Prospect Watch 2018: New York Yankees

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de American League East, met in deze aflevering: New York Yankees.

LEEGLOOP

In hun race richting een niet door iedereen verwachte play-off-plek in 2017, moesten de Yankees diep in hun prospectvoorraad duiken. Er werd in korte tijd afscheid genomen van drie prospects uit de top 10 van vorig seizoen en twee uit het segment ‘Remember the Names’ uit de Prospect Watch 2017.
PROSPECT WATCH 2017: NEW YORK YANKEES
Jorge Mateo (#4 in 2017), James Kaprielian (#6) en Dustin Fowler vertrokken naar de Athletics in ruil voor Sonny Gray. Blake Rutherford (#3) en Ian Clarkin werden met een aantal anderen naar de White Sox gestuurd voor Tommy Kahnle, David Robertson en Todd Frazier.
Het vertrek van het vijftal, plus de promotie van Aaron Judge naar de Major League, maakten zes plaatsen vrij in de top 10. Automatische doorschuiver Jorge Guzman werd, nog voor deze lijst gemaakt kon worden, naar de Marlins gestuurd voor Giancarlo Stanton. Het moge duidelijk zijn: GM Brian Cashman heeft geen enkel bezwaar tegen het gebruiken van zijn jeugdopleiding in zijn jacht op een kampioenschap.

Jorge Mateo, één van de vijf top prospects waar de Yankees afscheid van namen in 2017 (Charles Wenzelberg/NY Post)

TERUGKEREND

Ondanks de leegloop is er nog een aantal spelers dat terugkeert in de top 10, te beginnen met Gleyber Torres. De infielder, twee jaar geleden binnengehaald van de Cubs voor Aroldis Chapman, had een dramatisch jaar, waarin hij Tommy John moest ondergaan. Ondanks zijn langdurige afwezigheid is er toch ruimte bovenaan de lijst voor het supertalent (#5 op MLB Pipeline’s Top 100).
Chance Adams stijgt van plek zeven naar plek drie, vanwege zijn sterke seizoen in Double-A en Triple-A. De rechtshandige werper gooide 150.1 innings (135 strikeouts, 58 walks, 2.45 ERA) en lijkt steeds beter om te kunnen gaan met zijn middelmatige fastball. Ondanks gebrek aan beweging en snelheid (94 mph), weet hij de pitch uitstekend te controleren. De 23-jarige kan in geval van nood de stap naar de Majors maken in 2018.

Justus Sheffield, Arizona Fall League 2017 (Freek Bouw/Phrake Photography)

Een drietal werpers keert ook terug. Justus Sheffield stijgt één plaatsje (van vijf naar vier), Domingo Acevedo springt van plek tien naar plek zes en Albert Abreu (acht naar zeven) is ook terug. Acevedo’s 142 strikeouts in 133 inning in A+, AA en AAA lijken aan te geven dat de 23-jarige Dominicaan het meest klaar is voor de stap naar New York.
Ook Sheffield kan een rol van betekenis spelen, hoewel zijn stats minder indruk wekken dan die van zijn collega. Abreu heeft nog een jaar in de Minors nodig, op zijn minst, als de Yankees hem een starter willen houden. Als bullpenarm kan hij echter direct aan de slag.

NIEUWE GEZICHTEN

Outfielder Estevan Florial brak in 2017 echt door, na een matig 2016. De 20-jarige Haïtiaan (die ooit onder de valse naam Haniel de Oleo bekend stond op de Dominicaanse Republiek) sloeg in Single-A en Single-A (Adv.) .298 met 13 homeruns, 7 triples, 23 doubles en 23 steals in 420 slagbeurten. Hiermee zette hij zich volop in de schijnwerpers en kwam hij ook MLB Pipeline’s top 100 binnen (#79).
Miguel Andujar, vorig jaar nog onderdeel van ‘Remember the Names’, maakt een Gleyber Torresje door. Dankzij een goed seizoen en een hyperpowered optreden in de Arizona Fall League is de buzz aan het toenemen. De 22-jarige Dominicaanse derdehonkman is klaar voor de Majors, na .312 met 7 homeruns in AA, .317 met 9 homeruns in AAA en .571 met 2 doubles, 4 RBI’s en een steal in de Big Leagues (5-uit-7).

Estevan Florial, Arizona Fall League (Freek Bouw/Phrake Photography)

Het trio Nolan Martinez, Tyler Austin en Clarke Schmidt completeert de top 10. Schmidt werd in 2017 gedraft, verrassend in de eerste ronde, want de South Carolina Gamecock onderging in april Tommy John. Toch is de upside groot in de arm van de 21-jarige. Martinez is een 19-jarige Rookie Baller met schouderproblemen, maar met een goede fastball en secundaire stuff. Tyler Austin zagen we al in New York in 2017, waar hij .225 sloeg (2 homeruns) in 40 slagbeurten. Hij is inmiddels 26 en gaat een rol van betekenis moeten spelen voor de Yankees. Lukt dat niet, is het einde verhaal met zijn prospectstatus.

TOTAALPLAATJE

Ondanks dat de Yankees veel hebben moeten inleveren in hun run in 2017, heeft de club nog veel elite- of bovengemiddeld talent in de Minor League gelederen. Ook buiten de top 10 bevinden zich genoeg spelers die op korte termijn door kunnen schuiven naar de hogere regionen. Met een juggernaut van een Major League-club en voldoende versterkingen voorhanden, moet er gevreesd worden voor een potentiële remake van een eerdere Yankees-dynastie.
HOUD IN DE GATEN
Nick Solak (2B), Matt Sauer (RHP), Thairo Estrada (SS/2B), Jake Cave (OF), Taylor Widener (RHP).

Cover photo: Newsday/J. Conrad Williams Jr.


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen