van (ver) onder de 4.70 verwacht worden. Wie de vijfde starter zal worden is dan nog niet eens duidelijk.

In Ian Kennedy hadden de Royals een uitstekende closer in 2019. Achter hem houdt het alleen nauwelijks over. De enige hoop op verbetering komt uit het farm system. Prospects Brady Singer, Daniel Lynch en Jackson Kowar kunnen komend jaar de stap naar de majors weleens gaan maken. Met de zwakke huidige garde kunnen ze het niet snel slechter doen.

VERWACHTINGEN

Een vierde plek, net voor de Detroit Tigers, is voor de Kansas City Royals in 2020 zeer waarschijnlijk het hoogst haalbare. De ploeg zal zonder twijfel meer wedstrijden verliezen dan winnen, maar zowel de slagploeg als de pitchers staff zijn een garantie voor de nodige punten, wat voor de neutrale kijker alvast het nodige spektakel beloofd. Hoewel de nabije toekomst dus nog niet al te rooskleurig lijkt, moet het gek lopen willen de slechtste jaren niet achter de Royals liggen.

Coverfoto: Jay Biggerstaff/USA TODAY Sports

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen